Kotimaa

Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

Onnettomuustutkijat suosittavat muun muassa turvallisuusohjeiden laatimista ja palovaroittimien määrän lisäämistä, jotta Levin mökkipalon kaltaiset tilanteet voidaan välttää tulevaisuudessa.

Onnettomuustutkijat ovat saaneet valmiiksi tutkintansa Levin viimekeväisestä mökkipalosta, jossa kuoli kolme kouluikäistä lasta.

Onnettomuustutkintakeskus antoi raportissaan neljä turvallisuussuositusta vastaavien turmien estämiseksi. Suositukset koskevat muun muassa vuokramökkien turvallisuusohjeiden laatimista, palovaroittimien määrän lisäämistä ja sähköasennusten valvonnan tehostamista.

”Tutkimamme tapaus on hyvin traaginen. Tutkinnan tuloksen pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka hyödyntävät vuokramökkejä ja vuokraavat mökkejä ulkopuolisille”, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan vastaavanlaisia turmia ei pitäisi antaa tapahtua tulevaisuudessa.

Tulipalon aikaan aamuyöllä kaksikerroksisessa hirsimökissä oli neljä saman perheen sisarusta. Jo aikaisemmin on selvinnyt, että vuokramökin palo syttyi lattialämmityksestä.

Vuokramökkiin oli majoittunut turmayönä myös yksi aikuinen. Hän oli lähtenyt puolenyön aikaan katsomaan erään bändin keikkaa, eikä ollut tulipalon aikana paikalla.

Onnettomuustutkinnan mukaan lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla. Kaapeli sytytti sen läheisyydessä olleen puun.

”Lattian alla alkoi kytevä palo, joka eteni liekkipaloksi. Emme tiedä, kuinka kauan palo oli ehtinyt kyteä”, tapauksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen sanoo.

Kolme tulipalossa kuollutta 10-, 12- ja 14-vuotiasta lasta olivat palon aikana rakennuksen yläkerrassa. He kuolivat savukaasuihin. Tutkinnassa ei selvinnyt, oliko yläkerrassa palovaroitinta.

Neljäs, 17-vuotias sisarus heräsi pimeässä ja savuisessa alakerrassa palovaroittimeen ja ehti pelastautua rakennuksesta. Hän teki hätäilmoituksen ulkoa kello 3.25.

Nuorella ei ollut mahdollisuutta pelastaa mökin sisälle jääneitä sisaruksiaan.

Mökin rakennustyöt oli tehty valtaosin ilman vastaavaa työnjohtajaa. Valosen mukaan se saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, ettei lattialämmitystä ollut asennettu kunnolla.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö laatii tiiviit ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava voi varmistaa ja osoittaa vuokraajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

”Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa. Mökissä olleet olivat vuokranneet mökin lyhytaikaisesti suoraan omistajalta. Samaa mökkiä vuokrattiin eri alustojen kautta. Ohjeet ja tarkastuslista pitäisi saada käyttöön kaikille merkittävimmille vuokranvälittäjille ja alustoille sekä laajentaa käytäntöä Euroopan laajuiseksi”, Nurmi sanoo.

Toisen turvallisuussuosituksen mukaan työ- ja elinkeinoministeriön tulee ottaa majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Majoitusta tarjoavilla sivustoilla tulee olla nähtävillä, miten asunnon tai vapaa-ajan asunnon turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Asiakkaan on myös saatava tarvittavat turvallisuusohjeet.

”Ulkopuoliselle tarjottavassa asunnossa pitää olla ainakin riittävä määrä toimivia palovaroittimia, kunnollinen varapoistumismahdollisuus nukkumistiloista sekä käsisammutin ja sammutuspeite. Kiinteistöstä pitää myös löytyä sähköasennusten käyttöönottopöytäkirja. Tarvittaessa dokumentin saa sähköurakoitsijalta. Lisäksi majoittujille pitää olla tarjolla riittävät tiedot turvalliseen asumiseen ja toimintaan onnettomuustilanteessa”, Nurmi sanoo.

Kolmas suositus koskee sähkötöiden valvontaa. Viranomaisten tulee kehittää toimintatavat, joilla varmistetaan, että sähkötyöt ja asianmukaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija.

Neljännen suositukseen mukaan palovaroittimia tulee asentaa asuntoihin selvästi nykyistä vähimmäisvaatimusta enemmän. Sisäministeriön tulee suosituksen mukaan huolehtia, että näin tapahtuu.

”Tulipalon seuraukset olivat vakavat, koska palovaroittimet eivät herättäneet mökissä olleita ajoissa. Mökin palovaroittimien määrästä, sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta. Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60 neliömetriä kohden ohjaa tilanteeseen, jossa varoittimia on usein liian vähän”, Kai Valonen sanoo.

Palovaroittimia pitäisi asentaa pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille. Onnettomuustutkijat korostivat tiedotustilaisuudessa sitä, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin.

”Koska myös palovaroittimiin heräämiseen liittyy epävarmuustekijöitä, niiden määrän lisäämisen ohella tulisi edistää sarjaan kytkettävien palovaroittimien asentamista. Näin parannetaan todennäköisyyttä, että kaikki asunnossa olijat, erityisesti aikuiset, heräävät tulipalotililanteessa ajoissa”, Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus on antanut saman palovaroittimia koskevan suosituksen aikaisemmin Raahen kolmen vuoden takaisen rivitalopalon tutkinnassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Poliisi selvittää tapausta edelleen


 Poliisi selvittää edelleen, onko Levin mökkipalosta syytä aloittaa rikostutkinta.

 Poliisi on kuullut tapauksesta eri henkilöitä ja käyttänyt apuna sähköalan asiantuntijaa, jonka laatima raportti valmistui lokakuussa. Poliisi ratkaisee myöhemmin syyttäjän kanssa, ylittyykö tapauksessa esitutkintakynnys.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  6. 6

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  8. 8

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  9. 9

   Vangittu ruotsalainen Isis-taistelija kertoo videolla arjestaan syyrialaisessa vankilassa

  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää