Kotimaa

Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

Kansallisarkiston tutkijat eivät ole saaneet lupaa käydä läpi suomenkielistä materiaalia. Nyt apua toivotaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

Venäjän valtion sosiaalipoliittisen historian arkistossa Moskovassa on tallella suuri Stalinin vainoissa tapettujen suomalaisten arkisto, kertoo Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva.

”Siellä on 53 isoa laatikollista tavaraa, jossa lukee vain, että likvidoitujen punasuomalaisten aineistot.”

Nuortevan mukaan laatikoissa on muun muassa vankileireillä kuolleiden kuuluisien suomalaisten kommunistien Kullervo Mannerin ja Hanna Malmin arkistoa, kuten perhealbumien kuvia.

Manner oli sisällissodan aikana kansanvaltuuskunnan puheenjohtaja eli käytännössä johti punaista hallitusta.

”Laatikoita ei ole kukaan päässyt sen syvemmälle tutkimaan. Me olemme kerran Kimmo Rentolan kanssa saaneet katsoa niitä.”

Vainoissa kuolleiden suomalaisten kohtalo nousi keskusteluun syksyllä, kun Unto Hämäläinen pyysi HS:ssa valtion johtoa selvittämään vainojen uhrien kohtalon.

Lue lisää: Stalinin vainoissa kuoli yhtä paljon suomalaisia kuin talvisodassa – Valtiojohto, teettäkää selvitys heidän kohtalostaanNuorteva sanoo, että moskovalaisarkiston aineisto on salaista, koska suurin osa siitä on suomenkielistä ja venäläisarkistossa on pulaa suomen kielen osaajista.”Ehdotimme kyllä, että voisimme käydä niitä heidän kanssaan läpi, mutta se ei kelvannut heille”, Nuorteva kertoo nauraen.

”Se on erittäin kiinnostava, erittäin kiinnostava [materiaali]. Siihen pitäisi saada tukea poliittiselta johdolta, että saataisiin se käyttöön.”

Stalin on Venäjällä yhä vaikea aihe. Moskovalaiseen arkistoon pääsemiseksi toivotaan, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttäisi suhteitaan luvan saamiseksi.

Kansallisarkisto tekee parhaillaan valtioneuvoston kanslialle esiselvitystä Stalinin vainoissa tapetuista suomalaisista. Selvitystä tekee tutkija Aleksi Mainio. Työn on tarkoitus valmistua tammikuussa.

Suomalaisia oli Venäjällä ja Neuvostoliitossa niin paljon, että tutkimus on päätetty jakaa osiin. Omina kokonaisuuksinaan selvitetään muun muassa Muurmannin, Pietarin, Siperian, Karjalan tasavallan ja Azerbaidžanin eli käytännössä pääkaupunki Bakun suomalaiset.

Esimerkiksi Bakussa oli peräti kahdentuhannen suomalaisen yhteisö, joka kytkeytyi siellä olleeseen laajaan öljyteollisuuteen. Bakusta on säilynyt erinomaisessa kunnossa olevat luterilaisen kirkon kirkonkirjat.

”Teemme selvityksen, ja poliittinen johto harkitsee, miten sen jälkeen edetään. Se ei ole meidän käsissämme”, Nuorteva sanoo.

Kansallisarkisto julkisti helmikuussa kohutun selvityksensä suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943.

Selvityksen julkaisun jälkeen syntyi kiivaaksikin yltynyt keskustelu suomalaisten SS-miesten teoista ja tekemättä jättämisistä.

Nuorteva sai selvityksen julkistamisen jälkeen uhkausviestejä. Viime kesänä hän ilmoitti lähettävänsä viestit poliisin tutkittavaksi. Poliisista kerrottiin HS:lle, ettei rikosilmoitusta ole tehty.

Nuorteva kertoo, että hän päätyi olemaan tekemättä rikosilmoitusta. Sen sijaan hän on keskustellut suojelupoliisin kanssa kahdesta nimettömästä sähköpostiuhkauksesta.

”On sovittu, että ilmoitan, jos näitä tulee, koska ne saattavat liittyä ääriliikkeiden toimintaan.”

Lisää uhkausviestejä ei ole kesän jälkeen enää tullut.

Alun perin englanninkielinen SS-selvitys on tarkoitus julkaista suomeksi sekä ilmaisena pdf-tiedostona internetissä että Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjana. Julkaisun piti jo ilmestyä, mutta se on vielä valtioneuvoston kanslian ja presidentin kanslian luettavana.

Suomenkielisestä versiosta tulee englanninkielistä laajempi. Siinä käsitellään syvällisemmin muun muassa saksalaisen propagandan rotukysymystä ja suhtautumista kansallissosialismiin.

Kansallisarkistoon on muodostettu oma SS-selvityksen arkisto suomalaisista SS-miehistä kerätystä materiaalista. Nuortevan mukaan arkistoon on tullut lisää materiaalia vielä tänä syksynäkin.

Joukossa on SS-vapaaehtoistoimikunnan puheenjohtajana toimineen kuuluisan matemaatikon Rolf Nevanlinnan aineistoa, kuten kotialbumin valokuvia. Mukana on kuvia esimerkiksi Wiking-divisioonan komentajan, kenraali Felix Steinerin vierailulta Suomessa.

SS-selvityksen arkistoa ollaan parhaillaan digitoimassa. Myös suomalaisen SS-tutkimuksen perusteoksen Panttipataljoonan kirjoittaneen Mauno Jokipiin arkisto on jo suureksi osaksi digitoitu.

Tutkimusluvan SS-selvityksen arkistoon saa jatkossa vain digitoituun materiaaliin, koska alkuperäistä materiaalia halutaan suojella. Esimerkiksi Tanskassa uusnatsit ovat varastaneet alkuperäistä aineistoa sikäläisestä kansallisarkistosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  4. 4

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  5. 5

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki suunnittelee aukovansa Jätkäsaaren liikennesumppua massiivisella rekkarampilla – Asukkaat raivostuivat

  9. 9

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalainen jättikoura kääntää katseet Helsingin kaduilla: tammipuita haukkaava kone raivaa parhaillaan reittiä pikaraitiotielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää