Kotimaa

HS kävi pääministeriehdokkaiden kotikaupungeissa: ”Mariinit” luottavat tamperelaiseen, Vantaalla vaihdettaisiin Antti Anttiin

Moni tamperelainen haluaisi nähdä Sanna Marinin pääministerinä. Toisaalta myös vantaalaisella Antti Lindtmanilla on paljon kannatusta kotikaupungissaan.

Suomen seuraavaksi pääministeriksi nousee näillä näkymin joko tamperelainen Sanna Marin tai vantaalainen Antti Lindtman.

HS kävi Tampereella ja Vantaalla kysymässä paikallisten sdp:läisten näkemyksiä kotipaikkakuntansa pääministeriehdokkaista.

”Marin on valovoimainen ihminen ja hyvä puhuja”

Tampereen demaripiireissä Sanna Marinilla on kova kannatus – jopa niin kova, että hänen tukijoukoistaan ja kannattajistaan puhutaan ”mariineina” tai ”sannamariineina”.

Arvostus ja luotto häntä kohtaan tuntuvat olevan vahvoja. Häntä pidetään poikkeuksellisen lahjakkaana poliitikkona, joka selviäisi mahdollisesta pääministerin tehtävästä erinomaisesti.

Asiaan tuo oman vivahteensa sekin, että Marin olisi ensimmäinen tamperelainen pääministeri.

Yksi ”mariineista” on esimerkiksi Tampereen demarinuorten puheenjohtaja Outi Mikkola, 25, joka ei jää kaipaamaan Antti Rinteen ikäluokkaa ministeripaikoilla. Sdp:n leiristä kuvaillaan Marinia muutenkin poliitikoksi, joka parantaisi puolueen imagoa.

”Itse nuorena ihmisenä haluan katsoa eteenpäin ja tulevaisuuteen. Siksi Sanna Marin olisi puolueen kannalta paras vaihtoehto”, Mikkola sanoo.

”Meillä on nuorten parissa toiveikas fiilis. Hän on valovoimainen ihminen ja hyvä puhuja. Hän pystyisi hoitamaan pääministerille kuuluvat tehtävät erittäin hyvin. Hän on myös hyvä esikuva monelle nuorelle.”

Samanlaista suitsutusta kuulee vanhemmaltakin ikäpolvelta.

”Kyllä on pakko sanoa, että tamperelaisesta demarinäkökulmasta se on vallan loistava tilanne, jos saadaan tamperelainen pääministeri. Ja vielä jos hän olisi nuori, valovoimainen ja älykäs Sanna Marin”, sanoo Sdp:n Tampereen-kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyrki Koskinen, 52.

”Hän on erittäin suosittu ja pidetty. Olen luonnehtinut niin, että Marin on parasta, mitä tamperelaisissa demareissa on tapahtunut 2000-luvulla.”

Kun samaa kysyy tamperelaisilta ei-demareilta, vastaukset eivät poikkea kovin paljon. Satu Hirvikoski sanoo, että nainen pääministerinä olisi plussaa. Marinia hän pitää hyvin arvostettuna ja kunnianhimoisena poliitikkona.


”Vähän vain arveluttaa, että hänellä on pieni lapsi. Miten hän ehtii viettää aikaa perheen kanssa? Tampereen asioita hän on hoitanut tiukasti, mutta onko hän pääministeriksi liiankin nuori?” Hirvikoski pohtii.

”Mutta jos Tampereella saa vanhemmat miehet ojennukseen, niin se kertoo pätevästä ihmisestä.”

Tamperelainen Pentti Huttunen sanoo, että Marin kyllä pärjäisi pääministerinä.


”Hän ottaa hyvinkin tiukasti tilanteen haltuun. Hän on selkeä, hänessä ei ole politiikkaan pesiytynyttä sössötystä, eikä hän varmasti salli sellaista muiltakaan.”

Huttusen mielestä Rinteen lähtö ei ollut pettymys. Koko kuvio oli kuitenkin hänestä niin omituinen, ettei siitä saanut enää selkoa.

Kangasalalainen Mika Ketola sanoo puolestaan suoraan, että Marin ”ei ole tyhmä tyttö”.

”Hänestä tulisi hyvä pääministeri. Hän on varmasti Sdp:n fiksuin kaveri tässä vaiheessa.”


”Kyllä voitaisiin Antti vaihtaa Anttiin”

Suomen uusi pääministeri voi olla perin pohjin vantaalainen. Näin käy, jos eronpyyntönsä tiistaina jättäneen Antti Rinteen seuraajaksi nousee Antti Lindtman.

Tikkurilan Chico’s-ravintolassa on tiistai-iltana kynttilän hämyä ja muutama ruokaileva asiakas. Ilmassa on myös ylpeyttä ja uskoa valoisaan tulevaisuuteen, kun ketjuravintolan pöydässä istuvat Heidi Kuukkanen ja Kia Koskelin kuvailevat puoluetoveriaan Lindtmania.

Kuukkanen on Vantaan demarinuorten puheenjohtaja, Koskelin järjestösihteeri.

”Kyllä voitaisiin Antti vaihtaa Anttiin”, Koskelin sanoo.

”Kumpi tahansa valitaankin, Suomi on hyvissä käsissä. Luotamme molempiin”, Kuukkanen sanoo ja viittaa Lindtmanin lisäksi toiseen pääministeriveikkausten kärkinimeen Sanna Mariniin.


Vantaan demarinuoret ei ota järjestönä kantaa pääministeriasiaan, mutta Koskelin ja Kuukkanen puhuvat omissa nimissään Lindtmanista mieluusti.

Vaikka myös Marin saa suitsutusta osakseen, Lindtman tuntuu olevan ainakin Koskelinin ehdoton suosikki.

Koivukylän lukiosta vuonna 2002 valmistuneen Lindtmanin kotikentällä Vantaalla usko hänen kykyihinsä hypätä hallituskriisin pyörteissä pääministerin saappaisiin on siis ainakin paikallisten demarinuorten keskuudessa vahva.

”Hän on kerryttänyt paljon kokemusta ryhmän puheenjohtajan paikalla eikä siinäkään varmasti ole aina ihan helpolla päässyt”, Koskelin perustelee.

Lindtman on ollut eduskunnassa vuodesta 2011 ja on nykyisin Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Jo vuodesta 2009 lähtien hän on toiminut Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Vantaa on Lindtmanille läpeensä tuttu, koska hän kasvoi siellä yksinhuoltajaisänsä kanssa. Nuorena hän ajoi betoniautoa ja meni sittemmin töihin Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöön SAK:hon, jossa työskenteli projekti- ja nuorisosihteerinä.

20-vuotias Koskelin ja 21-vuotias Kuukkanen kertovat, että heidän kokemustensa mukaan Lindtman ottaa huomioon niin nuoret kuin vanhuksetkin.

”Kun Anttia torilla näkee, niin siinä on aina mummolauma ympärillä”, Koskelin kuvailee.

”Hän laskeutuu ihmisten tasolle”, Kuukkanen arvioi.

Nuoret Sdp:n kannattajat uskovat, että Lindtmanin yhteistyökyky olisi erittäin hyvä asia, jos hallitusyhteistyötä jatketaan hallituspohjalla, joka on viime päivät ollut myrskyn silmässä.

Tiukatkaan paikat eivät saa Lindtmanin punttia tutisemaan, Koskelin ja Kuukkanen uskovat vakaasti.

”Antti on ihmisläheinen, mutta hänestä löytyy myös jämpti puoli”, Koskelin sanoo.

Vaikka hallituskumppani keskusta käänsi Antti Rinteelle selän ja kyseenalaisti hänen luotettavuutensa, myös väistynyt pääministeri saa kehuja Tikkurilan Chico’sin pöydässä.

”Kyllä voi Antti Rinnettä kiittää siitä työstä, mitä hän on tähän mennessä tehnyt. Nuorten näkökulmasta olemme saaneet hyvää yhteistyötä tehdä”, Koskelin arvioi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  2. 2

   Huhtanen Capitalin konkurssi muistutti asunto­markkinoiden riskeistä: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Helsingin päättäjissäkin on useamman hitas-asunnon omistajia: ”Olen ostanut asunnot ollessani vielä opiskelija”, kertoo Sdp:n Eveliina Heinäluoma

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen uusinta Selviytyjät-kautta ravisuttaa #metoo-tapaus – ensimmäistä kertaa kilpailija poistettiin muulla kuin heimoneuvoston äänestyksellä

  5. 5

   Pyllistin hanuritohtorille Thaimaassa – sillä hetkellä en tiennyt, että olin matkailutrendin edelläkävijä

  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Mihin tv-toimittaja tarvitsee korkokenkiä? Kirsi Alm-Siira ja Annika Damström kertovat, millaista palautetta katsojilta tulee

  8. 8

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  9. 9

   Painonnostaja Teemu Roininen ryhtyi vegaaniksi parantaakseen tuloksiaan – Miten siinä kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  4. 4

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  5. 5

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen allekirjoitti al-Holin suomalaisten palauttamista koskevan asia­kirjan, valio­kunnassa hän kiisti tietävänsä suunnitelmasta – näin Kolehmainen kommentoi

   Tilaajille
  7. 7

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  6. 6

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  9. 9

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  10. 10

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  11. Näytä lisää