Kotimaa

HS:n verkkouutisten alkuaikojen tähtihetki osui Lahden MM-hiihtoihin: Urheiluministeri oli puhelimessa 10 sekuntia hiljaa ja vahvisti doping-hiihtäjien nimet

Helsingin Sanomat on nyt 130-vuotias. Julkaisemme tilaajille jaetusta juhlajulkaisusta juttuja, joissa lehden tekijät kertovat tarinoita lehden tekemisestä.

Helsingin Sanomien uutistoimituksessa on tuoli, jonka selkänojassa on liekkikuvioita. Tällä liekkipenkillä istuvan toimittajan tehtävä on olla nopea. Hyvin usein hän onkin Suomen nopein – toisinaan jopa maailman nopein.

Liekkipenkkiläisen tehtävänä on uutisoida mahdollisimman nopeasti suuret uutiset, kuten onnettomuudet, tulosvaroitukset, poliittiset päätökset, oikeuden tuomiot ja terrori-iskut. Mitä suurempi uutinen, sitä kovempi kiire liekkipenkillä on. Aluksi riittää yksi ainoa lause, mutta jutun on päivityttävä nopeasti.

Liekkipenkin haltijaa ei jätetä yksin. Esimerkiksi kun Kuopion kouluhyökkäyksen ensimmäisistä tiedoista oli kulunut noin tunti, HS:n toimituksessa asiaa oli uutisoimassa jo kymmeniä ihmisiä.

Miten kaikki alkoi? Lähdetään aikamatkalle vuoteen 2000. On syyskuun 15. päivä, ja Sydneyn kesä­olympialaiset ovat juuri alkamassa. Sanomatalossa Satu Kaaria on hyvin jännittynyt.

HS:n Verkkoliite (nykyisin HS.fi) oli toiminut jo vuodesta 1996, mutta sivustolla julkaistut jutut olivat yleensä luonteeltaan ajattomia. Aikaansa edellä olleet laajat multimediakokonaisuudet eli webortaasit olivat keränneet kiitosta.

Nyt Kaarian johtaman pienen pioneeritoimituksen on tarkoitus julkaista uutisia reaaliajassa. Australiassa järjestetyt olympialaiset sopivat mainiosti säännöllisten verkkouutisten ensimmäiseksi hankkeeksi suuren aikaeron vuoksi.

”Olihan se hiton jännittävää. Ja aika kömpelöä, vaikka sitä oli suunniteltu ainakin puoli vuotta”, Kaaria kertoo 19 vuotta myöhemmin lokakuussa 2019.

”Ensimmäistä uutispäivää edeltäneenä yönä olin itse kantanut toimituksellemme tuoleja toimituksen nurkista. Sellaisia käytännön asioita ei ollut kukaan muistanut ajatella.”

Nopeasti päivittyvät uutiset olivat vuosituhannen alkuvuosina uusia ja ihmeellisiä, kuten vuonna 2003, kun Ruotsin kruununprinsessa Victoria vieraili Helsingissä.

Victoria avasi Sanomatalon Mediatorilla valo­kuvanäyttelyn, minkä jälkeen hän pistäytyi HS:n toimituksessa talon ylemmissä kerroksissa.

Verkkotoimitus oli saanut vastuullisen tehtävän. Kun Victoria saapui toimituksen tiloihin 15 minuuttia avajaissanojensa jälkeen, uutisen oli oltava jo julkaistu. Tehtävässä onnistuttiin, ja kruununprinsessa vaikutti aidosti yllättyneeltä nähdessään itsensä tuoreeltaan ruudulla.

HS.fi:n alkuvuosina omat suuret uutiset julkaistiin ensin paperilehdessä. Ensimmäinen merkittävä poikkeus tapahtui 28. helmikuuta 2001.

Lahden MM-hiihdoissa oli kuultu jo aiemmin, että kaksi suomalaista hiihtäjää oli kärynnyt dopingista.

”Meillä oli tieto, että uusia käryjä on neljä: kaksi miestä ja kaksi naista. Tiesimme myös nimet”, kertoo urheilutoimituksen silloinen esimies Ari Pusa.

”Uutinen julkaistiin iltapäivällä ennen Ylen kello 15 tulleita tv-uutisia, koska tiesimme heidänkin olevan asian päällä. Kilpailijoiden oli sitten pakko siteerata meitä.”

Pusa kertoo saaneensa uutiselle vahvistuksen HS:n puhelimitse tavoittamalta silloiselta urheiluministeriltä Suvi Lindéniltä.

”Sanoin ministerille, että ymmärrän, ettei hän voi sanoa nimiä minulle. Ehdotinkin, että luettelen kärynneiden hiihtäjien nimet, ja jos toisessa päässä on kymmenen sekuntia hiljaista, tietomme ovat oikeat”, Pusa muistelee.

Puhelinlinja pysyi hiljaisena riittävän pitkän ajan.

Uutinen toi HS.fi:n sivuille rajun kävijäpiikin. Nykyisin 75 000 käyntiä ei ole jättimäinen luku, mutta vuosituhannen alussa se oli ennenkuulumaton.

Verkon suosio vaikutti siihen, että Helsingin Sanomat lähetti vuoden 2002 talviolympialaisiin ensimmäistä kertaa pääosin verkkouutisointiin keskittyneen toimittajan.

HS:n sivuston silloiset käyntimäärät tuntuvat vaatimattomilta tähän päivään verrattuna. Esimerkiksi vuonna 2003 eri kävijöitä oli viikossa keskimäärin noin 250 000. Ennätysviikkoa elettiin saman vuoden maaliskuussa, kun yhteen viikkoon osuivat Irakin sodan alku ja Suomen eduskuntavaalit. Eri kävijöitä oli kaikkiaan 385 000.

Nykyään maaliskuun 2003 viikkoennätys saavutetaan tavallisena arkipäivänä aamuyhdeksään mennessä.

Viikoittain HS.fi:ssä vierailee vajaat neljä miljoonaa käyttäjää. Yhteenlaskettuna käyntejä on yli kymmenen miljoonaa.

Myös verkkotoimituksen arki oli 2000-luvun alussa erilaista. Uutisia tehtiin tosissaan, mutta pienillä resursseilla ja alkeellisilla työkaluilla. Verkkotoimituksen asema lehden sisäisessä hierarkiassa ei ollut korkealla, ja toimitus sijaitsi fyysisestikin peränurkassa.

Ajatus nopeasti reagoivasta liekkipenkistä oli vasta muhimassa.

Digitaalisen uutistoiminnan kehittäminen aloitettiin toden teolla 2010-luvun alkupuolella.

”Nykyisin kaikki verkkojournalismi ajatellaan ensisijaisesti kännykän ruudulta lukevia varten, ja aiemmin keskeiset tietokoneiden isot ruudut ovat toissijaisia”, sanoo HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Parempien mobiiliyhteyksien, älypuhelinten yleisyyden ja halvemman teknologian lisäksi omaa osaamista on kehitetty paljon.

”Kymmenessä vuodessa olemme oppineet kertomaan tarinoita uudelleen käyttäen tekstin ­lisäksi videota, animaatiota, laskureita ja kaikkia netin tarjoamia keinoja. Tällaista printtilehteä rikkaampaa ja kiinnostavampaa kerrontaa on ­lupailtu netin alkuajoista saakka, mutta vasta nyt se alkaa olla arkipäivää Hesarissa”, Mäkinen sanoo.

Kolme mokaa vuosien varrelta

HS:n verkkouutisten vuosiin on mahtunut lukematon määrä hienoja onnistumisia, mutta myös muutama nolo hetki.

Lasse Virénin ”kuolema”

Toimittajat harjoittelivat uuden toimitusjärjestelmän käyttöä. Jotain meni pieleen, ja kuvitteellinen uutinen otsikolla Mäntsälästä löytyi Virénin kalmo livahti julki. Lehden silloinen päätoimittaja Reetta Meriläinen soitti heti mestarijuoksijalle ja pyysi anteeksi. ”Kerro kaikille kyselijöille, että elossa se oli”, Virén naureskeli Meriläiselle.

Jotain tapahtui Salossa

Mies ajoi autolla Salossa, luki HS:n uutisen otsikossa. Uutisen ensimmäinen lausekaan ei poistanut lukijan hämmennystä: ”Mies ajoi Salossa paketti­autolla poliisin mukaan ilmeisesti tahallaan keskiviikkoiltana.” Jotain erikoista oli varmastikin tapahtunut, mutta tällä kertaa HS.fi ei sitä kyennyt kertomaan.

Uutismies Tyysteri

Toimittaja oli julkaisemassa uutista Pekingin ­Tiananmenin aukion tapahtumista. Uutispäällikkö Tomi Tyysteri innostui samalla muistelemaan omaa matkaansa Pekingiin. Toimittaja kirjoitti leikillään kuulemansa suoraan uutisen loppuun. Tehtyään hetken jotain muuta hän epähuomiossa tuli julkaisseeksi jutun lisäkommentilla: ”On muuten aika iso aukio”, toteaa HS.fi:n uutismies Tomi Tyysteri ykskantaan.

Kirjoittaja on HS.fi:n uutispäällikkö.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  2. 2

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  7. 7

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  8. 8

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  9. 9

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  10. 10

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  2. 2

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  3. 3

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  4. 4

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  7. 7

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  8. 8

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  9. 9

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  10. 10

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää