Kotimaa

Sosiaalisen median seuraus: Suomalaisilla on vähemmän ystäviä kuin ennen

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimus piirtää taas tarkkaa kuvaa suomalaisista ja heidän matkoistaan, musiikkimaustaan ja kotitöistään.

Sosiaalinen media ei välttämättä tee meistä sosiaalisempia. Suomalaiset tapaavat nykyään kasvotusten sukulaisiaan, ystäviään ja naapureitaan selvästi harvemmin kuin 2000-luvun alussa. Yhtenä syynä on todennäköisesti sosiaalinen media.

Samaan aikaan suomalaiset kuitenkin pitävät enemmän yhteyttä ystäviin ja puhelimitse ja netin kautta. Tähänkin yhtenä syynä on todennäköisesti sosiaalinen media.

Näin sanoo tutkija Riitta Hanifi Tilastokeskuksesta. Hän on perehtynyt kattavasti suomalaiseen vapaa-aikaan tilastojen kautta, jotka tuoreessa vapaa-aikatutkimuksessa vertaillaan tilannetta 2002 ja 2017. Tuona aikana on tapahtunut varsinkin sosiaalisen median läpilyönti.

”Sosiaalisen median käyttö ei näytä lisänneen aikuisten lasten ja vanhempien välistä yhteydenpitoa, mutta syytä ei löydy vapaa-aikatutkimuksesta”, sanoo Hanifi. Hän muistuttaa, että yhteiskuntatutkijat puhuvat yksilöllisyyden ja valinnanvapauden lisääntymisestä.

”Pitkäjänteiset sitoumukset eivät enää rajoita yksilöiden valintoja samalla tavalla kuin ennen. Ihmisten vapaa-ajasta myös kilpailee entistä useampi asia. Nämä asiat saattavat näkyä aikuisten lasten ja vanhempien välisessä yhteydenpidossa”, Hanafi pohtii.

Siitä huolimatta että päivittäinen puhelin- tai verkko­yhteydenpito ystäviin on lisääntynyt, ystävien lukumäärä näyttää Hanifin mukaan vähentyneen. 28 prosentilla oli enemmän kuin viisi ystävää vuonna 2017, kun vielä vuonna 2002 enemmän kuin viisi ystävää oli 37 prosentilla.

Tutkimus valottaa kiinnostavasti, miten tapaamiset ja yhteydenpito ovat muuttuneet melko lyhyessä ajassa, esimerkiksi lapset eivät tapaa toisaalla asuvia vanhempiaan enää niin usein. Aiemmin lähes puolet tapasi vanhempiaan vähintään kerran viikossa, kun taas nyt enää noin joka kolmas tapasi vanhempiaan näin usein.

Jonkin verran ovat vähentyneet myös puhelut ja verkkoyhteydenpito omiin vanhempiin. Valtaosa meistä kuitenkin ottaa yhteyttä vanhempiinsa vähintään kerran viikossa.

Sukulaisten tapaaminen on vähentynyt huomattavasti. Vuonna 2002 joka kymmenes vastaaja piti säännöllisesti yhteyttä yli kymmeneen sukulaiseen, mutta vuonna 2017 enää kuusi prosenttia. Seitsemän prosenttia ei pidä lainkaan yhteyttä sukulaisiin. Myös ajanvietto naapureiden kanssa on vähentynyt.

Sama vapaa-aikatutkimus piirtää muutenkin tarkkaa kuvaa suomalaisista, meidän harrastuksistamme ja ajanviettotavoistamme 2010-luvun lopulla.

Esimerkiksi ulkomaan matkailun suosio on kasvanut tasaisesti koko alkuvuosituhannen. Vuonna 2017 noin 55 prosenttia tutkimuksen vastaajista matkusti ulkomaille, kun vuonna 2002 ulkomaanmatkoja teki 45 prosenttia. Pääkaupunkiseutulaiset matkusvat paljon enemmän kuin suomalaiset idässä ja pohjoisessa.


Kovassa nousussa on ollut kotimaan matkailukin. Yli 80 prosenttia alle 45-vuotiaista on matkaillut kotimaassa. Vanha tuttu mökkeilykin pitää suosionsa. Pääkaupunkiseudulta lähdetään mökille loman viettoon hieman useammin kuin muualla Suomessa. Eniten aikaa mökillä viettävät 10–24-vuotiaat sekä 55–64-vuotiaat.

Ravintoloissa sen sijaan syödään enemmän, mutta vietetään iltoja vähemmän. Eniten ravintoloissa käyvät 20–24-vuotiaat. Nuorten ravintolassa käyminen on kuitenkin selvästi vähentynyt.

Vähiten ravintoloissa kävivät eläkeikäiset, joista reilu viidesosa ei käy niissä koskaan. Tanssilavoilla käyminen puolestaan on suorastaan romahtanut 1990-luvun alusta. Tuolloin tanssilavoilla kävi vajaa neljännes tutkimukseen osallistuneista, nyt enää seitsemän prosenttia. Suurin romahdus näkyy nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa.


”Todennäköisesti 1990-luvun keski-ikäiset ovat jatkaneet tanssilavoilla käyntiään myös ikääntyessään. Nuoruudessa opittua lajia harrastetaan iän karttuessa, mutta nuorempien keskuudessa se ei saa enää yhtä suurta suosiota”, kertoo tietopalvelusuunnittelija Miia Huomo.

Lue lisää: Ravintoloissa syöminen jatkaa kasvuaan, mutta yökerhoille ja pubeille trendi ei lupaa hyvää

Tutkimus kertoo myös suomalaisesta arjesta. Pyykinpesu, vaatehuolto ja siivous ovat sen mukaan niitä kotitöitä, joita pidetään velvollisuutena. Ostoksilla käyminen, ruuanlaitto ja puutarhan hoito ovat puolestaan yli puolelle suomalaisista myös huvia ja harrastusta. Tosin miehistä vain neljäsosa pitää ostoskeskuksissa kiertelyä hauskana, naisista puolet.

Siivous, pyykinpesu ja ruuanlaitto ovat perheissä edelleen enemmän naisten vastuulla, kun taas miehet ovat enemmän vastuussa kodin korjaustöistä.

Lue lisää: Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

Lopuksi katsaus suomalaisten musiikkisuhteeseen. Tutkimuksessa ilmeni, että 50 vuodessa entisestä tango-Suomesta on tullut pop-, iskelmä-, rock-, heavy- ja rap-Suomi.

Kotimainen iskelmä on aina ollut suomalaisten mielimusiikkia. Se on sitä suositumpaa, mitä vanhemmasta sukupolvesta on kysymys. Hyvin suosittua on myös heavy, mutta samalla se on hyvin torjuttua musiikkia. Miehet suosivat sitä naisia enemmän.

Erot ovat isot sukupolvittain. Esimerkiksi 10–14-vuotiaiden poikien mielimusiikin kolmen kärki on rap, pop ja elektroninen musiikki, tytöillä pop, ulkomainen pop ja rap.

Popmusiikki taas on selkeästi suosituin musiikinlaji alle 45-vuotiailla naisilla. 25–44-vuotiaiden miesten arvostuksissa erottuu vahvasti raskas rock ja metalli.

Aikuisilla ylipäänsä naisten suosiossa on pehmeäsointinen pop, miehet taas suosivat suoraviivaisempaa rockia. Yli 64-vuotiailla musiikkimaussa suosikit ja inhokit ovat keskenään hyvin samankaltaiset.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  2. 2

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  4. 4

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  5. 5

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  6. 6

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  7. 7

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  8. 8

   Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

  9. 9

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  10. 10

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää