Kotimaa

Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa Suomessa

Koirilta on löytynyt vastustuskykyisiä bakteereja, jotka voivat siirtyä isäntään.

Suomessa todetaan yhä enemmän bakteereja, jotka ovat kehittäneet vastustuskykyä antibiootteja vastaan. Se selviää tiedoista, joita Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kerännyt EU:n tautivirasto ECDC:lle.

Käytännössä vastustuskyky näkyy niin, että tauti ei nujerrukaan antibiootilla, vaan tarvitaan toinen kuuri.

Antibiootit ovat modernin lääketieteen kulmakivi. Ilman niitä ei ole esimerkiksi syöpähoitoja, tekonivelleikkauksia tai elinsiirtoja. Jos antibioottien teho menetetään, tavalliset taudit kuten virtsatietulehdus tai nielutulehdus voivat olla hankalia hoitaa ja johtaa jopa kuolemaan.

Maanantaina vietetään Euroopan antibioottipäivää. Maailman terveysjärjestö WHO:lla on tällä viikolla teemaviikko, jonka aikana muistutetaan antibioottien tehon säilymisen tärkeydestä.

Bakteerit saavat tilaisuuden kehittää vastustuskykyä, kun antibiootteja käytetään vaivoihin, joihin ne eivät tehoa, kuten virusten aiheuttamiin tulehduksiin. Edelleen moni eurooppalainen luulee, että flunssa tai influenssa paranevat antibiootilla.

Antibioottien kulutus on ollut laskussa koko Euroopassa ja Suomessa, mutta käyttö on Suomessa edelleen selvästi yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Lisäksi niin sanottujen laajakirjoisten antibioottien käyttö ei ole vähentynyt Suomessa.

Laajakirjoiset antibiootit vaikuttavat useisiin bakteereihin, kun tavoite on kohdistaa lääkitys vain taudin aiheuttajaan.

Tilanteemme on vielä hyvä verrattuna EU-maiden keskiarvoon, mutta se voi muuttua nopeasti.

VRE-bakteereja löytyi viime vuonna selvästi enemmän kuin edellisenä vuonna. VRE on tavanomaisille antibiooteille vastustuskykyinen suolistobakteeri enterokokki, joka voi aiheuttaa virtsatietulehduksia, tulehduttaa haavoja ja johtaa jopa sepsikseen eli vakavaan yleistulehdukseen.

Turun kaupunginsairaalassa oli viime vuonna VRE-epidemia, ja keväällä Salon terveyskeskuksen vuodeosastolla ja Salon sairaalassa koettiin toinen epidemia .

Myös ESBL-ominaisuuden saaneiden bakteerien määrä on lisääntynyt. ESBL on entsyymi, jonka myötä bakteeri ei nujerru antibiootilla. Tätä entsyymiä tuottavien suolistobakteeri E. colien määrä lisääntyi viime vuonna.

Myös niin sanotut CPE-bakteerit lisääntyivät viime vuonna. Nimitys tarkoittaa karbapeneemi-antibiootille vastustuskykyisiä enterobakteereja, jotka aiheuttavat hankalasti hoidettavia tulehduksia etenkin tehohoidossa oleville.

Karbapeneemia kutsutaan viimeisen puolustuslinjan antibiootiksi. Jos sen teho menetetään, käytettävissä ei ole enää muita lääkkeitä.

CPE-bakteereja on löydetty Suomessa koirista. Bakteeri on Suomessa vielä harvinainen, mutta yleinen Intiassa ja Balkanilla. Se voi siirtyä ihmiseen lemmikistä, jonka kanssa kontakti on tiivis ja pitkä.

Venäjältä ja Romaniasta tuoduista koirista on löydetty myös muita antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.

Saksassa koettiin äskettäin ensimmäinen hoitolaitosepidemia, jonka aiheuttanut Klebsiella-bakteeri oli vastustuskykyinen karbapeneemin lisäksi myös toiselle viimesijaiselle antibiootille, kolistiinille. Lisäksi bakteeri oli hankkinut itselleen virulenssia eli se oli pahempi taudinaiheuttaja kuin tavalliset Klebsiella pneumoniae -bakteerit.

Bakteeri on läheistä sukua Suomesta viime keväänä löytyneelle bakteerille, joka oli aiemmin sairaalahoidossa Venäjällä olleella ihmisellä. Tämä keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri löytyi Saksassa kolmesta sairaalasta ja yhdeltä kuntoutusklinikalta 17 ihmiseltä; kuusi sairastui ja 11 todettiin bakteerin kantajiksi.

Hoitolaitoksissa käytetään paljon antibiootteja. Siksi ne voivat olla vastustuskykyisten bakteerien hautomoita. Pahin uhkakuva on superbakteeri, joka syntyy, kun bakteeri hankkii itselleen aiempaa suuremman kyvyn aiheuttaa tauteja.

Oikaisu keskiviikkona 20. marraskuuta kello 9:55: CPE-bakteeri on enterobakteeri, ei enterokokki kuten uutisessa aiemmin väitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Koulu sai puhtaat paperit ”Suomeen vai kuoleen” -julisteen tapauksessa – Laura Huhtasaari kertoi opettajien kannustavan vihaan poliitikkoja kohtaan

  4. 4

   Tutkijat arvioivat, mitä Sanna Marinin nousu pääministeriksi tarkoittaa Sdp:lle

  5. 5

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Antti Rinteen lähimpänä avustajana toiminut valtiosihteeri Raimo Luoma eroaa tehtävästään

  8. 8

   Teleoperaattori Dna poistetaan Helsingin pörssistä

  9. 9

   Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää