Kotimaa

HS:n verkkouutisten alkuaikojen tähtihetki osui Lahden MM-hiihtoihin: Urheiluministeri oli puhelimessa 10 sekuntia hiljaa ja vahvisti doping-hiihtäjien nimet

Helsingin Sanomat on nyt 130-vuotias. Julkaisemme tilaajille jaetusta juhlajulkaisusta juttuja, joissa lehden tekijät kertovat tarinoita lehden tekemisestä.

Helsingin Sanomien uutistoimituksessa on tuoli, jonka selkänojassa on liekkikuvioita. Tällä liekkipenkillä istuvan toimittajan tehtävä on olla nopea. Hyvin usein hän onkin Suomen nopein – toisinaan jopa maailman nopein.

Liekkipenkkiläisen tehtävänä on uutisoida mahdollisimman nopeasti suuret uutiset, kuten onnettomuudet, tulosvaroitukset, poliittiset päätökset, oikeuden tuomiot ja terrori-iskut. Mitä suurempi uutinen, sitä kovempi kiire liekkipenkillä on. Aluksi riittää yksi ainoa lause, mutta jutun on päivityttävä nopeasti.

Liekkipenkin haltijaa ei jätetä yksin. Esimerkiksi kun Kuopion kouluhyökkäyksen ensimmäisistä tiedoista oli kulunut noin tunti, HS:n toimituksessa asiaa oli uutisoimassa jo kymmeniä ihmisiä.

Miten kaikki alkoi? Lähdetään aikamatkalle vuoteen 2000. On syyskuun 15. päivä, ja Sydneyn kesä­olympialaiset ovat juuri alkamassa. Sanomatalossa Satu Kaaria on hyvin jännittynyt.

HS:n Verkkoliite (nykyisin HS.fi) oli toiminut jo vuodesta 1996, mutta sivustolla julkaistut jutut olivat yleensä luonteeltaan ajattomia. Aikaansa edellä olleet laajat multimediakokonaisuudet eli webortaasit olivat keränneet kiitosta.

Nyt Kaarian johtaman pienen pioneeritoimituksen on tarkoitus julkaista uutisia reaaliajassa. Australiassa järjestetyt olympialaiset sopivat mainiosti säännöllisten verkkouutisten ensimmäiseksi hankkeeksi suuren aikaeron vuoksi.

”Olihan se hiton jännittävää. Ja aika kömpelöä, vaikka sitä oli suunniteltu ainakin puoli vuotta”, Kaaria kertoo 19 vuotta myöhemmin lokakuussa 2019.

”Ensimmäistä uutispäivää edeltäneenä yönä olin itse kantanut toimituksellemme tuoleja toimituksen nurkista. Sellaisia käytännön asioita ei ollut kukaan muistanut ajatella.”

Nopeasti päivittyvät uutiset olivat vuosituhannen alkuvuosina uusia ja ihmeellisiä, kuten vuonna 2003, kun Ruotsin kruununprinsessa Victoria vieraili Helsingissä.

Victoria avasi Sanomatalon Mediatorilla valo­kuvanäyttelyn, minkä jälkeen hän pistäytyi HS:n toimituksessa talon ylemmissä kerroksissa.

Verkkotoimitus oli saanut vastuullisen tehtävän. Kun Victoria saapui toimituksen tiloihin 15 minuuttia avajaissanojensa jälkeen, uutisen oli oltava jo julkaistu. Tehtävässä onnistuttiin, ja kruununprinsessa vaikutti aidosti yllättyneeltä nähdessään itsensä tuoreeltaan ruudulla.

HS.fi:n alkuvuosina omat suuret uutiset julkaistiin ensin paperilehdessä. Ensimmäinen merkittävä poikkeus tapahtui 28. helmikuuta 2001.

Lahden MM-hiihdoissa oli kuultu jo aiemmin, että kaksi suomalaista hiihtäjää oli kärynnyt dopingista.

”Meillä oli tieto, että uusia käryjä on neljä: kaksi miestä ja kaksi naista. Tiesimme myös nimet”, kertoo urheilutoimituksen silloinen esimies Ari Pusa.

”Uutinen julkaistiin iltapäivällä ennen Ylen kello 15 tulleita tv-uutisia, koska tiesimme heidänkin olevan asian päällä. Kilpailijoiden oli sitten pakko siteerata meitä.”

Pusa kertoo saaneensa uutiselle vahvistuksen HS:n puhelimitse tavoittamalta silloiselta urheiluministeriltä Suvi Lindéniltä.

”Sanoin ministerille, että ymmärrän, ettei hän voi sanoa nimiä minulle. Ehdotinkin, että luettelen kärynneiden hiihtäjien nimet, ja jos toisessa päässä on kymmenen sekuntia hiljaista, tietomme ovat oikeat”, Pusa muistelee.

Puhelinlinja pysyi hiljaisena riittävän pitkän ajan.

Uutinen toi HS.fi:n sivuille rajun kävijäpiikin. Nykyisin 75 000 käyntiä ei ole jättimäinen luku, mutta vuosituhannen alussa se oli ennenkuulumaton.

Verkon suosio vaikutti siihen, että Helsingin Sanomat lähetti vuoden 2002 talviolympialaisiin ensimmäistä kertaa pääosin verkkouutisointiin keskittyneen toimittajan.

HS:n sivuston silloiset käyntimäärät tuntuvat vaatimattomilta tähän päivään verrattuna. Esimerkiksi vuonna 2003 eri kävijöitä oli viikossa keskimäärin noin 250 000. Ennätysviikkoa elettiin saman vuoden maaliskuussa, kun yhteen viikkoon osuivat Irakin sodan alku ja Suomen eduskuntavaalit. Eri kävijöitä oli kaikkiaan 385 000.

Nykyään maaliskuun 2003 viikkoennätys saavutetaan tavallisena arkipäivänä aamuyhdeksään mennessä.

Viikoittain HS.fi:ssä vierailee vajaat neljä miljoonaa käyttäjää. Yhteenlaskettuna käyntejä on yli kymmenen miljoonaa.

Myös verkkotoimituksen arki oli 2000-luvun alussa erilaista. Uutisia tehtiin tosissaan, mutta pienillä resursseilla ja alkeellisilla työkaluilla. Verkkotoimituksen asema lehden sisäisessä hierarkiassa ei ollut korkealla, ja toimitus sijaitsi fyysisestikin peränurkassa.

Ajatus nopeasti reagoivasta liekkipenkistä oli vasta muhimassa.

Digitaalisen uutistoiminnan kehittäminen aloitettiin toden teolla 2010-luvun alkupuolella.

”Nykyisin kaikki verkkojournalismi ajatellaan ensisijaisesti kännykän ruudulta lukevia varten, ja aiemmin keskeiset tietokoneiden isot ruudut ovat toissijaisia”, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Parempien mobiiliyhteyksien, älypuhelinten yleisyyden ja halvemman teknologian lisäksi omaa osaamista on kehitetty paljon.

”Kymmenessä vuodessa olemme oppineet kertomaan tarinoita uudelleen käyttäen tekstin ­lisäksi videota, animaatiota, laskureita ja kaikkia netin tarjoamia keinoja. Tällaista printtilehteä rikkaampaa ja kiinnostavampaa kerrontaa on ­lupailtu netin alkuajoista saakka, mutta vasta nyt se alkaa olla arkipäivää Hesarissa”, Mäkinen sanoo.

Kolme mokaa vuosien varrelta

HS:n verkkouutisten vuosiin on mahtunut lukematon määrä hienoja onnistumisia, mutta myös muutama nolo hetki.

Lasse Virénin ”kuolema”

Toimittajat harjoittelivat uuden toimitusjärjestelmän käyttöä. Jotain meni pieleen, ja kuvitteellinen uutinen otsikolla Mäntsälästä löytyi Virénin kalmo livahti julki. Lehden silloinen päätoimittaja Reetta Meriläinen soitti heti mestarijuoksijalle ja pyysi anteeksi. ”Kerro kaikille kyselijöille, että elossa se oli”, Virén naureskeli Meriläiselle.

Jotain tapahtui Salossa

Mies ajoi autolla Salossa, luki HS:n uutisen otsikossa. Uutisen ensimmäinen lausekaan ei poistanut lukijan hämmennystä: ”Mies ajoi Salossa paketti­autolla poliisin mukaan ilmeisesti tahallaan keskiviikkoiltana.” Jotain erikoista oli varmastikin tapahtunut, mutta tällä kertaa HS.fi ei sitä kyennyt kertomaan.

Uutismies Tyysteri

Toimittaja oli julkaisemassa uutista Pekingin ­Tiananmenin aukion tapahtumista. Uutispäällikkö Tomi Tyysteri innostui samalla muistelemaan omaa matkaansa Pekingiin. Toimittaja kirjoitti leikillään kuulemansa suoraan uutisen loppuun. Tehtyään hetken jotain muuta hän epähuomiossa tuli julkaisseeksi jutun lisäkommentilla: ”On muuten aika iso aukio”, toteaa HS.fi:n uutismies Tomi Tyysteri ykskantaan.

Kirjoittaja on HS.fi:n uutispäällikkö.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen kuoli tulipalossa Vantaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Ovensuukyselyt: Konservatiivipuolue ottamassa selvän voiton Britannian vaaleissa

  3. 3

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  6. 6

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  7. 7

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  8. 8

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  9. 9

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  10. 10

   EU-johtajat riitelivät ilmastosta yömyöhään –Köyhiä ei pidä laittaa maksamaan, Unkarin pää­ministeri uhosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  9. 9

   Jengijohtaja Lauri ”Late” Johansson murhasi kolme miestä, ja tänään hän vapautuu vankilasta – Kuukausiliitteen vuonna 2012 julkaistu henkilökuva kertoo tappajasta, joka pyysi Jumalalta anteeksi

   Tilaajille
  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää