Kotimaa

Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

Esimerkiksi Helsingissä makkararuokia ja leikkeleitä on karsittu päiväkotien ruokalistoilta. Ne ovat kuitenkin usein lasten lempiruokia ja joskus myös vanhempien toiveissa. Kerro HS:n kyselyssä, millaisia muistoja sinulla on lapsuudenkotisi, päiväkotisi tai koulusi makkararuoista.

Nakit ja muut lihavalmisteet ovat monen päiväkodin suosikkiherkkuja, mutta kymmenet­tuhannet suomalaislapset saattavat syödä niitä terveytensä kannalta liikaa.

Suosituksia lihavalmisteiden määrästä noudatetaan kouluissa ja päiväkodeissa ”varsin hyvin”, mutta leikkeleiden käyttö voi paikoin olla turhan runsasta, arvioi valtion ravitsemus­neuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Hän painottaa kuitenkin kokonaisuutta eli myös sitä, mitä ruokia kotona syödään.

”Pienten lasten kanssa suositus voi ylittyä, jos siihen ei kotona kiinnitetä huomiota, varsinkin leikkeleiden käytössä.”

HS:n toimittaja ja ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen nosti lasten prosessoitujen lihavalmisteiden saannin esille tiistaina ilmestyneessä kolumnissaan. Häntä oli kehotettu neuvolassa olemaan tarkkana tarjotessaan lapselle makkararuokia, ”koska päiväkodista kuitenkin tulee niin paljon kinkkua ja nakkia”.

Lue lisää: Ravintosuositukset kehottavat välttämään kinkkua ja nakkeja, mutta päiväkotien ruokalistoilla niitä on jopa viikoittain

Makkaroissa, nakeissa ja lihaleikkeleissä käytetään säilöntäaineena nitriittiä, joka voi suurina määrinä haitata hapen kuljetusta lapsen elimistössä. Siksi niiden käyttöä suositellaan rajoittamaan alle kouluikäisten ruokavaliossa.

Elintarviketurvallisuusvirasto (nykyinen Ruokavirasto) arvioi tuoreimmassa selvityksessään vuonna 2013, että 14 prosenttia kolmevuotiaista ja 11 prosenttia kuusivuotiaista saisi suosituksia enemmän nitriittiä.

Sekä koulujen että päiväkotien ravitsemus­suositusten mukaan lihaleikkeleitä tulisi tarjota enintään kerran viikossa, makkaraa tai muita lihavalmisteita vielä harvemmin. Syinä ovat nitriitin lisäksi myös kova rasva ja suola.

Kokonaissuositus alle kouluikäisille lapsille on Ruokaviraston mukaan enintään 150 grammaa lihavalmisteita viikossa. Se vastaa esimerkiksi yhtä makkara-ateriaa viikon aikana ja lisäksi yhtä leikkelesiivua päivässä.

Suositusten rajoissa voidaan pysyä, vaikka esimerkiksi nakkikeittoa tarjottaisiin silloin tällöin peräkkäisinä viikkoina. Lyytikäisen mukaan makkara- ja muita lihavalmisteita sisältäviä ruokia tarjotaan kouluissa ja varhaiskasvatuksessa suunnilleen kerran kahdessa viikossa.

”Mutta toki poikkeuksia voi olla. Joskus listalle voidaan haluta tiettyjä lasten lempiruokia.”

Niitä näkyy silti ruokalistoilla harvemmin kuin ennen. Tähän on Lyytikäisen mukaan vaikuttanut myös kasvisruokien lisääntynyt tarjonta.

”Jos suositus jossain ylittyy, niin usein edelleen leikkeleissä.”

Leikkeleiden karsimista voi jarruttaa se, että usein vanhemmat ja päiväkotien henkilökunta toivovat niitä aamiaiselle ja välipaloille.

”Vaikka leikkeleitä on vähennetty, niin edelleen usein ajatellaan, että ne tekevät esimerkiksi voileivästä ruokaisamman.”

Uunimakkara, siskonmakkarakeitto, nakkikastike... Nakki- ja makkararuoat ovat pitkään kuuluneet suomalaiseen ruokakulttuuriin. Millaisia muistoja sinulla on lapsuudenkotisi, päiväkotisi tai koulusi makkararuoista? Kerro muistoistasi alla olevassa kyselyssä.Nopea vilkaisu suurimpien kaupunkien ruokalistoille näyttäisi vahvistavan Lyytikäisen käsityksen. Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun isoimpien tuottajien päiväkotilistoilla makkara-, nakki- tai kinkkuruokia näkyi kahden viikon ajanjaksolla enintään kerran.

Leikkeleitä tarjottiin yleensä harvemmin kuin viikoittain, mutta esimerkiksi Espoon ruokalistalla niitä oli enimmillään kolmesti viikon aikana.

Myös esimerkiksi Kouvolassa makkaraa tarjotaan harvemmin kuin kerran kahdessa viikossa, mutta lihaleikkeleitä saattaa olla useasti viikossa. Kaupungin ruokapalveluista kerrotaan, että koulujen ruokalistoilla leikkeleitä on tänä vuonna vähennetty kertaan viikossa ja samaan käytäntöön ollaan nyt siirtymässä myös päiväkodeissa.

Palvelukeskus Helsingin palvelupäällikkö Aulikki Johansson kertoo, että makkara- ja ylipäätään liharuokien tarjoilu on ollut myös Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa vähentymään päin.

”Ensi kevään listalla päiväkodeissa on kuuden viikon aikana enää yksi nakkikastikepäivä. Makkarakeitto jää pois listalta.”

Leikkeleitä on osin korvattu kasvistahnoilla. Johanssonin mukaan tällaiset tuotteet eivät kuitenkaan ole monille lapsille tuttuja ja uudet maut ”vaativat totuttelua”.

Helsingissä lapsille tarjotaan enintään kaksi nakki-, makkara- tai kinkkuateriaa kuuden viikon ajanjaksolla. Turussa niitä tarjotaan enintään kolme ja Tampereella keskimäärin kolme.

Leikkeleitä ja muita lihajalosteita tarjotaan etupäässä päiväkotien aamu- ja välipaloilla: Helsingissä viidesti kuuden viikon aikana ja Turussa noin kerran viikossa.

”Toisen kerran voi olla silloin, jos lounaalla ei viikon aikana ole leikkeletarjoilua”, sanoo ravitsemusasiantuntija Maarit Ketola Arkea oy:stä. Yhtiö vastaa Turun päiväkoti- ja kouluruokailuista.

Tampereen ruokapalvelun järjestävästä Pirkanmaan Voimia oy:stä kerrotaan, että kouluissa ja päiväkodeissa on kerran viikossa tarjolla leikkele mutta lihan sijaan se voi olla myös kananmunaa tai juustoa.

Ruokapalvelujen mukaan makkararuoat ovat yleensä lasten mieleen.

”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”, Ketola huomauttaa.

”Meillä on päätetty, että pysytään suosituksissa, muttei mennä pelkästään ravitsemus edellä, vaan makukin pitää ottaa huomioon”, Johansson sanoo.

Entä jos ei silti halua lapsensa syövän makkaraa tai muita lihavalmisteita?

Turussa ja Tampereella lapselle voi ilmoittaa erikoisruokavalion, johon ei kuulu punaista lihaa. Helsingissä käytäntö on, että kouluissa voi valita niin sanotun perusannoksen tai kasvisannoksen väliltä, mutta päiväkodeissa kasvisruoka tehdään erikseen kasvissyöjiksi ilmoitetuille lapsille.

”Kasvisvaihtoehto on olemassa, mutta yksittäisiä ruokavaliotoiveita olisi hiukan vaikea lähteä toteuttamaan muista kuin terveyssyistä. Helposti se menisi sitten siihen, että ryhmässä olisi 20 eri ruokavaliota”, Johansson sanoo.

Kukaan haastateltavista ei kerro, että vanhemmilta tulisi merkittävässä määrin yhteydenottoja makkararuoista tai nitriitin saannista.

”En muista, koska lihavalmisteista olisi viimeksi kysytty. Tällä hetkellä puheeksi nousevat ehkä enemmän muut asiat”, sanoo Pirkanmaan Voimia oy:n ateriatuotekehitys­vastaava Maiju Suvanto.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin Ruokavirasto suosittelee


 Alle kouluikäisten lasten tulisi syödä makkaroita, nakkeja ja leikkeleitä enintään 150 grammaa viikossa. Se vastaa esimerkiksi yhtä makkara-ateriaa viikossa ja yhtä leikkelesiivua päivässä tai kahta makkara-ateriaa viikossa ilman leikkeleitä.

 Alle kaksivuotiailla määrän on syytä olla pienempi, kuten yksi makkara-ateria viikossa ja leikkeleitä harvemmin kuin päivittäin.

 Alle vuoden ikäisillä näitä tuotteita tulisi välttää kokonaan.

 Aikuisilla suositus on sama kuin muunkin punaisen lihan suhteen, enintään 500 grammaa viikossa.

 Rajoitus koskee muun muassa nakkeja, grilli-, lenkki- ja raakamakkaroita sekä makkara- ja lihaleikkeleitä. Kinkkukiusaus vastaa makkara-ateriaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  4. 4

   Tässä on Sanna Marinin hallitus: 12 naista ja 7 miestä, keski-ikä 47 vuotta

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Sanna Marinin poliitikkokollegat Tampereelta kuvaavat tulevaa pääministeriä: ”Rohkea”, sanoo perussuomalainenkin

  10. 10

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää