Kotimaa

HS kävi pääministeriehdokkaiden kotikaupungeissa: ”Mariinit” luottavat tamperelaiseen, Vantaalla vaihdettaisiin Antti Anttiin

Moni tamperelainen haluaisi nähdä Sanna Marinin pääministerinä. Toisaalta myös vantaalaisella Antti Lindtmanilla on paljon kannatusta kotikaupungissaan.

Suomen seuraavaksi pääministeriksi nousee näillä näkymin joko tamperelainen Sanna Marin tai vantaalainen Antti Lindtman.

HS kävi Tampereella ja Vantaalla kysymässä paikallisten sdp:läisten näkemyksiä kotipaikkakuntansa pääministeriehdokkaista.

”Marin on valovoimainen ihminen ja hyvä puhuja”

Tampereen demaripiireissä Sanna Marinilla on kova kannatus – jopa niin kova, että hänen tukijoukoistaan ja kannattajistaan puhutaan ”mariineina” tai ”sannamariineina”.

Arvostus ja luotto häntä kohtaan tuntuvat olevan vahvoja. Häntä pidetään poikkeuksellisen lahjakkaana poliitikkona, joka selviäisi mahdollisesta pääministerin tehtävästä erinomaisesti.

Asiaan tuo oman vivahteensa sekin, että Marin olisi ensimmäinen tamperelainen pääministeri.

Yksi ”mariineista” on esimerkiksi Tampereen demarinuorten puheenjohtaja Outi Mikkola, 25, joka ei jää kaipaamaan Antti Rinteen ikäluokkaa ministeripaikoilla. Sdp:n leiristä kuvaillaan Marinia muutenkin poliitikoksi, joka parantaisi puolueen imagoa.

”Itse nuorena ihmisenä haluan katsoa eteenpäin ja tulevaisuuteen. Siksi Sanna Marin olisi puolueen kannalta paras vaihtoehto”, Mikkola sanoo.

”Meillä on nuorten parissa toiveikas fiilis. Hän on valovoimainen ihminen ja hyvä puhuja. Hän pystyisi hoitamaan pääministerille kuuluvat tehtävät erittäin hyvin. Hän on myös hyvä esikuva monelle nuorelle.”

Samanlaista suitsutusta kuulee vanhemmaltakin ikäpolvelta.

”Kyllä on pakko sanoa, että tamperelaisesta demarinäkökulmasta se on vallan loistava tilanne, jos saadaan tamperelainen pääministeri. Ja vielä jos hän olisi nuori, valovoimainen ja älykäs Sanna Marin”, sanoo Sdp:n Tampereen-kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyrki Koskinen, 52.

”Hän on erittäin suosittu ja pidetty. Olen luonnehtinut niin, että Marin on parasta, mitä tamperelaisissa demareissa on tapahtunut 2000-luvulla.”

Kun samaa kysyy tamperelaisilta ei-demareilta, vastaukset eivät poikkea kovin paljon. Satu Hirvikoski sanoo, että nainen pääministerinä olisi plussaa. Marinia hän pitää hyvin arvostettuna ja kunnianhimoisena poliitikkona.


”Vähän vain arveluttaa, että hänellä on pieni lapsi. Miten hän ehtii viettää aikaa perheen kanssa? Tampereen asioita hän on hoitanut tiukasti, mutta onko hän pääministeriksi liiankin nuori?” Hirvikoski pohtii.

”Mutta jos Tampereella saa vanhemmat miehet ojennukseen, niin se kertoo pätevästä ihmisestä.”

Tamperelainen Pentti Huttunen sanoo, että Marin kyllä pärjäisi pääministerinä.


”Hän ottaa hyvinkin tiukasti tilanteen haltuun. Hän on selkeä, hänessä ei ole politiikkaan pesiytynyttä sössötystä, eikä hän varmasti salli sellaista muiltakaan.”

Huttusen mielestä Rinteen lähtö ei ollut pettymys. Koko kuvio oli kuitenkin hänestä niin omituinen, ettei siitä saanut enää selkoa.

Kangasalalainen Mika Ketola sanoo puolestaan suoraan, että Marin ”ei ole tyhmä tyttö”.

”Hänestä tulisi hyvä pääministeri. Hän on varmasti Sdp:n fiksuin kaveri tässä vaiheessa.”


”Kyllä voitaisiin Antti vaihtaa Anttiin”

Suomen uusi pääministeri voi olla perin pohjin vantaalainen. Näin käy, jos eronpyyntönsä tiistaina jättäneen Antti Rinteen seuraajaksi nousee Antti Lindtman.

Tikkurilan Chico’s-ravintolassa on tiistai-iltana kynttilän hämyä ja muutama ruokaileva asiakas. Ilmassa on myös ylpeyttä ja uskoa valoisaan tulevaisuuteen, kun ketjuravintolan pöydässä istuvat Heidi Kuukkanen ja Kia Koskelin kuvailevat puoluetoveriaan Lindtmania.

Kuukkanen on Vantaan demarinuorten puheenjohtaja, Koskelin järjestösihteeri.

”Kyllä voitaisiin Antti vaihtaa Anttiin”, Koskelin sanoo.

”Kumpi tahansa valitaankin, Suomi on hyvissä käsissä. Luotamme molempiin”, Kuukkanen sanoo ja viittaa Lindtmanin lisäksi toiseen pääministeriveikkausten kärkinimeen Sanna Mariniin.


Vantaan demarinuoret ei ota järjestönä kantaa pääministeriasiaan, mutta Koskelin ja Kuukkanen puhuvat omissa nimissään Lindtmanista mieluusti.

Vaikka myös Marin saa suitsutusta osakseen, Lindtman tuntuu olevan ainakin Koskelinin ehdoton suosikki.

Koivukylän lukiosta vuonna 2002 valmistuneen Lindtmanin kotikentällä Vantaalla usko hänen kykyihinsä hypätä hallituskriisin pyörteissä pääministerin saappaisiin on siis ainakin paikallisten demarinuorten keskuudessa vahva.

”Hän on kerryttänyt paljon kokemusta ryhmän puheenjohtajan paikalla eikä siinäkään varmasti ole aina ihan helpolla päässyt”, Koskelin perustelee.

Lindtman on ollut eduskunnassa vuodesta 2011 ja on nykyisin Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Jo vuodesta 2009 lähtien hän on toiminut Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Vantaa on Lindtmanille läpeensä tuttu, koska hän kasvoi siellä yksinhuoltajaisänsä kanssa. Nuorena hän ajoi betoniautoa ja meni sittemmin töihin Suomen ammattiliittojen keskusjärjestöön SAK:hon, jossa työskenteli projekti- ja nuorisosihteerinä.

20-vuotias Koskelin ja 21-vuotias Kuukkanen kertovat, että heidän kokemustensa mukaan Lindtman ottaa huomioon niin nuoret kuin vanhuksetkin.

”Kun Anttia torilla näkee, niin siinä on aina mummolauma ympärillä”, Koskelin kuvailee.

”Hän laskeutuu ihmisten tasolle”, Kuukkanen arvioi.

Nuoret Sdp:n kannattajat uskovat, että Lindtmanin yhteistyökyky olisi erittäin hyvä asia, jos hallitusyhteistyötä jatketaan hallituspohjalla, joka on viime päivät ollut myrskyn silmässä.

Tiukatkaan paikat eivät saa Lindtmanin punttia tutisemaan, Koskelin ja Kuukkanen uskovat vakaasti.

”Antti on ihmisläheinen, mutta hänestä löytyy myös jämpti puoli”, Koskelin sanoo.

Vaikka hallituskumppani keskusta käänsi Antti Rinteelle selän ja kyseenalaisti hänen luotettavuutensa, myös väistynyt pääministeri saa kehuja Tikkurilan Chico’sin pöydässä.

”Kyllä voi Antti Rinnettä kiittää siitä työstä, mitä hän on tähän mennessä tehnyt. Nuorten näkökulmasta olemme saaneet hyvää yhteistyötä tehdä”, Koskelin arvioi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Onko Greta Thunbergin viesti liian synkkä?

  8. 8

   Musiikki on vahvasti osa Kati Bergmanin elämää – ”Läheisteni seuraaminen on suuri rikkaus”, hän sanoo puolisostaan J. Karjalaisesta ja muusikkopojastaan Väinöstä

  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  10. 10

   Brexit vai sittenkin ei: Britannian vaalit koittavat torstaina, ja samalla ratkeaa myös EU-eron kohtalo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää