Kotimaa

Helsinki-Vantaalla tunnelma oli rauhallinen useiden lentojen perumisesta huolimatta, tukilakot vaikuttavat myös tiistain lento­liikenteeseen

Finnairin lentoihin voi tulla muutoksia vielä tiistain aikana, ja seitsemän kaukolentoa on peruttu. Maanantaiaamuna tunnelma Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli rauhallinen, mutta iltapäivällä kakkosterminaalin turvatarkastukseen odotettiin jonoja.

Lentomatkustajien kannattaa varautua siihen, että maanantain tukilakot vaikuttavat liikenteeseen vielä tiistainakin.

Lentokenttäyhtiö Finavian mukaan tukilakkojen vaikutukset ulottunevat myös tiistain liikenteeseen. Lentoyhtiö Finnair kertoo peruneensa tiistailta seitsemän kaukolentoa.

Finnair perui jo aiemmin suuren osan maanantain lennoistaan Ilmailualan unionin IAU:n tukilakon vuoksi. Tiistain kaukolentojen perumiset johtuvat siitä, että koneet eivät päässeet maanantaina lähtemään kohteisiin. Yhtiön mukaan muutkin muutokset ovat mahdollisia vielä tiistaina.

Lakon vaikutusten on arvioitu heijastuvan ainakin 20 000:een Finnairin asiakkaaseen. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ei silti maanantaiaamuna näkynyt ainakaan suurta turhautumista.

Kakkosterminaalissa turvatarkastukset näyttivät sujuvan jouhevasti ja jonoitta, joskin osa matkustajista valitteli peruttuja lentoja tai niihin liittyvää epätietoisuutta.

Päivän pituinen tukilakko alkoi, koska Postin työkiistassa ei sunnuntainakaan löydetty ratkaisua.

Tukilakko koskee maa- ja ateriapalveluja sekä asiakaspalvelua Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Nämä tarkoittavat esimerkiksi koneiden lastausta ja tankkausta, matkatavaroiden käsittelyä sekä koneiden huoltoa.

Tukilakko vaikuttaa myös laivaliikenteeseen ja pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen.

Lue lisää: Tukilakot halvaannuttivat pääkaupunkiseudun bussiliikennettä aamulla

Finnair aloitti lentojen perumisen hyvissä ajoin viikonloppuna. Yhtiön mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist kertoi sunnuntaina, että tukilakon varmistumisen takia yhtiö joutuu perumaan 250 lentoa jo aiemmin ilmoitettujen 26:n lisäksi.

”Maanantain lennoista 120 pyritään operoimaan, mutta on mahdollista, että niihin tulee viivästyksiä tai niitäkin voidaan joutua perumaan”, hän kertoi sunnuntaina seitsemän aikaan illalla.

Finnairin lisäksi Lufthansa on perunut maanantailta kolme vuoroa, Turkish Airlines yhden ja Qatar Airways yhden vuoron. Finavia tiedotti aamulla, että muilta lentoyhtiöltä ei ollut saatu vahvistuksia mahdollisista peruutuksista.

Lentoyhtiö Norwegianin viestinnästä ja asiakaspalvelusta kerrottiin sunnuntaina, ettei yhtiö ole tehnyt suunnitelmia tukilakon varalta.

Maanantaiaamuna tunnelma Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli poikkeustilanteesta huolimatta rauhallinen.

Esimerkiksi turvatarkastus toimi kakkosterminaalissa aamuseitsemän ja -yhdeksän välillä ilman ruuhkia, vaikka lakossa on mukana IAU:n mukaan myös turvatarkastuksen työntekijöitä. Finnairin palvelupisteen edustalla oli jonkin verran jonoa.

Turvatarkastaja Aino Röppänen kertoi seitsemän jälkeen aamulla, että lentokentällä oli varauduttu sekavaan tilanteeseen, mutta kaaosta ei ollut syntynyt eikä suurempaa turhautumista ollut ilmassa. Hänen mukaansa matkustajia oli ollut suunnilleen saman verran kuin normaalina aamuna.

”Odotettiin kaaosta, mutta tämä oli hallittu kaaos”, hän kommentoi. ”Tuommoisia nuo aamuruuhkat yleensä ovat, vaikka peruutusten määrä ei tietenkään ole normaali.”

Röppäsen mukaan ruuhkaa voi silti tulla iltapäivällä suunnilleen kahden jälkeen. Finavia on kehottanut varautumaan jonoihin erityisesti kakkosterminaalissa iltapäivällä. Myös matkatavaroiden purku koneista kestää maanantaina tavallista kauemmin, ja laukkujen saamisessa voi olla pitkiä viiveitä.


Suurin osa HS:lle lentoasemalla puhuneista matkustajista kertoi, että tukilakko ei vaikuttanut heidän matkantekoonsa. Perutut lennot näyttivät silti aiheuttavan joissakin hämmennystä.

”Näin jälkikäteen ajatellen tänne olisi voinut tulla yöksi kyttäämään, kuin ilmaista ämpäriä”, hymähti Finnairin palvelupisteen jonossa seisonut europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen.

Pekkarisen matka Strasbourgiin mutkistui tukilakon vuoksi. Hänen piti lentää maanantaiaamuna Jyväskylästä Helsinki-Vantaalle ja nousta Pariisin-koneeseen, mutta saatuaan tiedon Jyväskylän-lennon perumisesta hän lähti jo sunnuntaina junalla Helsinkiin. Illalla hän sai tiedon, että myös Pariisin-lento oli peruttu.

Maanantaiaamuna Pekkarinen oli epätietoinen sen suhteen, millä lennolla pääsisi Ranskaan. Hän kertoi, ettei ollut saanut ruuhkaisen chatin tai palvelunumeron kautta ketään kiinni ilmoittaakseen, että tulisi Helsinki-Vantaalle omin neuvoin.

”Jonotettiin puhelimessa kaksi ja puoli tuntia.”


Pekkarinen kertoi saaneensa yöllä tiedon, että pääsisi korvaavalle lennolle Jyväskylästä Helsinki-Vantaalle, mutta siinä vaiheessa uudesta lennosta ei enää ollut hänelle hyötyä. Hän oli tyytymätön tiedon kulkuun.

”Eihän se näiden syy ole, jotka tekevät töitä täällä”, hän kertoi palvelupisteen jonossa. ”Mutta tällaiseen ei selvästi ole alkuunkaan varauduttu.”

Aamukahdeksan jälkeen tilanne selvisi: Pekkarinen pääsi kuin pääsikin lentämään Pariisiin maanantaina aamupäivällä. Vielä jonottaessa ihmisille oli hänen mukaansa ilmoitettu, että kone on täynnä, mutta paikka lennolle järjestyi silti.

Las Palmasin -lomalta palanneet sieviläiset Antti Hautakoski ja Riitta Kotilainen eivät maanantaina päässeet töihin, koska jatkolento Ouluun oli peruttu. Korvaavan lennon oli tarkoitus lähteä illalla.

”Onhan se kiusa, voisi sanoa että hitonmoinen kiusa”, Hautakoski kertoi aamulla.

”Mutta ei kai sille voi mitään. Ei tämä maailman vakavin asia ole”, hän jatkoi.

”Ei tarvitse lähteä kävelemään”, Kotilainen lisäsi.

Kaksikko sai 17 euron arvoiset ruokaliput ja ylimääräisen vapaapäivän, jonka he pohtivat viettävänsä kaupungilla – kunhan joukkoliikenne vain kulkee. Finnairin palveluun he olivat tyytyväisiä.

”Ei heitä voi moittia. Sivullisenahan he tässä ovat.”

Tiistain Finnairin lennoista peruuntuvat ne paluulennot, jotka ovat jääneet tukilakon takia aiemmin Helsingin kentälle.

”Lakko vaikuttaa myös lentojen tarjoiluihin, joka on vajavaista”, Tallqvist sanoi sunnuntai-iltana.

Hän kertoi, että osa lakon alaisista töistä yritetään tehdä esimiesvoimin.

”Voimavaramme ovat kuitenkin niukat, sillä näihin töihin täytyy olla koulutus, emmekä missään vaiheessa tingi turvallisuudesta.”

Finnair on uudelleenreitittänyt perutuille lennoille lipun ostaneita asiakkaitaan. Lentoyhtiö kertoi sunnuntaina, että se tiedottaa asiakkailleen tilanteen muutoksista henkilökohtaisesti.

”Viestimme suoraan asiakkaille tekstiviestein ja sähköpostein. Lisäksi jaamme tietoa Facebook-sivullamme ja pikaviestipalvelu Twitterissä”, Tallqvist kertoi.

”Jos lento peruuntuu, asiakkaan ei tarvitse soittaa meille uudelleenreitityksestä, jota alamme selvittää heti automaattisesti. Tämä vie tietysti jonkin verran aikaa, koska lentoja on paljon.”

Asiakas voi seurata tietoja lentonsa uudelleenreitityksestä Finnairin verkkosivulta kohdasta ”varaukseni”.

”Jos ehdottamamme uusi matkustusajankohta ei asiakkaallemme sovi, hän voi hakea lipun hinnan takaisinmaksua ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Teemme kuitenkin parhaamme, jotta asiakkaalle järjestyisi hänelle sopiva uusi matkustusajankohta”, Tallqvist toteaa.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   ”Linnassa” lyödään muttei tapella – Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni

   Tilaajille
  3. 3

   Löytyykö parisuhde­tilastoista selitys syntyvyyden laskuun? Kolmekymppisistä miehistä jo lähes puolet on vailla puolisoa

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Viestintäyrittäjä Tommi Siikaniva vaurastui yrityskaupassa ja päätti jättää työt: Sapattivapaa ei johtanutkaan merkityksellisyyden löytämiseen vaan masennukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää