Kotimaa

Lakimuutos pakottaa pyöräilijöitä käyttämään takavaloa – tämä kuva näyttää, miksi valon käyttöön kannattaa pakottaa

Uusi laki astuu voimaan kesäkuussa 2020.

Uusi tieliikennelaki vaikuttaa monin tavoin pyöräilijöihin. Yksi keskeisimmistä muutoksista on se, että pyöräilijän on pimeällä käytettävä punaista takavaloa valkean etuvalon lisäksi.

Takavalon ei välttämättä tarvitse olla kiinni pyörässä, vaan se voi olla kiinnitetty esimerkiksi pyöräilijän kypärään. Valojen suunnat ja värit ovat jatkossa siis samat kuin moottoriajoneuvoilla: valkea valo edessä ja punainen takana.

Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo sanoo, että etuvalojen käyttö on yleistynyt viimeisen viiden vuoden aikana.

”Tapahtumissamme tehdyn seurannan perusteella karkeasti arvioituna 95 prosentilla on nyt etuvalot. Takavaloissa tilanne on kuitenkin vielä toistaiseksi aikalailla toisin päin.”

Pyörän valot toimivat heijastimen tavoin, eli ne tekevät pyöräilijän näkyväksi muille tienkäyttäjille.

”Takavalo on olennainen turvallisuusväline, jota on syytä käyttää. Vaikka laki astuu voimaan kesällä, on asia hyvä tiedostaa jo nyt.”

Toinen keskeinen uudistus on pyörätien jatkeen merkitseminen katuun vain, jos risteäville suunnille on osoitettu väistämisvelvollisuus pyöräilijöitä kohtaan. Tällä hetkellä pyörätien jatke on useimmiten merkitty ”aukkona” suojatien raidoituksessa.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtosen mielestä tämä on uudessa laissa tärkein pyöräilijöiden turvallisuutta parantava uudistus.

”Uudistuksen jälkeen pyöräilijän ei enää tarvitse arpoa risteyksessä, onko hän väistämisvelvollinen autoihin nähden vai ei. Nykyisin pyöräilijä joutuu kuikuilemaan ja tulkitsemaan risteyksessä autoille merkittyjä kolmioita. Tulevaisuudessa pyöräilijä näkee heti pyörätien jatkeen merkintätavasta, onko hän väistämisvelvollinen vai ei. Jos ylityskohdassa on pelkkä suojatie eikä pyörätien jatketta, silloin pyöräilijä tietää, että hän on väistämisvelvollinen. Uudistus selkeyttää nykyistä tilannetta huomattavasti – tosin vasta kahden vuoden siirtymäajan jälkeen”, Valtonen sanoo.

Uudet merkinnät siis helpottavat pyöräilijää havaitsemaan, milloin hän on väistämisvelvollinen. Katuun tehdyt merkinnät eivät kuitenkaan määritä väistämisvelvollisuutta, sillä esimerkiksi lumi ja loska voivat peittää ne. Jatkossakin väistämisvelvollisuus määräytyy siis liikennemerkkien ja tulosuunnan, kääntymissuunnan ja tietyypin mukaan.

Lakiin on kirjattu myös kokonaan uusi katutyyppi: pyöräkatu.

Tienpitäjä, eli kunta, kaupun­ki tai yksityinen taho voi halutessaan merkitä liikennemerkillä olemassa olevan kadun pyöräkaduksi. Kadulla on oltava sekä ajorata että jalkakäytävä.

Pyöräilijöillä on etuoikeus tien käyttöön, mutta moottoriliikennekin on sallittua. Jos kadulla ajaa autolla tai muulla ajoneuvolla, on pyöräilijöille annettava esteetön kulku, ja ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi.

”Se, kuinka yleiseksi pyöräkadut tulevat, selviää vasta ajan kanssa. Ainakin Oulussa ja Joensuussa on jo olemassa tämäntyyppiset kadut, joten niissä varmasti ainakin otetaan pyöräkatu-käsite käyttöön. Kadulla, jossa on paljon pyöräliikennettä ja moottoriliikenteen ajonopeudet voidaan rajoittaa alhaiseksi, voi sen muuttaminen pyöräkaduksi olla toimiva liikenteellinen ratkaisu.” kertoo Valtonen.

Pyöräilijät saavat jatkossa ajaa molempiin suuntiin yksisuuntaisella kadulla, jos se sallitaan erikseen liikennemerkillä.

Pyörällä saa siis ajaa yksi­suuntaista katua myös vastakkaiseen suuntaan. Yksisuuntaista tietä osoittavaan merkkiin on tällöin lisätty toinen merkki, jossa on teksti ”Ei koske” ja polkupyörän kuva.

”Suurimmassa osassa Pohjois-Eurooppaa tämä merkki on ollut käytössä ja 10 vuotta, ja muista maista on pääsääntöisesti hyviä kokemuksia. Onkin hienoa, että tämä uudistus tuli lakiin. Kaikki yksisuuntaiset kadut eivät muutu lain voimaan astuessa tällaisiksi, vaan asiasta päätetään katukohtaisesti”, sanoo Matti Tulenheimo Pyöräliitosta.

Pyöräilijät huomioidaan uudessa laissa myös täysin uudella liikennemerkillä.

Merkki ”B7 Väistämis­velvollisuus pyöräilijän tienylitys­paikassa” osoittaa, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa ylittävää pyöräilijää, jos ylityspaikalla on pyörätien jatke. Merkillä voidaan osoittaa vain ”rakenteellisesti korotettu pyörätien jatke”. Siitä, mikä korotettu jatke tarkalleen ottaen tulee olemaan, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

”Tästä on vielä vaikeaa ihan tarkasti sanoa, sillä edelleen puuttuvat muun muassa tieliikennelakia täydentävät asetukset ja määräykset. Periaatteessa rakenteellisesti korotettu pyörätien jatke on rakenteena vastaava kuin rakenteellisesti korotettu suojatie”, sanoo Juha Valtonen Liikenneturvasta.

Pyöräliiton Tulenheimo taas kertoo, että kyseinen merkki on aiemmin otettu käyttöön Ruotsissa, ja siellä pyöräilijöiden palaute ei ole kaikilta osin ollut pelkästään positiivista.

Uudessa laissa täsmennetään myös, että vanha käsitys siitä, että suojatiellä ei saisi pyöräillä, ei pidä paikkaansa. Polkupyörällä saa siis ajaa myös suojatiellä. Se on tarpeellista esimerkiksi tilanteessa, jossa pyörätie päättyy liikennevaloihin, ja toisella puolella tietä pyörätie ei enää jatku, vaan polkijan on vaihdettava ajotielle.

”Tämä selkeyttää tilannetta risteyksissä, mikä on hyvä asia”, toteaa Tulenheimo.

Muokkaus 27.11.2019 kello 14:25: Juttuun lisätty kappale, jossa kerrotaan, että katuun tehtävät merkinnät helpottavat pyöräilijää havaitsemaan, milloin hän on väistämisvelvollinen sekä maininta siitä, että jatkossakin väistämisvelvollisuus määräytyy siis liikennemerkkien ja tulosuunnan, kääntymissuunnan ja tietyypin mukaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Leijonat-maalivahdilla loistava debyytti: HIFK:n Frans Tuohimaa onnistui maalinteossa Tre Kronoria vastaan

  5. 5

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  7. 7

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää