Kotimaa

Jari Aarniosta tuli tänään lainvoimaisesti satojen kilojen huumelähetykset Suomeen junaillut Pasilan mies – KKO ei myöntänyt valituslupaa Aarniolle

Korkein oikeus myönsi rajoitetut valitusluvat syyttäjille ja yhdelle Aarnion kanssa tuomituista. Aarnion alaisena työskennelleen rikosylikonstaapelin asian käsittely jatkuu oikeudessa.

Korkein oikeus on hylännyt Jari Aarnion, Mari Romanon ja Keijo Vilhusen valituslupahakemukset tynnyrihuumeita koskevassa jutussa. Hovioikeuden tuomio jää siis heidän osaltaan lainvoimaiseksi.

Aarnion kanssa samassa jutussa tuomitulle Seija Kortekallio-Lammelle sekä syyttäjälle korkein oikeus myönsi rajoitetut valitusluvat.

Syytäjät ja tuomioistuimet ovat pitäneet Aarniota ”Pasilan miehenä”, joka masinoi Suomeen satojen kilojen huumeet prepaid-puhelimien avulla. Aarnio taas piti puhelimia Helsingin huumepoliisin operaatiopuhelimina, joilla pidettiin yhteyttä tietolähteisiin.

Syyttäjälle myönnetty valituslupa koskee Aarnion alaisena toimineen rikosylikonstaapelin Mikael Runebergin rangaistusta ja viraltapanoa. Hovioikeus tuomitsi rikosylikonstaapelin virkarikoksista sakkorangaistukseen ja hylkäsi syyttäjän viraltapanoa koskevan vaatimuksen.

Kortekallio-Lammelle myönnetty valituslupa koskee sitä, syyllistyikö hän Romanon rikoskumppanina törkeään huumausainerikokseen hovioikeuden tuomion katsomalla tavalla. Samalla arvioitavaksi tulee tuomittu rangaistus.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Aarnio vaati korkeinta oikeutta kumoamaan hänelle tuomitun rangaistuksen törkeistä huumerikoksista sekä niiden peittelystä uhkaamalla ja lavastamalla. Hän myös pyysi päästä vapaaksi siinä tapauksessa, että saa valitusluvan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion viime kesänä kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Tämän lisäksi Aarnio sai aiemmin seurantalaiteyhtiötä koskevassa haarassa kolmen vuoden vankeustuomion. Tämä tuomio on jo saanut lainvoiman ja Aarnio on sen suorittanut.

Vaatimuksissaan korkeimmalle oikeudelle Aarnio halusi tarttua ennen kaikkea huumetuomioiden näyttöön. Hänen mukaansa selvittämättä jäi, mitä siniset tynnyrit tosiasiassa sisälsivät.

Aarnio tuomittiin noin 800 hasiskilon junailemisesta Suomeen, mutta takavarikkoon tynnyrilähetyksistä jäi ainoastaan 141 kiloa hasista. Tämän lisäksi tutkinnassa tuli ilmi esimerkiksi yhden tynnyreitä purkaneen palkaksi saama hasis sekä muut ulkoiset havainnot, yhden toisessa haarassa tuomitun pihalta löytynyt purettu tynnyri ja rahtikirjoja.

Aarnion puolustus nosti jo hovikäsittelyssä esiin, että samanlaisissa tynnyreissä oli lähetetty Hollannista muihin maihin ilmeisesti myös muita huumeita kuin hasista. Puolustus nosti esiin myös sen, että huumeliigat voivat myös tehdä erilaisia testilähetyksiä ennen huumeiden lähettämistä.

Hovioikeuden mukaan ei ollut varteenotettavaa mahdollisuutta, että tynnyrit olisivat sisältäneet muuta huumetta kuin hasista.

Syyttäjät olivat tyytyväisiä Aarnion hovituomioon, mutta eivät Aarnion alaisen tuomioon.

Aiemmin huumepoliisissa rikosylikonstaapelina toiminut Mikael Runeberg tuomittiin vielä käräjäoikeudessa virkarikoksista kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen, mutta hovioikeudessa tuomio typistyi sakkorangaistukseksi.

Syyttäjät pitivät raskauttavana sitä, että Runeberg osallistui Aarnion pyynnöstä muun muassa toimiin, joiden tarkoituksena oli erehdyttää käräjäoikeutta ja saada lupia telepakkokeinoihin väärillä perusteilla.

Käräjäoikeus myös määräsi Runebergin viraltapantavaksi, mutta hovioikeus kumosi tämän. Tämänkin päätöksen syyttäjät kyseenalaistavat.

”Runeberg on toiminut erityistä luottamusta edellyttävän salaisen poliisitoiminnan ydinalueella, teoilla on konkreettisesti saatu aikaan vääriä tuomioistuimen ratkaisuja ja teot itsessään ovat viranomaistoiminnan luotettavuuden ja uskottavuuden kannalta erittäin haitallisia”, syyttäjät perustelevat korkeimmalle oikeudelle.

Toinen syyttäjien vaatimus koski hyödyntämiskiellon laajuutta Malmin naisena tunnetun Mari Romanon asiassa.

Eräässä Romanon kuulustelussa hänen silloinen avustajansa oli päihtyneenä.

Lisäksi Romanon kuulustelija keskusrikospoliisista vei hänet tutkinnan aikana parin Irish coffee -drinkin jälkeen kuulusteltavaksi, osti Romanolle skootterin ja muita hyödykkeitä, antoi rahaa ja lähetteli hempeitä viestejä. Kuulustelija sai lainvoimaisen virkarikostuomion tekemisistään ja osa kuulusteluista meni hyödyntämiskieltoon.

Osa Romanon kuulusteluista meni hyödyntämiskieltoon, minkä syyttäjät hyväksyvät Romanon itsensä osalta. Romano oli kuitenkin kertonut myös yhteydenpidostaan Aarnion kanssa ja syyttäjät ovat halunneet KKO:lta linjauksen siitä, suojaako hyödyntämiskielto tällaisessa tapauksessa myös kanssasyytettyjä.

Aarnion rikoskumppaneina tuomitut hakivat niin ikää valituslupaa.

Entinen jengipomo Keijo Vilhunen pyysi tutkimaan, oliko hän hovioikeuden tulkinnan mukaisesti osallinen vai pelkkä avunantaja jutussa. Hovioikeus tuomitsi myös Vilhusen kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Vilhusen puolustuksen logiikan mukaan Vilhunen oli pelkkä Aarniota suojaava filtteri. Näin ollen puolustus piti tuomiota myös epäoikeudenmukaisen pitkänä Aarnion tuomioon verrattuna.

Vyyhdessä tuomitut Mari Romano ja Seija Kortekallio-Lampi vaativat oman tuomionsa kumoamista. Joka tapauksessa rangaistuksia pitäisi heidän mukaansa lieventää muun muassa asian saaman poikkeuksellisen julkisuuden takia.

Romano sai hovioikeudessa kolme vuotta ja Kortekallio-Lampi kaksi vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista, mutta he eivät osallistuneet salakuljetukseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää