Kotimaa

Rikollisryhmän epäillään yrittäneen alkaa salakuljettaa ihmisiä Venäjän kautta Suomeen uudenlaisen mobiiliseurannan avulla

Yksi Suomessa asuvista epäillyistä on vangittu. Ulkomailla vaikuttavia epäiltyjä ei sen sijaan ole toistaiseksi tavoitettu.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto epäilee, että kansainvälinen rikollisryhmä yritti avata laittoman maahantuloreitin Venäjän kautta Suomeen.

Ryhmän epäillään yrittäneen järjestää koematkalla kesäkuussa kolme iranilaista Suomeen, mutta yritys epäonnistui ja organisaatio paljastui myöhemmin esitutkinnassa.

Rajavartiolaitoksen mukaan aiempiin rikostapauksiin verrattuna uutta toimintatavassa oli se, että matkan järjestäjät seurasivat reaaliajassa matkapuhelinsovelluksen avulla iranilaisten liikkumista.

”Epäilemme, että toimintaa on johtanut Euroopassa oleskeleva afganistanilaistaustainen henkilö”, kertoo tutkinnanjohtaja Ville Mihl.

Kolmea Suomessa asuvaa henkilöä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Heistä yksi on afganistanilaistaustainen henkilö, joka piti esitutkinnan mukaan yhteyttä ulkomaille epäiltyyn päätekijään. Hänet on vangittu.

Kahden muun roolina oli toimia maahan saapuvien henkilöiden saattajina. Toinen epäillyistä saattajista on syntyperäinen suomalainen ja toinen turkkilaistaustainen.

Heidän lisäkseen kahden ulkomailla vaikuttavan henkilön epäillään liittyvän oleellisesti maahantulon järjestämiseen, mutta heitä ei ole tavoitettu. Toinen heistä on epäilty päätekijä.

Rikosepäilyt alkoivat paljastua viranomaisille, kun Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti viime kesäkuussa kiinni kaksi Iranin kansalaista Lappeenrannan Ylämaan alueelta. Venäjän puolelta tulleiden henkilöiden epäiltiin ylittäneen laittomasti Suomen rajan.

Myös Venäjän viranomaiset ottivat samana päivänä kiinni yhden iranilaismiehen.

”Iranilaiset olivat tulleet lentäen Teheranista Moskovaan ja yöpyneet siellä hotellissa. Moskovasta he jatkoivat junalla Pietariin ja yöpyivät myös siellä hotellissa. Pietarista heidät kuljetettiin henkilöautolla eteenpäin”, Mihl sanoo.

Esitutkinnan mukaan heidät jätettiin auton kyydistä Venäjän puolella ennen Vaalimaan rajanylityspaikkaa. Sieltä he jatkoivat matkaa Suomen puolelle salaa jalkaisin.

Rajavartiolaitoksen mukaan poikkeuksellista on se, että laittoman maahantulon järjestäjät seurasivat reaaliajassa iranilaisten liikkumista matkapuhelinsovelluksen avulla ja opasti heitä suunnitellulle reitille. Tietoa iranilaisten sijainnista välitettiin myös Suomessa oleville henkilöille, joiden oli tarkoitus ottaa heidät vastaan.

Muutaman kilometrin päästä iranilaisten kiinniottopaikasta rajavartiosto huomasi kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa ihmistä, jotka olivat liikkeellä henkilöautolla. Näiden henkilöiden oli tarkoitus hakea laittomasti Suomeen saapuneet iranilaiset.

Esitutkinnassa jäi epäselväksi, oliko iranilaisten tarkoituksena jäädä Suomeen vai jatkaa matkaa muualle Schengen-alueelle.

Esitutkinnan mukaan ulkomailla vaikuttavat henkilöt ovat matkustaneet Suomeen vuoden 2019 aikana kahdesti. Ainakin toisella kerralla he ovat käyneet tutustumassa paikkoihin Vaalimaan ja Ylämaan suunnalla Venäjän rajan läheisyydessä.

Muutama päivä ennen iranilaisten tuloa kaksi Suomessa asuvista epäillyistä vieraili samalla alueella, jossa he olivat kartoittaneet kaakkoisrajan olosuhteita.

Rajavartiolaitoksen mukaan rikoksesta epäiltyjen välisestä tietojenvaihdosta kävi ilmi, että heidän tarkoituksenaan oli käyttää samaa reittiä myöhemmin laittomaan maahantuloon, jos koematka olisi onnistunut.

”He puhuivat Venäjän reitin avaamisesta. Epäilemme, että tarkoituksena oli alkaa järjestää Venäjän kautta Suomeen 3–6 henkilöä kerrallaan”, Mihl sanoo.

Tarkoituksena oli mahdollisesti salakuljettaa Suomeen iranilaisia ja afganistanilaisia henkilöitä, Mihl sanoo.

Tapauksen esitutkinta on nyt valmistunut, ja rikosepäilyt on siirretty syyteharkintaan.

Luvattomien rajanylitysten määrä on kaakkoisrajalla aiempien vuosien tasolla, mutta iranilaiset ovat viime vuosina muodostaneet suurimman ryhmän, jonka jäsenien maahantulon Suomeen Venäjän viranomaiset ovat estäneet viime vuosina.

Viime vuonna Venäjän viranomaiset pysäyttivät kaakkoisrajan alueella 93 iranilaista ja tänä vuonna marraskuun puoliväliin mennessä 87.

Suomen puolella iranilaisia ei ole jäänyt kovin paljon kiinni luvattomasta rajanylityksestä. Viime vuonna paljastui valtiorajarikosta, ja tänä vuonna tapauksia on ollut neljä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Sdp:n rinneläinen ja urpilaislainen kuppikunta ovat olleet vuosia kaikesta eri mieltä – sunnuntaina ne ilmeisesti kuitenkin löysivät toisensa

  4. 4

   Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut kuukausien ajan nähtävillä satojen henkilöiden arkaluonteisia tietoja

  5. 5

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  6. 6

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi on saanut uuden hallituksen – pääministeri Sanna Marin: ”Olen vakuuttunut, että luottamus palautuu ja vahvistuu”

  10. 10

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  7. 7

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  8. 8

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää