Kotimaa

Tämä postilakosta ja tukilakoista pitää nyt tietää – HS vastaa keskeisiin kysymyksiin

Miten löydän postin hukkaaman pankkikortin? Mitä teen, jos odotan leikkausaikaa? Miten pääsen töihin tukilakon aikana? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä jutusta.

Postilakko laajentuu maanantaina monien suomalaisten arkeen vaikuttaviksi tukilakoiksi. Postilakko koskee noin 9 000:ta työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa. Lakko vaikuttaa laajasti postin kulkuun koko maassa.

Lue lisää täältä: Postin riitaan ei löytynyt sovintoa

Tästä HS:n jutusta löydät vastaukset siihen, miten lakot elämääsi vaikuttavat.

Mitä maanantaina tapahtuu?

Kun tukilakot alkavat, pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä jää HSL:n arvion mukaan yli puolet vuoroista ajamatta. Liikenteen pysähtyminen johtuu Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) tukilakosta. Valtaosa HSL:n kuljettajista on AKT:n jäseniä. Maanantaina aamukolmelta alkava, 24 tuntia kestävä tukilakko koskee tällöin myös HSL:n paikallis- ja lähiliikenteen linja-autonkuljettajia. Lakolla ei ainakaan toistaiseksi ole vaikutuksia VR:n juniin tai bussien kaukoliikenteeseen.

Lue lisää täältä: Yli puolet HSL:n bussivuoroista jää ajamatta maanantaina

Mitä tehdä, jos maanantaina on aikomus kulkea HSL:n bussilla, kun ne ovat osa tukilakkoa?

HSL neuvoo käyttämään raitiovaunuja, metroja ja junia. Eniten tungosta tulee olemaan tiukimman aamuruuhkan aikana. Myös taksit kulkevat normaalisti.Lue lisää täältä: Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

Onko maanantaina mentävä töihin, jos liikenneyhteydet ovat poikki?

Työnteosta tuskin yksikään työnantaja vapauttaa tukilakkojen takia. Monet pääkaupunkiseudulla toimivat työnantajat kehottavat etätöihin, jos AKT:n tukilakko todella alkaa. Yrityksillä on käytössä myös erilaisia kimppakyytijärjestelyitä lakon varalle.

Lue lisää: Helsingin työnantajat varautuvat liikennekaaokseen: Hus kuljetuttaa tarvittavat työntekijät maanantaina töihin vaikka taksilla

Mitä tehdä, jos olen aikeissa lentää Helsinki-Vantaalta maanantaina, jolloin tukilakot laajentuvat koskemaan sitäkin?

Finnair seuraa tilannetta. Jos lentoon tulee muutoksia, Finnair ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä tekstiviestillä tai sähköpostilla. Kentälle pääsee junalla tai taksilla.

Lue lisää: Finnair aloitti lentojen perumisen maanantain tukilakon vuoksi

Kulkevatko laivat Tallinnaan tai Tukholmaan?

Tukilakko vaikuttaa liikenteeseen.

Lue lisää: Tukilakko vaikuttaa merkittävästi risteilyalusten liikennöimiseen Viroon ja Ruotsiin

Miten toimin, jos odotan lääkäriaikaa tai leikkausta?

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) soittaa potilaille ajanvarauksista lakon aikana. Hus valitteli torstaina, että ongelmaksi on noussut se, etteivät useat potilaat vastaa puheluihin tai tekstiviestinä lähetettyihin soittopyyntöihin. Hus toivoo siksi, että erityisesti lähetteen saaneet potilaat huomioivat nyt, että ajanvaraus tulee lakon vuoksi puhelimitse. Sairaalaan kannattaa olla myös itse yhteydessä, jos odottaa yhteydenottoa.

Mitä jos passi tai viisumi juuttuu postiin?

Matkustusasiakirjoissa on yksilöivät tunnukset, joten niitä voi tiedustella Postin asiakaspalvelusta. Posti- ja logistiikka-alan unioni (Pau) on aiemmin ilmoittanut, ettei lakko koskisi esimerkiksi turvallisuuteen tai terveyteen liittyviä lähetyksiä. Todellisuudessa tätä ei välttämättä pystytä takaamaan.

”Vaikka Pau on tällaista luvannut, niin eiväthän lähetykset liiku, jos ei ole henkilöstöä tekemässä sitä työtä”, sanoi Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja HS:lle torstaina.

Lue lisää: Essi Syrjälän työpaikka oli vaarassa, kun passi ja viisumi olivat Postin lakon takia jumissa – Mitä tehdä, jos matkustus­asiakirjat jäävät lakon takia saamatta?

Entä jos pankkikortti tai vastaava jää johonkin jumiin?

Tällainen tilanne on Postin mukaan hankala. Tällainen posti liikkuu normaalissa kirjevirrassa. Käytännössä yksittäisen lähetyksen löytäminen on mahdotonta.

Miten toimia, jos laskua tai viranomaisen lähettämää kirjettä ei kuulu?

Postin jakeluhäiriöt vaikuttavat myös esimerkiksi pankki- ja viranomaispostiin sekä paperilaskuihin. Pankkien mukaan laskut kannattaa tilata suoraan verkkopankkiin e-laskuna, siis sähköisessä muodossa. Laskuttaja ei voi velvoittaa asiakasta siirtymään e-laskuun. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttajalle ei pitäisi tulla viivästyskorkoja, jos paperilaskun jakelu viivästyy lakon takia. Osa yrityksistä, esimerkiksi sähkönjakelija Caruna, antaa postilakon aikana jaetulle paperilaskulle automaattisesti lisää maksuaikaa joulukuun loppuun saakka. Yritys ei myöskään veloita viivästyskorkoja maksuajalta.

Kun lakko loppuu, miten kauan kestää, että tilanne normalisoituu ja kaikki posti on jaettu?

Se riippuu lakon pituudesta. Jos lakko loppuisi nyt, viimeiset lakon aikana postitetut printtipostit jaetaan arvion mukaan tammikuun alkupuolella. Pakettiliikenne normalisoituu päivissä, Posti kertoo.

Mitkä postilähetykset viivästyvät ja miten paljon?

Kirjeissä ja aikakauslehdissä viive voi olla viikkoja. Osa paketeista viivästyy, suurin osa kulkee normaalisti, Posti kertoo. Pieni osa paketeista voidaan ohjata vaihtoehtoiseen noutopisteeseen. Koko Suomessa kotimaan rahtilähetyksistä suurin osa toimitetaan normaalisti. Vain yksittäisissä lähetyksissä voi olla Postin mukaan vuorokauden viive.

Jos odotan ulkomailta pakettia, millainen viive lähetyksessä voi olla?

Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelta lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen. Muut EU-alueen paketit viivästyvät muutamilla päivillä.

Mihin kirjeet ja paketit nyt kasautuvat?

Lähetyksiä säilytetään jakelutoimipaikoissa, joissa päästään heti työhön, kun lakko loppuu. Jos jakelutoimipaikassa on paljon postia, lajittelukeskukset eivät ohjaa postia enää niihin vaan postit säilyttävät keskuksissa. Paketit liikkuvat lakosta huolimatta eivätkä kasaudu.

Ehtiikö joulukortti vielä perille?

Joulukorttien pitäisi ehtiä perille, jos lakko on ohi pian. Posti tiedottaa lähipäivinä lisää, miten kortit kannattaa lähettää, jotta ne ehtivät perille. Joulupaketit ehtivät varmasti perille, Posti lupaa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää