Kotimaa

Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

Kannabis on yhä Suomessa laiton huume, mutta monia kasviin liittyviä tuotteita voi ostaa laillisesti.

Pineapple Express, Moby Dick, Northern Light Auto. Siemenkauppa Seeds of Loven omistaja Juha Vihervaara esittelee harmaita, nuppineulanpään kokoisia kannabiskasvien siemeniä, jotka on aseteltu värikkäisiin pakkauksiin kivijalkakaupan pöydällä Helsingin Kalliossa.

Nimet kertovat lajikkeista ja niitä tunteville myös kasvien ominaisuuksista. Asiakkaat astelevat tottuneen oloisesti sisään, pyytävät suosikkinsa tiskin takaa ja poistuvat.

Kannabis nousi taas keskusteluun kuun alussa, kun kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi keräsi vaadittavat yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee sen myötä eduskunnan käsittelyyn. Päättäjien vastaanotto on ollut nuiva: enemmistö eduskuntapuolueista vastustaa aloitetta ja pääministeri Antti Rinne (sd) on luvannut, ettei hallitus edistä asiaa.

Vastatuuli ei lannista aloitetta aktiivisesti tukenutta Vihervaaraa. Hän uskoo lainsäädännön muutoksen olevan vain ajan kysymys.

”On hauska veikkailla, miten ja milloin lainsäädäntö muuttuu. Varmasti viiden vuoden päästä se näyttää jo hyvin erilaiselta kuin nyt”, hän arvelee.

Sillä välin Suomessa voi jo myydä avoimesti monia kannabistuotteita. Aromaterapian erikoisliikkeeksi itsensä luokitteleva Seeds of Love esimerkiksi tuo maahan suurten eurooppalaisten siementalojen lajikkeita, lähinnä Espanjasta ja Alankomaista. Jos tällaisen siemenen istuttaa ja sitä hoitaa oikein, siitä kasvaa kannabiskasvi, jonka kukinnoissa on päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli thc:tä ja rauhoittavaa kannabidiolia eli cbd:tä, vaihtelevina pitoisuuksina.

Miksi siemeniä sitten saa myydä? Vastaus selviää, kun liikkeeseen astuu asiakas ja tiedustelee, mikä lajike olisi matalakasvuinen.

”Me ei valitettavasti myydä näitä kasvatuskäyttöön”, vastaa myyjä.

Se on lakiteknisesti oikea vastaus. Siemenkaupan laillisuus perustuu siihen, että siemenistä ei kasvateta kasveja huumausainetarkoitukseen. Nettisivujen esittelytekstin mukaan siemenet ovat keräily- ja koristetuotteita, jotka eivät välttämättä edes idä.

”Myytävien siementen ainoa sallittu käyttötarkoitus on keräily ja genetiikan säilöminen. Siemeniä ei tule pyrkiä idättämään, eikä niille täten tarjota itämistakuuta”, kuuluu Seeds of Loven vastuuvapauslauseke.

Ilmoitus on lähes sama kuin se, jota kevytkannabista myyvät yritykset käyttävät Tallinnassa. Myös he määrittelevät myymänsä kukinnot keräilyesineiksi.

Lue lisää kevytkannabiksesta: Luvassa kevyttä pilveä?

Seeds of Love myy kannabissiementen lisäksi myös kuivattuja yrttejä ja kasvien höyrystämiseen sopivia vaporisaattoreita. Kannabis on kuitenkin liikkeen kantava teema: Esillä on kannabisaiheisia asusteita, ja liikkeen puhelinnumero loppuu numeroon 420, joka viittaa kansainvälisesti tunnettuun kannabiksenpoltteluajankohtaan kello 16.20 iltapäivällä. Numero toistuu muidenkin Suomessa toimivien siemenkauppojen puhelinnumeroissa.

Siemenkeräily vaikuttaa olevan suosittu harrastus. Kivijalassa käy omistaja Juha Vihervaaran mukaan noin 400–500 asiakasta kuukaudessa, nettikaupassa selvästi vähemmän.

”Moni asiakas haluaa hypistellä ja jäädä juttelemaan lainsäädännöstä ja lajikkeiden genetiikasta”, Vihervaara sanoo.

Lainsäädännössä riittääkin juteltavaa. Säännöt ovat Vihervaaran mielestä niin monimutkaisia ja epäselviä, että koskaan ei voi olla täysin varma, toimiiko yrittäjänä oikein. Esimerkiksi Vihervaaran liikkeessä aiemmin myynnissä ollut hampputee on nyt lukittu varastoon.

”Ennen viranomaisten sivustoilla mainittiin hampunlehdistä tehty tee perinteisenä tuotteena, mutta viime talvena se katosi. Fimea ja ruokavirasto ilmoittivat, että sitä saattaa olla laitonta myydä”, Vihervaara sanoo.

Seeds of Love on erikoisliike, jollaisia Suomessa toimii muutamia. Monia kannabis- ja hampputuotteita myydään kuitenkin myös aivan tavallisissa luontaistuotekaupoissa. Esimerkiksi Ruohonjuuri-ketjun valikoimissa niitä on kymmenittäin aina kannabiksen rauhoittavaa ainetta cbd:tä sisältävistä öljyistä hamppuhammastahnaan ja suosittuun hampunsiemenvälipalaan.

Ruohonjuuri ei maahantuo itse mitään vaan ainoastaan myy tuotteita, joille toinen maahantuoja on hankkinut myyntiluvan joltain viranomaiselta, kertoo ostopäällikkö Jussi Aimola. Liikkeessä tuote laitetaan hyllyyn sen mukaan, missä kategoriassa viranomainen on ne hyväksynyt. Cbd-öljy voi siis olla vaikkapa kosmetiikkaa.

Mikään tuotteista ei ole Aimolan mukaan päihdyttävä, mutta toisinaan jokin niistä kielletään ja toista ei. Viranomaiset tekevät päätökset cbd-tuotteista tapauskohtaisesti, ja valikoima Ruohonjuuressa vaihtuu lupien ja kieltojen mukaan. Yrittäjän näkökulmasta prosessi on mielivaltainen.

”Kukaan ei tiedä koko maailmassa, että mitä saa myydä”, Aimola sanoo.

Aimolan mielestä kaikilla Suomen viranomaisilla on oma, erilainen kantansa. Erityisen ongelmallisena Aimola pitää näkemystä, että mitätönkin määrä thc:tä tekee tuotteesta laittoman. Se tarkoittaisi, ettei mitään hampunsiemeniä sisältäviä tuotteita leivästä lähtien saisi myydä, koska niissä on lähes aina jäänteitä näistä kasvin sisältämistä yhdisteistä, Aimola sanoo.

”Ei ole mitään järkeä poistaa sitä pientä määrää thc:tä. Ihminen ei pysty syömään mitään hampputuotetta niin paljon, että päihtyisi.”

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa lääkeluokittelupäätöksiä tekevä yliproviisori Kristiina Pellas ei allekirjoita kritiikkiä epäselvästä tilanteesta. Hänen mukaansa viraston kanta on selvä.

”Tuotteet arvioidaan valmistekohtaisesti vaikutuksen tai esitystavan perusteella. Kannabidiolia sisältävä tuote rinnastetaan reseptilääkevalmisteeseen vaikutuksen perusteella. Jos pullon kyljessä lukee cbd, niin tuote katsotaan esitystavan perusteella lääkkeeksi”, Pellas sanoo.

Luokittelu tehdään, jos Fimean tietoon tulee Suomessa myynnissä oleva cbd:tä sisältävä tuote. Kukin viranomainen valvoo oman toimivaltansa piiriin kuuluvia valmisteita.

”Vastuullinen yritys selvittää tuotteen lainmukaisuuden etukäteen”, Pellas sanoo.

Pellas muistuttaa myös, ettei Suomen huumausainelainsäädäntö tunne alarajaa valvonnassa tuotteen sisältämälle thc:lle.

Aimola uskoo Vihervaaran tapaan vankasti, että vähintäänkin cbd-tuotteiden eli kevytkannabiksen ja öljyjen osalta lainsäädäntö muuttuu nopeasti. Cbd- ja hampputuotteet ovat hänen mukaansa hyvinvointi- ja luontaistuotealan suurin trendi, joka on jo vallannut kansainväliset messutapahtumat.

”Mikään ei ole nyt siellä näkyvämmin esillä”, hän sanoo.

”Cbd laillistetaan puolentoista vuoden sisällä EU:ssa, se on ihan varma. Tuolla on yrityksiä, joilla on kerrostalollinen lakimiehiä hoitamassa asiaa.”

Oikaisu 18.11.2019 kello 7.16: Seeds of Loven liikkeessä käy noin 400–500 asiakasta kuukaudessa, ei 500 asiakasta viikossa, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  6. 6

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  7. 7

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  8. 8

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  9. 9

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  10. 10

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää