Kotimaa

Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

Kannabis on yhä Suomessa laiton huume, mutta monia kasviin liittyviä tuotteita voi ostaa laillisesti.

Pineapple Express, Moby Dick, Northern Light Auto. Siemenkauppa Seeds of Loven omistaja Juha Vihervaara esittelee harmaita, nuppineulanpään kokoisia kannabiskasvien siemeniä, jotka on aseteltu värikkäisiin pakkauksiin kivijalkakaupan pöydällä Helsingin Kalliossa.

Nimet kertovat lajikkeista ja niitä tunteville myös kasvien ominaisuuksista. Asiakkaat astelevat tottuneen oloisesti sisään, pyytävät suosikkinsa tiskin takaa ja poistuvat.

Kannabis nousi taas keskusteluun kuun alussa, kun kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi keräsi vaadittavat yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee sen myötä eduskunnan käsittelyyn. Päättäjien vastaanotto on ollut nuiva: enemmistö eduskuntapuolueista vastustaa aloitetta ja pääministeri Antti Rinne (sd) on luvannut, ettei hallitus edistä asiaa.

Vastatuuli ei lannista aloitetta aktiivisesti tukenutta Vihervaaraa. Hän uskoo lainsäädännön muutoksen olevan vain ajan kysymys.

”On hauska veikkailla, miten ja milloin lainsäädäntö muuttuu. Varmasti viiden vuoden päästä se näyttää jo hyvin erilaiselta kuin nyt”, hän arvelee.

Sillä välin Suomessa voi jo myydä avoimesti monia kannabistuotteita. Aromaterapian erikoisliikkeeksi itsensä luokitteleva Seeds of Love esimerkiksi tuo maahan suurten eurooppalaisten siementalojen lajikkeita, lähinnä Espanjasta ja Alankomaista. Jos tällaisen siemenen istuttaa ja sitä hoitaa oikein, siitä kasvaa kannabiskasvi, jonka kukinnoissa on päihdyttävää tetrahydrokannabinolia eli thc:tä ja rauhoittavaa kannabidiolia eli cbd:tä, vaihtelevina pitoisuuksina.

Miksi siemeniä sitten saa myydä? Vastaus selviää, kun liikkeeseen astuu asiakas ja tiedustelee, mikä lajike olisi matalakasvuinen.

”Me ei valitettavasti myydä näitä kasvatuskäyttöön”, vastaa myyjä.

Se on lakiteknisesti oikea vastaus. Siemenkaupan laillisuus perustuu siihen, että siemenistä ei kasvateta kasveja huumausainetarkoitukseen. Nettisivujen esittelytekstin mukaan siemenet ovat keräily- ja koristetuotteita, jotka eivät välttämättä edes idä.

”Myytävien siementen ainoa sallittu käyttötarkoitus on keräily ja genetiikan säilöminen. Siemeniä ei tule pyrkiä idättämään, eikä niille täten tarjota itämistakuuta”, kuuluu Seeds of Loven vastuuvapauslauseke.

Ilmoitus on lähes sama kuin se, jota kevytkannabista myyvät yritykset käyttävät Tallinnassa. Myös he määrittelevät myymänsä kukinnot keräilyesineiksi.

Lue lisää kevytkannabiksesta: Luvassa kevyttä pilveä?

Seeds of Love myy kannabissiementen lisäksi myös kuivattuja yrttejä ja kasvien höyrystämiseen sopivia vaporisaattoreita. Kannabis on kuitenkin liikkeen kantava teema: Esillä on kannabisaiheisia asusteita, ja liikkeen puhelinnumero loppuu numeroon 420, joka viittaa kansainvälisesti tunnettuun kannabiksenpoltteluajankohtaan kello 16.20 iltapäivällä. Numero toistuu muidenkin Suomessa toimivien siemenkauppojen puhelinnumeroissa.

Siemenkeräily vaikuttaa olevan suosittu harrastus. Kivijalassa käy omistaja Juha Vihervaaran mukaan noin 400–500 asiakasta kuukaudessa, nettikaupassa selvästi vähemmän.

”Moni asiakas haluaa hypistellä ja jäädä juttelemaan lainsäädännöstä ja lajikkeiden genetiikasta”, Vihervaara sanoo.

Lainsäädännössä riittääkin juteltavaa. Säännöt ovat Vihervaaran mielestä niin monimutkaisia ja epäselviä, että koskaan ei voi olla täysin varma, toimiiko yrittäjänä oikein. Esimerkiksi Vihervaaran liikkeessä aiemmin myynnissä ollut hampputee on nyt lukittu varastoon.

”Ennen viranomaisten sivustoilla mainittiin hampunlehdistä tehty tee perinteisenä tuotteena, mutta viime talvena se katosi. Fimea ja ruokavirasto ilmoittivat, että sitä saattaa olla laitonta myydä”, Vihervaara sanoo.

Seeds of Love on erikoisliike, jollaisia Suomessa toimii muutamia. Monia kannabis- ja hampputuotteita myydään kuitenkin myös aivan tavallisissa luontaistuotekaupoissa. Esimerkiksi Ruohonjuuri-ketjun valikoimissa niitä on kymmenittäin aina kannabiksen rauhoittavaa ainetta cbd:tä sisältävistä öljyistä hamppuhammastahnaan ja suosittuun hampunsiemenvälipalaan.

Ruohonjuuri ei maahantuo itse mitään vaan ainoastaan myy tuotteita, joille toinen maahantuoja on hankkinut myyntiluvan joltain viranomaiselta, kertoo ostopäällikkö Jussi Aimola. Liikkeessä tuote laitetaan hyllyyn sen mukaan, missä kategoriassa viranomainen on ne hyväksynyt. Cbd-öljy voi siis olla vaikkapa kosmetiikkaa.

Mikään tuotteista ei ole Aimolan mukaan päihdyttävä, mutta toisinaan jokin niistä kielletään ja toista ei. Viranomaiset tekevät päätökset cbd-tuotteista tapauskohtaisesti, ja valikoima Ruohonjuuressa vaihtuu lupien ja kieltojen mukaan. Yrittäjän näkökulmasta prosessi on mielivaltainen.

”Kukaan ei tiedä koko maailmassa, että mitä saa myydä”, Aimola sanoo.

Aimolan mielestä kaikilla Suomen viranomaisilla on oma, erilainen kantansa. Erityisen ongelmallisena Aimola pitää näkemystä, että mitätönkin määrä thc:tä tekee tuotteesta laittoman. Se tarkoittaisi, ettei mitään hampunsiemeniä sisältäviä tuotteita leivästä lähtien saisi myydä, koska niissä on lähes aina jäänteitä näistä kasvin sisältämistä yhdisteistä, Aimola sanoo.

”Ei ole mitään järkeä poistaa sitä pientä määrää thc:tä. Ihminen ei pysty syömään mitään hampputuotetta niin paljon, että päihtyisi.”

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa lääkeluokittelupäätöksiä tekevä yliproviisori Kristiina Pellas ei allekirjoita kritiikkiä epäselvästä tilanteesta. Hänen mukaansa viraston kanta on selvä.

”Tuotteet arvioidaan valmistekohtaisesti vaikutuksen tai esitystavan perusteella. Kannabidiolia sisältävä tuote rinnastetaan reseptilääkevalmisteeseen vaikutuksen perusteella. Jos pullon kyljessä lukee cbd, niin tuote katsotaan esitystavan perusteella lääkkeeksi”, Pellas sanoo.

Luokittelu tehdään, jos Fimean tietoon tulee Suomessa myynnissä oleva cbd:tä sisältävä tuote. Kukin viranomainen valvoo oman toimivaltansa piiriin kuuluvia valmisteita.

”Vastuullinen yritys selvittää tuotteen lainmukaisuuden etukäteen”, Pellas sanoo.

Pellas muistuttaa myös, ettei Suomen huumausainelainsäädäntö tunne alarajaa valvonnassa tuotteen sisältämälle thc:lle.

Aimola uskoo Vihervaaran tapaan vankasti, että vähintäänkin cbd-tuotteiden eli kevytkannabiksen ja öljyjen osalta lainsäädäntö muuttuu nopeasti. Cbd- ja hampputuotteet ovat hänen mukaansa hyvinvointi- ja luontaistuotealan suurin trendi, joka on jo vallannut kansainväliset messutapahtumat.

”Mikään ei ole nyt siellä näkyvämmin esillä”, hän sanoo.

”Cbd laillistetaan puolentoista vuoden sisällä EU:ssa, se on ihan varma. Tuolla on yrityksiä, joilla on kerrostalollinen lakimiehiä hoitamassa asiaa.”

Oikaisu 18.11.2019 kello 7.16: Seeds of Loven liikkeessä käy noin 400–500 asiakasta kuukaudessa, ei 500 asiakasta viikossa, kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  2. 2

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  3. 3

   ”Olen niin sanotusti päässyt suoraan syvään päätyyn” – HS seurasi, kun Sanna Marin astui Brysselin valo­keilaan heti kolmantena pääministeri­päivänään

  4. 4

   35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

  5. 5

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  8. 8

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin virkasyyte hyväksyttiin oikeusvaliokunnassa, historiallinen äänestys ensi viikolla

  10. 10

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää