Kotimaa

Ajokorttilain muutos on tehnyt ajokokeista jopa hengenvaarallisia, varoittavat autokoulut

Hyväksyttyjen ajokokeiden määrä on pudonnut tällä vuosikymmenellä tuntuvasti.

Heinäkuussa 2018 voimaan tullut ajokorttilain muutos on asiantuntijoiden mukaan johtanut yleisen liikenneturvallisuuden heikkenemiseen. Liikenteeseen pääsee ajokokeissa selvästi aiempaa enemmän kuljettajia, joiden taidot eivät riitä ajamaan turvallisesti muun liikenteen seassa.

Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi kokee, että suurimpia ongelmia on ollut teoriatuntien määrän putoaminen alle puoleen entisestä.

”Käytännön harjoitteluun siirrytään nyt ilman kunnollista teoriaopetusta. Perusasioita joudutaan käymään läpi vasta autossa, mikä tekee oppimisesta tehottomampaa”, Kiviniemi toteaa.

Opetusmäärien romahtaminen on vaikuttanut suoraan myös autokoulujen taloudelliseen tilanteeseen. Kiviniemen mukaan autokoulut ovat joutuneet vähentämään kaikkiaan satoja työntekijöitä.

Ajokorttiuudistuksen vaikutuksista ajotutkinnon vastaanottajiin tehtiin vuoden 2018 lopulla riskikartoitus. Kartoituksen tekoon päädyttiin, kun useiden työntekijöiden oli todettu joutuneen jopa hengenvaaraan tutkintoa suorittavan kuljettajan erittäin heikon ajotaidon seurauksena.

Ajotutkintoja vielä jokunen kuukausi sitten vastaanottanut Jyrki Haapala kertoo, että hän ja useat kollegat ovat joutuneet vuoden aikana useisiin vaaratilanteisiin. Yksi kokelas oli kiihdyttänyt Länsiväylällä maksimissaan 40 kilometrin tuntinopeuteen, ja poismenoliittymän tullessa kohdalle lyönyt jarrut pohjaan keskelle vilkkaasti liikennöityä moottoritietä.

”Takaa tuli autoja, jotka ohittivat meitä oikealta ja vasemmalta. Onneksi ohittivat, sillä jos ne olisivat törmänneet meidän perään, todennäköisesti meiltä olisi ollut molemmilta niskat poikki”, Haapala kauhistelee.

Tutkinnon vastaanottajalla on oikeus pysäyttää ajokoe koska tahansa, mikäli kokee kuljettajan ajotaidon olevan vaarallisen huono. Haapalan mukaan vastaan tulee yhä useammin tapauksia, joiden kohdalla tutkinnon vastaanottajan käsi on käytännössä koko ajan ratin vieressä valmiina puuttumaan tilanteeseen.

”Se on tänä päivänä jo taiteilua”, Haapala puuskahtaa.

Hyväksyttyjen ajokokeiden määrä on pudonnut tällä vuosikymmenellä tuntuvasti. Vielä vuonna 2010 ajokokeista hyväksyttiin 73 prosenttia, tänä vuonna enää 62 prosenttia. Vuosien 2018–2019 välissä osuus putosi kahdella prosenttiyksiköllä.

Uudistuksen oli tarkoitus laskea ajokortin hintaa. Käytännössä tavoite toteutuu harvoin, kun kallista ajokoetta joudutaan yrittämään monta kertaa. Tutkinnon vastaanottajilta poistettiin uudistuksessa oikeus määrätä lisäajotunteja ennen uutta yritystä.

Kiviniemen mukaan uudistuksesta on ollut hyötyä pienelle osuudelle tutkinnon suorittajista. Tällaiset henkilöt ovat vihkiytyneitä asiaan ja ovat mahdollisesti perehtyneet liikennesääntöihin jo ennen ajo-opetusta. Hän arvioi kyseessä olevan vain noin kymmenesosa kaikista tutkinnon suorittajista.

”Uudistuksen ajatus oli kaunis, mutta ikävä kyllä minimitunneista tuli uusi normaali. Suurelle massalle tämä on ollut huono asia.”

Liikenne- ja viestintäministeriöstä todetaan, että lakimuutoksen vaikutuksia ja onnistumista on vaikeaa arvioida ennen ensi vuonna aloitettavan seurantatutkimuksen tuloksia. Ennen tätä lakiin ei ole odotettavissa ajokorttilain uudistukseen liittyviä muutoksia.

Yksikön johtaja Sini Wirén liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että ministeriöön on tullut jonkin verran kannanottoja erilaisista uudistukseen liittyvistä ongelmista. Palautteissa esille tuotuja asioita tullaan hänen mukaansa käsittelemään erityiskysymyksinä tulevassa seurantatutkimuksessa.

”Aina kun laki muuttuu, tyypillisesti aluksi tapahtuu enemmän ylilyöntejä ja rimanalituksia. Ajan myötä tilanne kuitenkin yleensä normalisoituu, kun tietämys lisääntyy ja lakia osataan noudattaa oikein”, Wirén sanoo.

Opetuslupien ”villi länsi”

Opetusluvan vaatimuksista poistui viime heinäkuussa opettajan teoriakoe. Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi pelkää, ettei opettajilla välttämättä ole vaadittavia perusedellytyksiä.

”Opetusluvassa pitäisi ehdottomasti olla minimivaatimuksena teoriakokeen suorittaminen. Kun vaatimus poistettiin, taso heikkeni heti”, Kiviniemi kertoo.

Sini Wirén liikenne- ja viestisntäministeriöstä kertoo, ettei teoriakoetta nähty hyvänä opetustaitojen mittarina.

”Hyvä opetus edellyttää muitakin taitoja kuin liikennesääntöjen tuntemista. Tilastojen mukaan opetuslupalaiset läpäisevät tutkinnon useammin ensimmäisellä kerralla kuin autokoululaiset, mikä ei tue väitettä opetuslupaopetuksen tason heikkoudesta”, Wirén toteaa.

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Haapala kuvailee opetuslupaopetuksen nykytilaa ”villin lännen kaltaiseksi”. Haapala kertoo, että tiedossa on esimerkiksi useita tapauksia, joissa ajo-opetusta on antanut joku muu kuin opetusluvan oikea haltija.

Haapalan ja Kiviniemen mukaan iso ongelma on, ettei poliisi valvo kunnolla opetusluvalla liikenteessä liikkuvia autoja.

”Toki kyse on myös resursseista, jotka ovat poliisilla tänä päivänä rajalliset. Kuitenkin jo valvonnasta kertominen kitkisi rikkeitä”, Kiviniemi toteaa.

Oikaisu 2.12.2019 kello 15.28: Jutussa kirjoitettiin, että Liikkuvan poliisin Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Haapala vastaanottaisi yhä ajotutkintoja. Todellisuudessa hän ei ole vastaanottanut ajotutkintoja enää kuukausiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  3. 3

   Kotka yritti pyydystää mustekalan Kanadassa – video näyttää, kuinka kotka ja mustekala kelluivat vyyhtinä vedessä

  4. 4

   Pormestari Jan Vapaavuori kritisoi yleisurheilu­väen suhtautumista uusittuun Olympiastadioniin

  5. 5

   Näin Kiina taistelee länsimaistumista vastaan: Väärät kirjat poltetaan, yliopistot opettavat oikeanlaista naiseutta ja miesten korvakorut kiellettiin televisiossa

  6. 6

   ”Välillä tuntuu siltä, että täällä kaikki on mahdotonta”, sanoo entinen juoksija Wilson Kirwa, jonka kahvibisnes on ollut tuskien taival

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korea kertoi jälleen tehneensä kokeen, jonka arvellaan liittyvän ohjuksiin – Maa uhkaa Yhdysvaltoja ”joululahjalla”, jos se ei kevennä pakotteitaan

  9. 9

   140-kiloinen painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  3. 3

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  6. 6

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  9. 9

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  10. 10

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää