Kotimaa

Poliisi ei aloita tutkintaa vanhoista tv-sketseistä, tutkintapyyntöjä tuli muun muassa Salatuista elämistä sekä Ismo Leikolan vitseistä

Poliisi sai useita tutkintapyyntöjä sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä määräsi tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kirjoituksesta vuodelta 2004.

Poliisi ei aloita esitutkintaa vanhoista televisiosarjoista. Poliisin mukaan ei ole syytä epäillä rikosta.

Poliisille tuli useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli määrännyt esitutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) vuonna 2004 julkaistusta kirjoituksesta.

Toiviainen perusteli homoseksuaalisuutta koskevan kirjoituksen tutkintaa sillä, että kirjoitus oli edelleen saatavilla internetissä. Poliisi oli aiemmin päättänyt, että siitä ei aloiteta esitutkintaa.

Poliisille tulleissa kuudessa tutkintapyynnöissä epäiltiin myös tv-sarjoja mahdollisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Osa ilmoituksista kohdistui Yleen ja Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan tähdittämiin Hymyhuulet- ja Pulttibois-sarjoihin. Niitä tehtiin 1980-luvun lopussa.

Tutkintapyyntöjen mukaan niissä solvattiin saamelaisia ja romaneja sekä loukattiin heidän ihmisarvoaan.

Yhdessä tutkintapyynnössä epäiltiin MTV3:n Salatut elämät -sarjaa sukupuolisen suuntautumisen pilkkaamisesta. Sama ilmoittaja piti myös Jope Ruonansuun vitsejä ulkomaalaisia loukkaavina ja epäili, että Ismo Leikola kiihottaa kristittyjä ja kristinuskoa vastaan stand up -videoillaan.

Yksi tutkintapyyntö koski Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvaa, joka on saatavilla eri kirjastoista.

Poliisi käynnisti asiassa esiselvityksen. Sen jälkeen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Silén päätti, että tutkintaa ei käynnistetä.

”Tutkintapyynnöistä valtaosa on sisältänyt ainoastaan yleisluontoisen väitteen mahdollisen rikoksen tapahtumisesta. Pelkkä väite rikoksesta ja väitettä koskevat olosuhteet eivät ole asianmukainen peruste esitutkinnan käynnistämiseksi tai edes laaja-alaisen aineiston viranomaislähtöiseen hankkimiseen ja tarkastamiseen asian esiselvityksessä.”

Silén ottaa perusteellisessa päätöksessään yleisemminkin kantaa ”ongelmallisiksi väitettyihin kulttuurituotteisiin ja luoviin teoksiin”. Päätöksessä todetaan, että ennen vuotta 2019 on tehty paljon ongelmallisia ja epäasiallisia kulttuurituotteita.

Esitutkinnan tarkoituksena on kuitenkin rikosten tutkiminen, ei mahdollisten erimielisyyksien selvittäminen, päätöksessä sanotaan ja muistutetaan muun muassa suhteellisuusperiaatteesta.

Silénin mukaan tutkintapyynnöissä on kyse lähinnä subjektiivista väitteistä, että jokin rikos on mahdollisesti tapahtunut.

Poliisi tutustui videoihin, jos niihin viitattiin yksilöidysti. Johtopäätös oli, että asian perusteellisempi selvittämistarve oli enimmilläänkin vähäinen.

”Helsingin poliisilaitos ei ole erilaisten kulttuurituotteiden asianmukaisuuden jälkivalvontaviranomainen”, poliisi toteaa. Päätöksessä myös muistutetaan sananvapauden ja taiteen vapauden merkityksestä sekä viitataan kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

”Taiteessa tulee vallita ilmaisun ja menetelmien vapaus, joka osaltaan edistää ja monipuolistaa yhteiskunnallista keskustelua.”

Tietyissä tapauksissa taiteen vapauteen voidaan puuttua, ja näin on tehtykin. Päätöksessä mainitaan niin sanottu kissantappovideo ja Neitsythuorakirkon tapaus.

Päätöksen mukaan poliisi ei voi puuttua sananvapauteen ja taiteen vapauteen kevyesti. Jotta lausuma olisi rangaistava kiihottamisena kansanryhmää vastaan, sen pitää olla edes jossain määrin varteenotettava.

Päätöksessä viitataan korkeimman oikeuden päätökseen vuodelta 2012. Sen mukaan rangaistavaksi tarkoitettu lausuma on omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa sen kohteena olevaa ryhmää kohtaan.

Silén käy laajasti läpi viimeaikaista oikeuskäytäntöä ja oikeuskirjallisuutta sekä arvioi yksityiskohtaisesti Peteliuksen ja Kallialan sketsejä.

Poliisi pitää mahdollisena tulkintaa, että sketseissä irvaillaan saamelaisille ja romaneille.

”Kiihottamisrikoksessa tarkoitetun solvaamisen kannalta merkille pantavaa on, että sketseissä ei toisaalta suoraan sanallisesti väitetä, että kaikki saamelaiset tai kaikki romanit olisivat kategorisesti esimerkiksi juoppoja, laiskoja, älyllisesti vajavaisia tai saastaisia.”

Sketseissä ei myöskään toivota saamelaisten tai romanien poistumista Suomesta, eikä heille vieritetä kollektiivista vastuuta vaikkapa rikollisuudesta. Heitä ei myöskään haluta sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle eikä heidän ihmisarvoaan kyseenalaisteta.

Tässä suhteessa ne poikkeavat tapauksista, joista tuomioistuimet ovat viime aikoina tuominneet rangaistuksia.

”Epäasiallisuus, väheksyvyys ja alentuvuus eivät siten automaattisesti merkitse rangaistavaa panettelua tai solvaamista, varsinkaan kun on kyse jonkin teoksen fiktiiviseen hahmoon liitetyistä ominaisuuksista.”

Tutkinnanjohtaja Silén pitää ongelmallisena tulkintaa, jonka mukaan kiihottamisrikoksesta voitaisiin tuomita, jos jokin vähemmistöön kuuluva hahmo esitetään taiteessa hyvinkin kielteisessä valossa.

”Siten on selvää, ettei kiihottamiskriminalisointi aseta ehdotonta rajoitetta kohdistaa edes suojattuihin vähemmistöihin sellaista huumoria ja komiikkaa, joka voidaan osassa yleisöä kokea häiritsevänä ja epäasiallisena.”

Tutkinnanjohtajan mukaan kiihottamissäännös voi tulla sovellettavaksi humoristiseen teokseen, sketsiin tai muuhunkaan taiteelliseen teokseen vain poikkeuksellisesti.

”Tällaiset teokset nauttivat lähtökohtaisesti hyvin vahvaa perusoikeussuojaa.”

Hän myös korostaa, että arvioinnissa on otettava huomioon historialliset olosuhteet eli se, onko teosta sen syntyhetkellä pidetty lainvastaisena.

Tutkintapyyntöjen kimmokkeena oli haastattelu, jossa Helsingin Sanomat kysyi valtakunnansyyttäjä Toiviaiselta, voisivatko esimerkiksi Peteliuksen ja Kallialan nunnuka-sketsit täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Saamelaisia pilkkaavat sketsit ovat edelleen katsottavissa Ylen Areenassa.


Toiviainen ei ottanut kantaa, koska hän ei tarkalleen muistanut sketsejä. Hän kuitenkin painotti taiteen vapautti ja korosti, että merkitystä on myös kontekstilla, jossa mahdollisesti loukkaava asia esitetään.

Haastattelun jälkeen vihreiden kansanedustajana nykyisin toimiva Petelius pyysi anteeksi sketsejä.

”Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä”, Petelius sanoi tiedotteessaan.

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita eikä hän nykyään allekirjoita niitä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  7. 7

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  8. 8

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  9. 9

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  10. 10

   Mika Myllylän 18-vuotias poika Wiljami on lähellä Liiga-debyyttiä: ”Korkean työmoraalin omaava laitahyökkääjä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää