Kotimaa

Onko firman pikkujouluista mitään hyötyä? Asiantuntijat kertovat

Alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt, mutta firmojen pikkujouluissa moni vetää edelleen ”päätyyn asti”.

Pikkujoulukausi lähestyy kovaa vauhtia, ja stereotypiat firman alkoholinhuuruisista pikkujouluista elävät edelleen.

Kuuluvatko karaoke ja ilmainen alkoholi yhä suomalaiseen perinteeseen vai onko tilalle tullut jotain muuta? Entä luovatko juhlat mukavaa yhteishenkeä työpaikalla vai ovatko ne vain pakollinen muodollisuus?

Selvitimme, millaisia suomalaisten yritysten pikkujoulut nykyään ovat ja onko niistä työyhteisölle loppujen lopuksi enemmän hyötyä vai haittaa.

Monelle työpaikalle pikkujoulut tarkoittavat edelleen perinteistä firman piikkiin juhlimista mutta muutostakin on havaittavissa, kertoo Terveystalolla työterveyspsykologin vastaanottotyötä tekevä Jaakko Sahimaa.

”Monet yritykset ovat tietoisesti lähteneet miettimään, miltä nykypäivän pikkujoulut voisivat näyttää. Saatetaan esimerkiksi lähteä yhdessä kokeilemaan jotain uutta liikuntalajia”, hän sanoo.

Karaokea ja alkoholia -menetelmä on kuitenkin Sahimaan mukaan edelleen monen työnantajan näkökulmasta perinteinen, helppo ja halpa tapa järjestää sellaista aktiviteettia, josta todennäköisesti ainakin suurin osa työntekijöistä pitää.

”Viime vuosina toiminta on ehkä muuttunut vähän sivistyneemmäksi, mutta totuttuun tapaan edelleen kuuluu, että viihteelle vaihdettua homma jatkuu firman laskuun.”

Vaikka pelkkien pikkujoulujen alkoholinkäytöstä ei kerätä tilastotietoa, on raju humalatila edelleen läsnä suomalaisessa juhla- ja alkoholikulttuurissa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Janne Härkönen.

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana alkoholin kokonaiskulutus on tullut alaspäin mutta rajuja humalakertoja on edelleen yhtä paljon”, Härkönen sanoo.

Hänen mukaansa suomalainen tapa käyttää alkoholia harvakseltaan mutta paljon kerralla ei ole hetkeen muuttumassa.

”Humala ei ole poistunut mihinkään. Todennäköisesti se on myös pikkujouluissa edelleen läsnä, ja niissä saatetaan vetää niin sanotusti päätyyn asti.”

Toisaalta Härkönen muistuttaa, että alaikäisten keskuudessa alkoholinkäyttöä ja humaltumista ei enää arvosteta samalla tavalla. Heidän siirtyessään myöhemmin työelämään saattavat myös pikkujoulujen kulttuuriset käytännöt ja alkoholilla läträäminen muuttua.

Jos pikkujouluja kuitenkin vietetään alkoholin parissa, saattaa juhlahumussa tulla sanoneeksi tai tehneeksi jotain sellaista, jota katuu myöhemmin.

Organisaatio- ja työterveyspsykologi Jaakko Sahimaa kertoo kohdanneensa valitettavan usein tilanteita, joissa pikkujouluissa on tapahtunut ylilyöntejä, kuten epäasiallista kohtelua tai seksuaalista häirintää.

”Myös työntekijöiden välillä tapahtuvat romanttiset sutinat tai kännipäissään liian suoraan töksäytetyt kommentit ovat omiaan vahingoittamaan työilmapiiriä. Nehän vaikuttavat dynamiikkaan myös itse työpaikalla.”

Jos työntekijä esimerkiksi muutaman ylimääräisen viinilasillisen jälkeen ilmoittaa äänekkäästi eroavansa tehtävästään, voi seuraavana maanantaina työpaikalle palaaminen olla kiusallista.

Tällaisessa tapauksessa ei ole automaattisesti kyse irtisanoutumisesta, mutta hyvän käytöksen vastaista toimintaa se on, sanoo lakimies Joanna Ahokanto Helsingin seudun kauppakamarin tiedotteessa.

”Toki työnantajan tulee harkita, oliko työntekijä todella irtisanoutunut vai ei”, Ahokanto tähdentää.

Pikkujoulujen humalaisesta irtisanoutumisesta kirjoitti torstaina myös Talouselämä.

Sekä työnantajaa että työntekijää sitoo lisäksi niin sanottu lojaliteettivelvoite, joka on voimassa myös työajan ulkopuolella. Jos työntekijä esimerkiksi käyttäytyy pikkujouluissa epäasiallisesti kollegaansa kohtaan, on työnantajalla velvollisuus puuttua asiaan heti tiedon saatuaan.

Mutta tarvitaanko pikkujouluja loppujen lopuksi ollenkaan, ja mitä hyötyä niistä on työyhteisölle?

Jaakko Sahimaan mukaan pikkujoulut voivat muun muassa auttaa ihmisiä tutustumaan rennosti toisiinsa, luomaan yhteishenkeä ja virkistäytymään. Lisäksi ne ovat hyvä tilaisuus kiittää henkilöstöä ja juhlia kuluneen vuoden saavutuksia.

”Maatalousyhteiskunnassakin kesät painettiin kovaa duunia ja kun työt oli tehty, oli sadonkorjuun ja kekrin eli juhlimisen aika”, hän vertaa.

”Tarvitsemme ehdottomasti näitä yhdessäolon ja fiilistelyn hetkiä. Mutta se on sitten eri kysymys, että kuinka paljon haluamme yhdessäolon olevan viinanhuuruista. Onko se aina rakentavaa ja tarkoituksenmukaista?”

Sahimaa muistuttaa, ettei onnistuneillakaan pikkujouluilla laiteta työyhteisön huonoa ilmapiiriä tai puutteellista työhyvinvointia kuntoon eikä johto voi laskea niihin panostamista yksittäisten juhlien varaan.

Hän antaa kuitenkin muutamia vinkkejä siihen, miten pikkujouluista saa mahdollisimman viihtyisät jokaisen osapuolen näkökulmasta.

”Kannattaa etukäteen kartoittaa porukan toiveita ja odotuksia juhlista, jotta kaikki voivat kokea olevansa osa niitä. Lisäksi juhlien on hyvä olla firman näköiset, sillä ne omalta osaltaan kuvastavat yrityskulttuuria.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selli­osastolla, sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta: ”Totta kai tämä johtuu Aarniosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  3. 3

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  4. 4

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  5. 5

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  6. 6

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  7. 7

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  8. 8

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  9. 9

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  10. 10

   Tässä ovat Sdp:n uudet ministerit: Haatainen uusi nimi, Paatero tekee paluun, Harakka vaihtaa salkkua – Rinteestä varapuhemies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää