Kotimaa

Korkeimmalta oikeudelta tiukka äänestys­päätös: Pekka Perä ja Talvivaaran kaivos turmelivat törkeästi ympäristöä

Korkein oikeus antoi ennakkoratkaisunsa Suomen oloissa poikkeuksellisessa ympäristörikosoikeudenkäynnissä. Siinä pohdittiin vastuukysymyksiä kaivoksen Sotkamossa aiheuttamaan ympäristön pilaantumiseen. Päätös syntyi äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen.

Talvivaaran kaivoksen perustajan Pekka Perän ehdollinen vankeustuomio törkeästä ympäristön turmelemisesta pysyy voimassa.

Korkein oikeus (KKO) antoi ratkaisunsa Suomen oloissa poikkeuksellisessa ympäristörikosasiassa tänään torstaina. KKO piti voimassa Rovaniemen hovioikeuden maaliskuussa 2018 antaman tuomion puolen vuoden ehdollisesta vankeusrangaistuksesta.

KKO ratkaisu syntyi äänestyksen tuloksena äänin 3–2.

Sotkamossa toimineen Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöt ja hallitsemattomat vuodot ovat pilanneet lähijärviä laajasti. Hovioikeuden mukaan vakavat ja pitkäaikaiset vahingot aiheutuivat kaivosyhtiön johdon laiminlyönneistä.

Talvivaara Sotkamo -yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineen Pekka Perän katsotaan aiheuttaneen toiminnallaan vahinkoa ympäristölle ja terveydelle sekä erityisen suurena pidettävää ympäristön turmeltumisen vaaraa.

KKO myönsi marraskuussa 2018 rajoitetun valitusluvan Perälle ja kaivosyhtiön tuotantojohtajana toimineelle Lassi Lammassaarelle, jonka hovioikeus tuomitsi sakkorangaistukseen ympäristön turmelemisesta. Myös Lammassaaren tuomio pysyi voimassa.

Nyt ratkaistu valitus koskee ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkintaa.

Tulkittavana on ollut se, täytyykö rikostunnusmerkistö tilanteessa, jossa kaivoksen jätevesipäästöissä on ollut ympäristölle haitallisia aineita huomattavasti enemmän kuin kaivoksen ympäristölupahakemuksessa oli arvioitu, jos ympäristöluvassa ei kuitenkaan ole asetettu kyseisille aineille tarkkoja päästörajoja.

Asiassa on kysymys Talvivaaran kaivostoiminnan käynnistymisen jälkeen kaivoksen jätevedessä ilmenneistä ympäristölle haitallisen korkeista määristä natriumia, sulfaattia ja mangaania.

Rovaniemen hovioikeus katsoi, että ympäristölupa ei oikeuta päästöjä, jos ne poikkeavat olennaisesti ympäristölupaharkintaa varten ilmoitetuista tiedoista.

KKO katsoi, että ympäristölupahakemuksessa esitetyt ja ympäristölupapäätöksen kertoelmaosaan kirjatut päästöjä koskevat tiedot olivat osa ympäristölupaa ja siten ympäristön turmelemisrikoksessa tarkoitettuja lupaehtoja.

Useita kymmeniä kertoja lupahakemuksessa ilmoitettua suuremmat päästöt eivät olleet olleet viranomaisen ympäristölupaharkinnan kohteena, joten ympäristöön oli päästetty haitallisia aineita myös ilman lupaa. Perä ja Lammassaari olivat siten päästäneet ainetta ympäristöön sekä lupaehtojen vastaisesti että ilman laissa edellytettyä lupaa.

Asiassa oli kysymys Talvivaaran kaivostoiminnan käynnistymisen jälkeen kaivoksen jätevedessä ilmenneistä ympäristölle haitallisen korkeista määristä natriumia, sulfaattia ja mangaania. Kyseisten ympäristölle haitallisten aineiden päästöt olivat olleet jopa satakertaiset yhtiön ympäristölupahakemuksessa ilmoittamiin tietoihin nähden.

Kaivosalueelta tulleet päästöt ovat pilanneet laajasti kaivoksen lähijärviä.

Valituslupaa korkeimmalta oikeudelta on hakenut myös Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Harri Natunen. Hänet hovioikeus tuomitsi sakkorangaistuksiin ympäristön turmelemisesta. Natusen valituslupa-asiaan KKO ottaa kantaa torstaina.

Sotkamossa vuonna 2008 toimintansa aloittaneen Talvivaaran – nykyisin valtion omistama Terrafame – monimetallikaivoksen ongelmat kilpistyvät pienen järven kokoisiin kipsisakka-altaisiin. Ne ovat täyttyneet milloin sateiden, milloin runsaiden sulamisvesien vuoksi.

Talvivaara-yhtiöllä ei ole vuosiin ollut mitään tekemistä nykyisin paikalla toimivan Terrafamen kaivoksen kanssa.

Kipsisakka-altaat ovat jätepatoja ja tavanomaisen jätteen kaatopaikkoja. Niihin varastoidaan tehtaan tuotannosta tulevia metallipitoista vettä ja sakkaa.

Altaissa on ollut vuoto vuosina 2008, 2010, 2012 ja 2013. Vuotojen seurauksena kaivoksen ympäristöön on päätynyt metallipitoisia jätevesiä niin paljon, että järvien sietokyky on ylittynyt.

Sulfaattipäästöt ovat heikentäneet lähijärvien tilaa.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan lähijärvet ovat muuttuneet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on kuollut. Pintavedessä lajien monimuotoisuus on romahtanut ja metsäjärvelle tyypillinen lajisto on korvautunut murtovesien lajeilla.

Lokakuussa 2019 julkaistun Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan Terrafamen kaivoksen jätevesipäästöt ovat puolestaan aiheuttaneet merkittäviä muutoksia Vuokatin matkailukeskuksen lähellä sijaitsevassa Nuasjärvessä.

Helsingin yliopiston mukaan jätevesien johtaminen poistoputkea pitkin Nuasjärven syvänteeseen on aiheuttanut putken lähistöllä pohjanläheisen happikadon ja pohjaeliöstön ekologisen tilan turmeltumisen.

Sen sijaan Kainuun ely-keskuksen mukaan Nuasjärven tila on säilynyt hyvänä ja Terrafamen jätevesien vaikutukset ovat olleet ympäristöluvan mukaisia. Seuranta-aineisto ja vedenlaatutiedot eivät tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä etenevästä happikadosta tai pohjaeliöstön ekologisen tilan turmeltumisesta. Ely-keskuksen mukaan erilaiset tulokset johtuvat erilaisista menetelmistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Talvivaarasta tuli ennakkotapaus


 Talvivaaran monimetallikaivos aloitti Sotkamossa vuonna 2008. Vesiongelmia oli alusta asti. Kaivoksella sattui isoja vuotoja, joiden vuoksi esimerkiksi lähijärvet ovat pilaantuneet laajalti.

 Vuonna 2015 alkoi poikkeuksellinen ympäristörikosoikeudenkäynti, jota pidetään merkittävänä ennakkotapauksena.

 Syytettyinä olivat kaivoksen perustaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari sekä metallien talteenottolaitoksen osastopäällikkö.

 Käräjäoikeus tuomitsi kolme ensimmäistä sakkoihin ympäristön turmelemisesta toukokuussa 2016. Osastopäällikön syyte hylättiin.

 Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maaliskuussa 2018 Pekka Perän puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä ympäristön turmelemisesta.

 Harri Natusen ja Lassi Lammassaaren hovioikeus tuomitsi sakkorangaistuksiin ympäristön turmelemisesta. Metallitehtaan osastopäällikön syyte hylättiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  3. 3

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  4. 4

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  5. 5

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki suunnittelee aukovansa Jätkäsaaren liikennesumppua massiivisella rekkarampilla – Asukkaat raivostuivat

  9. 9

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalainen jättikoura kääntää katseet Helsingin kaduilla: tammipuita haukkaava kone raivaa parhaillaan reittiä pikaraitiotielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  6. 6

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää