Kotimaa

Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

Onnettomuustutkijat suosittavat muun muassa turvallisuusohjeiden laatimista ja palovaroittimien määrän lisäämistä, jotta Levin mökkipalon kaltaiset tilanteet voidaan välttää tulevaisuudessa.

Onnettomuustutkijat ovat saaneet valmiiksi tutkintansa Levin viimekeväisestä mökkipalosta, jossa kuoli kolme kouluikäistä lasta.

Onnettomuustutkintakeskus antoi raportissaan neljä turvallisuussuositusta vastaavien turmien estämiseksi. Suositukset koskevat muun muassa vuokramökkien turvallisuusohjeiden laatimista, palovaroittimien määrän lisäämistä ja sähköasennusten valvonnan tehostamista.

”Tutkimamme tapaus on hyvin traaginen. Tutkinnan tuloksen pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka hyödyntävät vuokramökkejä ja vuokraavat mökkejä ulkopuolisille”, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan vastaavanlaisia turmia ei pitäisi antaa tapahtua tulevaisuudessa.

Tulipalon aikaan aamuyöllä kaksikerroksisessa hirsimökissä oli neljä saman perheen sisarusta. Jo aikaisemmin on selvinnyt, että vuokramökin palo syttyi lattialämmityksestä.

Vuokramökkiin oli majoittunut turmayönä myös yksi aikuinen. Hän oli lähtenyt puolenyön aikaan katsomaan erään bändin keikkaa, eikä ollut tulipalon aikana paikalla.

Onnettomuustutkinnan mukaan lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla. Kaapeli sytytti sen läheisyydessä olleen puun.

”Lattian alla alkoi kytevä palo, joka eteni liekkipaloksi. Emme tiedä, kuinka kauan palo oli ehtinyt kyteä”, tapauksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen sanoo.

Kolme tulipalossa kuollutta 10-, 12- ja 14-vuotiasta lasta olivat palon aikana rakennuksen yläkerrassa. He kuolivat savukaasuihin. Tutkinnassa ei selvinnyt, oliko yläkerrassa palovaroitinta.

Neljäs, 17-vuotias sisarus heräsi pimeässä ja savuisessa alakerrassa palovaroittimeen ja ehti pelastautua rakennuksesta. Hän teki hätäilmoituksen ulkoa kello 3.25.

Nuorella ei ollut mahdollisuutta pelastaa mökin sisälle jääneitä sisaruksiaan.

Mökin rakennustyöt oli tehty valtaosin ilman vastaavaa työnjohtajaa. Valosen mukaan se saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, ettei lattialämmitystä ollut asennettu kunnolla.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Suomen pelastusalan keskusjärjestö laatii tiiviit ohjeet ja tarkistuslistan, jonka avulla asuntoa tai vapaa-ajan asuntoa lyhytaikaiselle vuokralle tarjoava voi varmistaa ja osoittaa vuokraajalle, miten turvallisuuden perusasioista on huolehdittu.

”Palaneessa mökissä suurimmat paloturvallisuusongelmat olivat sähköasennusten virheet ja viat sekä puutteet palovaroittimissa. Mökissä olleet olivat vuokranneet mökin lyhytaikaisesti suoraan omistajalta. Samaa mökkiä vuokrattiin eri alustojen kautta. Ohjeet ja tarkastuslista pitäisi saada käyttöön kaikille merkittävimmille vuokranvälittäjille ja alustoille sekä laajentaa käytäntöä Euroopan laajuiseksi”, Nurmi sanoo.

Toisen turvallisuussuosituksen mukaan työ- ja elinkeinoministeriön tulee ottaa majoitustoiminnan turvallisuusasiat huomioon jakamis- ja alustatalouden säädösvalmistelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Majoitusta tarjoavilla sivustoilla tulee olla nähtävillä, miten asunnon tai vapaa-ajan asunnon turvallisuuden perusasioista on huolehdittu. Asiakkaan on myös saatava tarvittavat turvallisuusohjeet.

”Ulkopuoliselle tarjottavassa asunnossa pitää olla ainakin riittävä määrä toimivia palovaroittimia, kunnollinen varapoistumismahdollisuus nukkumistiloista sekä käsisammutin ja sammutuspeite. Kiinteistöstä pitää myös löytyä sähköasennusten käyttöönottopöytäkirja. Tarvittaessa dokumentin saa sähköurakoitsijalta. Lisäksi majoittujille pitää olla tarjolla riittävät tiedot turvalliseen asumiseen ja toimintaan onnettomuustilanteessa”, Nurmi sanoo.

Kolmas suositus koskee sähkötöiden valvontaa. Viranomaisten tulee kehittää toimintatavat, joilla varmistetaan, että sähkötyöt ja asianmukaiset käyttöönottotarkastukset tekee pätevä urakoitsija.

Neljännen suositukseen mukaan palovaroittimia tulee asentaa asuntoihin selvästi nykyistä vähimmäisvaatimusta enemmän. Sisäministeriön tulee suosituksen mukaan huolehtia, että näin tapahtuu.

”Tulipalon seuraukset olivat vakavat, koska palovaroittimet eivät herättäneet mökissä olleita ajoissa. Mökin palovaroittimien määrästä, sijainnista ja toimintakunnosta ei ole täyttä varmuutta. Nykyinen vaatimus yhdestä palovaroittimesta jokaista alkavaa asunnon 60 neliömetriä kohden ohjaa tilanteeseen, jossa varoittimia on usein liian vähän”, Kai Valonen sanoo.

Palovaroittimia pitäisi asentaa pääsääntöisesti kaikkiin asuinhuoneisiin ja poistumisreiteille. Onnettomuustutkijat korostivat tiedotustilaisuudessa sitä, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin.

”Koska myös palovaroittimiin heräämiseen liittyy epävarmuustekijöitä, niiden määrän lisäämisen ohella tulisi edistää sarjaan kytkettävien palovaroittimien asentamista. Näin parannetaan todennäköisyyttä, että kaikki asunnossa olijat, erityisesti aikuiset, heräävät tulipalotililanteessa ajoissa”, Valonen sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus on antanut saman palovaroittimia koskevan suosituksen aikaisemmin Raahen kolmen vuoden takaisen rivitalopalon tutkinnassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Poliisi selvittää tapausta edelleen


 Poliisi selvittää edelleen, onko Levin mökkipalosta syytä aloittaa rikostutkinta.

 Poliisi on kuullut tapauksesta eri henkilöitä ja käyttänyt apuna sähköalan asiantuntijaa, jonka laatima raportti valmistui lokakuussa. Poliisi ratkaisee myöhemmin syyttäjän kanssa, ylittyykö tapauksessa esitutkintakynnys.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: kuvakooste Linnan juhlien puvuista

  2. 2

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokoaa juhlien kiinnostavimmat puvut

  3. 3

   Eurojackpotin täysosuma pelattiin Suomessa, voittajalle 23,5 miljoonaa

  4. 4

   Päätoimittaja Maria Pettersson pukeutui hirttoköyteen sananvapauden puolesta, Lotta Backlund intoili oikeustoimittaja Susanna Reinbothin tapaamisesta

  5. 5

   Tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä: Poliisi otti kiinni 13 ihmistä, viisi kiinniottoa metrossa

  6. 6

   Hallitus kaatui ja se on myös hyvä asia – Näin politiikan dramaattista viikkoa kommentoitiin Linnassa

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Sdp:n puoluevaltuusto valmistautuu sunnuntaiseen kokoukseen, kahden puolueaktiivin mukaan Rinne on ”sotkeutunut” seuraajansa valintaan

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Teemu Pukin seura Norwich toivotti suomalaisille hyvää itsenäisyyspäivää ja esitti kiitoksen tuesta suomeksi: ”Olemme erittäin kiitollisia tuestanne”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma janoaa akkuja, ja niissä kajastaa Kainuun valo – Talvivaaran entisen kaivoksen uumenista nousee nyt uusi aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  5. 5

   Maalta kaupunkiin ja peltotöistä peruskouluun – Kuvasarja näyttää itsenäisen Suomen historian lapsen silmin

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä: Poliisi otti kiinni 13 ihmistä, viisi kiinniottoa metrossa

  8. 8

   Boris Johnsonin uskottavuuden kyseenalaistava video on kerännyt jo yli 5 miljoonaa näyttöä – Taustalla on pääministerin pakoilu, ei lähtenyt kovaan haastatteluun

  9. 9

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokoaa juhlien kiinnostavimmat puvut

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää