
Yritys käynnistää tiistaina palvelun, jolla vuokranantaja voi palkata lähtevän vuokralaisensa etsimään itselleen seuraajan. Työstä vuokralainen saisi 200 euron palkkion. Vuokranantaja puolestaan maksaa Igglolle 320 euroa.
”Sen sijaan että vuokranantaja hoitaa uuden vuokralaisen etsimisen tai palkkaa välittäjän, nykyinen vuokralainen tekee työn”, tiivistää toimitusjohtaja Matti Kanninenhttps://www.hs.fi/haku/?query=matti+kanninen.
”Se on edullista verrattuna vuokravälittäjiin. Heidän palkkionsa on yleensä kuukauden vuokra ja alvit päälle.”
Igglo vertaa palveluaan kyytipalvelu Uberiin ja asunnonvuokrauspalvelu Airbnb:hen eli alustapalveluihin, jotka ovat mullistaneet alansa. Perustajilla on suuret odotukset, kunhan konseptia on kokeiltu jonkin aikaa Suomessa.
”Me uskomme, että vuokravälityksen siirtämisestä vuokralaiselle tulee nopeasti markkinoiden vallitseva toimintatapa. Palvelu on vuokranantajalle helpompi, halvempi ja turvallisempi tapa verrattuna perinteiseen vuokravälitykseen”, Kanninen sanoo.
”Muualla ei ole tällaista konseptia, tai ainakaan emme ole sellaista löytäneet.”
Mikä sitten on Igglon rooli vuokrauksessa? Kannisen mukaan Igglo tarjoaa prosessiin tuen ja turvan.
Yhtiö takaa uuden vuokralaisen vuokranmaksun vuodeksi ja tarjoaa vuokraukseen työkaluja, kuten ohjeita vuokrasopimuksiin ja siivouksiin. Vuokralaista voi myös etsiä yrityksen sivuille rekisteröityneiden käyttäjien joukosta. Näitä palveluja tosin tarjoaa moni muukin yritys.
”Vuokravälityshän ei ole vaikeaa työtä”, Kanninen sanoo.
”Monissa tapauksissa lähtevä vuokralainen saattaa jo tuntea jonkun sopivan ehdokkaan.”
Kanninen uskoo, että vuokralainen paitsi osaa etsiä toisen vuokralaisen myös haluaa tehdä työn hyvin.
”Vuokranantajan ja vuokralaisen välillä on valmiiksi olemassa luottamussuhde. Ja kaikki pitää hoitaa asiallisesti ennen kuin palkkio maksetaan.”
Digitaaliset alustapalvelut ovat usein suututtaneet alan perinteiset yrittäjät, kuten Uber taksikuskit ja Airbnb hotelliyrittäjät. Suututtaako Igglo nyt välittäjät?
”Toivottavasti ei. Mutta kyllä näin on, että samalla tontilla kilpailemme kuin välittäjät.”
Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberghttps://www.hs.fi/haku/?query=jussi+mannerberg suhtautuu ideaan varauksella. Hän painottaa, että vuokralaisella ei ole välittäjältä vaadittavaa osaamista tai tutkintoa eikä vuokralainen ole välitysliikerekisterissä.
”En ole tutustunut tähän palveluun, mutta nettipalveluja tulee koko ajan uusia ja harva menestyy”, Mannerberg sanoo.
”Aina löytyy yrittäjiä, jotka haluavat siivun tästä alasta.”
Kannisen mukaan yksittäinen vuokralainen kuitenkin välittää vuokranantajansa asunnon vain satunnaisesti eikä esimerkiksi tutkintoa silloin tarvita.
”Olemme kyllä miettineet tämän puolen asiasta.”
- Vuokra-asunnot Seuraa
- Asuminen Seuraa
- Palvelut Seuraa
- Työelämä Seuraa
- Sara Vainio Seuraa
Kommentit