Kotimaa

Rikoksista kirjoittaessa tietojen etsiminen on palapelin kokoamista

Helsingin Sanomat on nyt 130-vuotias. Julkaisemme tilaajille jaetusta juhlajulkaisusta juttuja, joissa lehden tekijät kertovat tarinoita lehden tekemisestä.

Helsingin Sanomat täyttää 130 vuotta, ja juhlan kunniaksi toimitus kertoo työstään juhlalehdessä. Digitilaajat voivat lukea lehden täältä.

HS:n päätoimittaja vertaa toimitusta sinfoniaorkesteriin. Kaius Niemen kirjoituksen voit lukea täältä.

Kuopion kouluhyökkäys. Porvoon poliisiampumiset. Turun terrori-isku.

Nämä kaikki ovat viime vuosilta sellaisia isoja rikostapahtumia, jotka käynnistivät viestimissä mittavan oman uutishankinnan.

Tyypillistä rikostapahtumille on se, että poliisi ei voi alkuvaiheessa tiedottaa paljoakaan tutkintaansa vaarantamatta. Viestimien tehtävänä on siitä huolimatta pyrkiä kertomaan, mitä on tapahtunut ja miksi.

Miten me toimittajat hankimme tietoja rikos­tapauksissa?

Kun Kuopion kouluhyökkäyksestä tuli lokakuun alussa tieto toimitukseen, aloimme heti tavoitella mahdollisia silminnäkijöitä ja muita ihmisiä, jotka voivat kertoa tapahtumista.

 

Usein oleellista tietoa on tavallisilla kansalaisilla, jotka ovat yllättäen joutuneet osaksi rikos­tapahtumia.

Itse soittelin tuolloin läpi samassa kauppakeskuksessa sijainneita yrityksiä ja tiedustelin, mitä niiden työntekijät näkivät ja kuulivat. Osa tavoittamistani työntekijöistä kertoi havainnoistaan, ja osa kieltäytyi haastattelusta.

Usein oleellista tietoa on tavallisilla kansalaisilla, jotka ovat yllättäen joutuneet osaksi rikos­tapahtumia. He voivat olla rikoksen silminnäkijöitä tai saattavat tuntea epäillyn rikoksentekijän vaikka työn tai harrastuksen kautta.

Mahdollisia haastateltavia voivat olla myös poliisit, rosvot, asianajajat, syyttäjät, lääkärit ja monien muiden ryhmien edustajat.

Etsimme sopivia haastateltavia soittelemalla ja jalkautumalla esimerkiksi rikospaikan ympäristöön tai epäillyn rikoksentekijän kotikulmille.

Yleensä haastattelutilanteet sujuvat hyvin, mutta osa ihmisistä voi rikostapausten yhteydessä kokea yhteydenottomme häiritsevänä tai ahdistavana.

Tilanteesta tekee vaikean se, ettei toimittaja voi aina tietää etukäteen, miten henkilö suhtautuu asiaan tai millainen yhteys hänellä on tapahtumiin.

Se vaatii tilanneherkkyyttä.

Olen vetäytynyt tällaisista tilanteista aiheuttamaani häiriötä pahoitellen, jos henkilö ei ole halunnut keskustella tai on vaikuttanut olevan sokissa. Nämä tilanteet eivät ole mieltä ylentäviä toimittajallekaan.

Haastattelujen ohella toinen keskeinen tiedonhankintaväylä on netti.

Facebookista, Instagramista, Linkedinistä, Googlesta, keskustelupalstoista ja muista nettipalveluista on usein apua, kun selvitämme jonkun henkilön taustoja.

 

Jopa osa keskeisistä järjestäytyneiden rikollisjengien jäsenistä julkaisee somessa itsestään ja kavereistaan valokuvia.

Kun toimituksemme sai aikanaan varmistettua Kuopion kouluhyökkäyksestä epäillyn miehen nimen, teimme hänestäkin nettihaut. Löysimme Googlen avulla tietoja hänen opiskelu- ja kouluhistoriastaan.

Niiden avulla tavoitimme lisää haastateltavia. He kertoivat miehen menneisyydestä.

Jopa osa keskeisistä järjestäytyneiden rikollisjengien jäsenistä julkaisee somessa itsestään ja kavereistaan valokuvia, jotka ovat kaikkien nähtävissä. Kuvista voi päätellä, mitkä jengit ovat väleissä keskenään ja kenen kanssa alamaailman toimijat viettävät aikaansa.

Netistä löytyy myös palveluita muunlaiseen sähköiseen tiedonhankintaan. Esimerkiksi Way­back Machine -sivuston avulla saa kaivettua esiin vuosien takaisia nettisivuja, joissa olleita tietoja on myöhemmin poistettu tai muutettu.

Haastattelujen ja netin ohella haemme lähes päivittäin tietoja rikos­tapauksista myös eri rekistereistä, viranomaisten asiakirjoista ja muista julkisista tietoaineistoista.

Niistä voi löytää tietoa muun muassa rikoksesta epäillyn henkilön mahdollisista aiemmista rikoksista, talousvaikeuksista, yritysyhteyksistä ja monesta muusta asiasta.

Isoissa rikostapauksissa toimituksen oma tiedonhankinta on yleensä aktiivisimmillaan joidenkin päivien ajan rikoksen tapahtumisesta.

Tapahtumien seuranta ja ajoittainen uuti­sointi jatkuvat pitkään sen jälkeenkin. Rikoksesta voi kulua vuosia siihen, että tapauksesta tulee tuomioistuimen lainvoimainen ratkaisu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  2. 2

   Trumpin virkasyyte hyväksyttiin oikeusvaliokunnassa, historiallinen äänestys ensi viikolla

  3. 3

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  4. 4

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  7. 7

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  8. 8

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  10. 10

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  4. 4

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  7. 7

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  8. 8

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää