Kotimaa

Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

Kansallisarkiston tutkijat eivät ole saaneet lupaa käydä läpi suomenkielistä materiaalia. Nyt apua toivotaan tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

Venäjän valtion sosiaalipoliittisen historian arkistossa Moskovassa on tallella suuri Stalinin vainoissa tapettujen suomalaisten arkisto, kertoo Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva.

”Siellä on 53 isoa laatikollista tavaraa, jossa lukee vain, että likvidoitujen punasuomalaisten aineistot.”

Nuortevan mukaan laatikoissa on muun muassa vankileireillä kuolleiden kuuluisien suomalaisten kommunistien Kullervo Mannerin ja Hanna Malmin arkistoa, kuten perhealbumien kuvia.

Manner oli sisällissodan aikana kansanvaltuuskunnan puheenjohtaja eli käytännössä johti punaista hallitusta.

”Laatikoita ei ole kukaan päässyt sen syvemmälle tutkimaan. Me olemme kerran Kimmo Rentolan kanssa saaneet katsoa niitä.”

Vainoissa kuolleiden suomalaisten kohtalo nousi keskusteluun syksyllä, kun Unto Hämäläinen pyysi HS:ssa valtion johtoa selvittämään vainojen uhrien kohtalon.

Lue lisää: Stalinin vainoissa kuoli yhtä paljon suomalaisia kuin talvisodassa – Valtiojohto, teettäkää selvitys heidän kohtalostaanNuorteva sanoo, että moskovalaisarkiston aineisto on salaista, koska suurin osa siitä on suomenkielistä ja venäläisarkistossa on pulaa suomen kielen osaajista.”Ehdotimme kyllä, että voisimme käydä niitä heidän kanssaan läpi, mutta se ei kelvannut heille”, Nuorteva kertoo nauraen.

”Se on erittäin kiinnostava, erittäin kiinnostava [materiaali]. Siihen pitäisi saada tukea poliittiselta johdolta, että saataisiin se käyttöön.”

Stalin on Venäjällä yhä vaikea aihe. Moskovalaiseen arkistoon pääsemiseksi toivotaan, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttäisi suhteitaan luvan saamiseksi.

Kansallisarkisto tekee parhaillaan valtioneuvoston kanslialle esiselvitystä Stalinin vainoissa tapetuista suomalaisista. Selvitystä tekee tutkija Aleksi Mainio. Työn on tarkoitus valmistua tammikuussa.

Suomalaisia oli Venäjällä ja Neuvostoliitossa niin paljon, että tutkimus on päätetty jakaa osiin. Omina kokonaisuuksinaan selvitetään muun muassa Muurmannin, Pietarin, Siperian, Karjalan tasavallan ja Azerbaidžanin eli käytännössä pääkaupunki Bakun suomalaiset.

Esimerkiksi Bakussa oli peräti kahdentuhannen suomalaisen yhteisö, joka kytkeytyi siellä olleeseen laajaan öljyteollisuuteen. Bakusta on säilynyt erinomaisessa kunnossa olevat luterilaisen kirkon kirkonkirjat.

”Teemme selvityksen, ja poliittinen johto harkitsee, miten sen jälkeen edetään. Se ei ole meidän käsissämme”, Nuorteva sanoo.

Kansallisarkisto julkisti helmikuussa kohutun selvityksensä suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943.

Selvityksen julkaisun jälkeen syntyi kiivaaksikin yltynyt keskustelu suomalaisten SS-miesten teoista ja tekemättä jättämisistä.

Nuorteva sai selvityksen julkistamisen jälkeen uhkausviestejä. Viime kesänä hän ilmoitti lähettävänsä viestit poliisin tutkittavaksi. Poliisista kerrottiin HS:lle, ettei rikosilmoitusta ole tehty.

Nuorteva kertoo, että hän päätyi olemaan tekemättä rikosilmoitusta. Sen sijaan hän on keskustellut suojelupoliisin kanssa kahdesta nimettömästä sähköpostiuhkauksesta.

”On sovittu, että ilmoitan, jos näitä tulee, koska ne saattavat liittyä ääriliikkeiden toimintaan.”

Lisää uhkausviestejä ei ole kesän jälkeen enää tullut.

Alun perin englanninkielinen SS-selvitys on tarkoitus julkaista suomeksi sekä ilmaisena pdf-tiedostona internetissä että Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjana. Julkaisun piti jo ilmestyä, mutta se on vielä valtioneuvoston kanslian ja presidentin kanslian luettavana.

Suomenkielisestä versiosta tulee englanninkielistä laajempi. Siinä käsitellään syvällisemmin muun muassa saksalaisen propagandan rotukysymystä ja suhtautumista kansallissosialismiin.

Kansallisarkistoon on muodostettu oma SS-selvityksen arkisto suomalaisista SS-miehistä kerätystä materiaalista. Nuortevan mukaan arkistoon on tullut lisää materiaalia vielä tänä syksynäkin.

Joukossa on SS-vapaaehtoistoimikunnan puheenjohtajana toimineen kuuluisan matemaatikon Rolf Nevanlinnan aineistoa, kuten kotialbumin valokuvia. Mukana on kuvia esimerkiksi Wiking-divisioonan komentajan, kenraali Felix Steinerin vierailulta Suomessa.

SS-selvityksen arkistoa ollaan parhaillaan digitoimassa. Myös suomalaisen SS-tutkimuksen perusteoksen Panttipataljoonan kirjoittaneen Mauno Jokipiin arkisto on jo suureksi osaksi digitoitu.

Tutkimusluvan SS-selvityksen arkistoon saa jatkossa vain digitoituun materiaaliin, koska alkuperäistä materiaalia halutaan suojella. Esimerkiksi Tanskassa uusnatsit ovat varastaneet alkuperäistä aineistoa sikäläisestä kansallisarkistosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, miten yksi perhe sairastui koronavirukseen, ja tapaus kyseenalaistaa Kiinan version epidemian leviämisestä

  2. 2

   Uutistoimistot: Kone on jättänyt 17 miljardin euron tarjouksen saksalaisesta kilpailijastaan – Toteutuessaan kauppa olisi Suomen taloushistorian suurin

  3. 3

   Komissio: EU alkaa lennättää kansalaisiaan Kiinan Wuhanista koronaviruksen vuoksi

  4. 4

   Perheessä rahat eivät kuulu vain sille, joka ne on tienannut, sanoo tutkija – On olemassa malli, jolla tulot ja menot jaetaan puolisoiden kesken reilusti

   Tilaajille
  5. 5

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  6. 6

   Petteri Orpo määritteli kokoomuksen uusiksi – onko puolue siirtymässä oikealle?

   Tilaajille
  7. 7

   Neljävuotiaan pojan Espoossa kadottaneet lastenhoitajat saivat rikostuomiot

  8. 8

   Juutalaisvastaisuus lisääntyy Suomessa, sanoo tutkija – ”Aika huomattavalla osalla suomalaisista on antisemitistisiä näkemyksiä”

  9. 9

   Applen kuulokkeiden kysyntä on lisääntynyt voimakkaasti – niiden myynti on kasvanut suuremmaksi kuin monien suurten suomalaisten teollisuus­yhtiöiden liikevaihto

  10. 10

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  2. 2

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  3. 3

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  5. 5

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  7. 7

   Töölössä lähes tyhjillään seisovan pysäköintihallin johtaja: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  9. 9

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  10. 10

   Kobe Bryantin raiskauskohusta muistuttanut toimittaja hyllytettiin tehtävistään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää