Kotimaa

Raportti: Hoitajien potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia voi jäädä paljastumatta – ”Jotkut ovat jääneet kiinni vasta, kun tappaminen on mennyt ihan överiksi”

Laitoksissa ja kotihoidossa tapahtuvissa henkirikoksissa kiinnijäämisriski on pienempi kuin muussa henkirikollisuudessa.

Suomessa voi jäädä paljastumatta potilaisiin kohdistuvia henkirikoksia. Näin todetaan tuoreessa rikollisuustilanneraportissa, jonka Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti julkaisi keskiviikkona.

Jos hoitohenkilöstöön kuuluva henkilö tappaa tahallisesti potilaan, kiinnijäämisriski on raportin mukaan selvästi pienempi kuin muussa henkirikollisuudessa. Tämä koskee niin laitoksia kuin kotihoitoakin.

”Esimerkiksi jos insuliinilla surmaa ihmisen, siitä ei jää paljoakaan jälkiä”, sanoo yliopistotutkija Martti Lehti HS:lle.

Hän vastasi raportin henkirikososuudesta yhdessä tohtorikoulutettava Karoliina Suonpään kanssa.

Raportin mukaan tavallista pienempi kiinnijäämisriski johtuu puutteista kuolemansyyn tutkinnoissa ja terveydenhuollon valvontajärjestelmässä.

Raportin mukaan henkirikosten ja poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä kasvoi viime vuonna verrattuna sitä edelliseen vuoteen. Henkirikollisuus oli ennen tätä vähentynyt yli kaksikymmentä vuotta lähes yhtäjaksoisesti.

Lue lisää: Murhien, tappojen ja poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä kasvaa Suomessa

Viranomaiset ja tutkijat ovat arvioineet, että Suomessa jää vuosittain muutama henkirikos tulematta ilmi. Kyse on yleensä kadonneista henkilöistä, joita ei löydetä ja joiden katoamisen syy on mysteeri.

Raportin mukaan todellisuudessa henkirikoksia on voinut jäädä enemmänkin pimentoon, koska aiemmissa arvioissa ei ole otettu huomioon mahdollisia potilaisiin kohdistuneita henkirikoksia.

”Tämän tyyppistä piilorikollisuutta ei aiemmissa arvioissa ole lainkaan huomioitu, joten arviot ovat saattaneet antaa liian myönteisen kuvan piilorikollisuuden määrästä henkirikollisuudessamme”, rikollisuusraportissa todetaan.

Lehti kertoo, että raportin huomiot potilaisiin kohdistuvista henkirikoksista eivät pohjaudu mihinkään uuteen tutkimukseen, vaan ”yleiseen elämänkokemukseen sekä Suomessa ja ulkomailla tapahtuneisiin rikoksiin”.

Suomessa ja ulkomailla on paljastunut henkirikossarjoja, joissa tekijä on kuulunut hoitohenkilökuntaan ja uhrit ovat olleet potilaita.

”Niissä on ollut pitkiä tekosarjoja ja suuria surmattujen määriä. Jotkut ovat jääneet kiinni vasta sitten, kun tappaminen on mennyt heillä ihan överiksi”, Lehti sanoo.

Suomessa on paljastunut 2000-luvulla joitakin tapauksia, jossa hoitotyöntekijä on syyllistynyt yhteen tai useampaan tahalliseen henkirikokseen.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuonna 2012 helsinkiläisen perushoitajan Aino Nykopp-Kosken elinkautiseen vankeuteen muun muassa viidestä murhasta ja viidestä murhan yrityksestä.

Sekä kotihoitajana että useissa hoitolaitoksissa työskennellyt Nykopp-Koski myrkytti iäkkäitä potilaitaan antamalla heille pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkeaineita.

Nykopp-Kosken rikokset ehtivät jatkua useita vuosia. Poliisi pääsi hänen jäljilleen, kun eräs kotihoitopotilas kertoi myrkytysepäilystä.

Turun hovioikeus tuomitsi puolestaan marraskuussa 2015 myrkkyhoitajaksi kutsutun Lembit Kapasen elinkautiseen vankeuteen. Hän myrkytti 84-vuotiaan salolaisvanhuksen syyskuussa 2014. Vanhus kuoli digoksiini-lääkeaineen suureen yliannokseen.

Nokialainen sairaanhoitaja Katariina Pantila, aiemmalta nimeltään Lönnqvist, murhasi insuliinipistoksilla kehitysvammaisen naisen Ylisen kuntoutuskeskuksessa ja yritti tappaa sukulaisvauvan insuliinilla vuonna 2007. Hänet löydettiin kuolleena sellistään pian hovioikeuden tuomion jälkeen.

Vuonna 2007 Lehtimäen opiston yövalvojat pistivät kuolettavan annoksen insuliinia vammaiseen naiseen Etelä-Pohjanmaalla. Syyttäjä vaati naisohjaajille rangaistusta taposta, mutta heidät tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Saksassa tuomittiin kesäkuussa entinen sairaanhoitaja Niels Högel 85 potilaan murhasta. Häntä on kutsuttu maan sodanjälkeisen historian pahimmaksi sarjamurhaajaksi.

Högel murhasi potilaat vuosina 2000–2005. Syytteiden mukaan mies antoi potilailleen tahallaan liian suuria lääkeannoksia, jotta voisi sen jälkeen elvyttää heidät viime hetkellä. Elvytysyritykset eivät juuri onnistuneet.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  9. 9

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  10. 10

   Tiesitkö, että ysärillä tehtiin suomalainen tv-sarja Sormusten herrasta, ja tätä kulttuurin merkkipaalua on nyt mahdotonta enää nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää