Kotimaa

Huumekaupan keskuksesta paljastui tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien nimet – nuorimmat Silkkitien käyttäjät 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita

Silkkitie-kauppapaikka oli pitkäaikainen huumekaupan alusta, jonka palvelimelta löytyy massiivinen määrä nimiä. Tulli kertoi toukokuussa takavarikoineensa palvelimen.

Viranomaiset tutkivat tuhansia pimeän verkon Silkkitie-kauppapaikkaan liittyviä rikosepäilyjä. Tulli on selvittänyt tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyydet.

”Salatussa verkossa palveluiden ylläpitäjät ja myyjät ovat uskoneet ja uskotelleet ostajille huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden verkkokaupan olevan ´turvallista´ anonymiteetin vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa sekä rikosvastuusta vapaata. Tämä myytti on viimeistään nyt murrettu”, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Viranomaiset kertoivat tiedotustilaisuudessa keskiviikkona lisätietoa pimeän verkon Silkkitie-kauppapaikan palvelimelta tekemistään löydöistä.

Takavarikoidun palvelimen kautta toimitettiin Sinkkosen mukaan Suomeen noin 800–900 kiloa erilaisia huumausaineita. Myös datan määrä oli valtava.

"Tämä oli erittäin massiivinen tietokanta, mitä löysimme. Jos se vaihdettaisiin A-nelosiksi, yli miljoona kappaletta sivuja olisi löytynyt", Sinkkonen havainnollistaa.

Silkkitie oli yksi pitkäikäisimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista kauppapaikoista, jotka toimivat Tor-verkossa. Palvelimen takavarikosta Tulli kertoi toukokuussa.

Tor-verkko mahdollistaa internetin anonyymin käytön, ja sitä on luonnehdittu myös internetin pimeäksi puoleksi.

Silkkitien sulkeminen on vaikuttanut viranomaisten mukaan merkittävästi salatussa verkossa tapahtuvaan huumekauppaan ja muuhun laittomaan kauppaan.

”Suomeen tulevien huumausainelähetyksien takavarikot ovat lukumääräisesti vähentyneet maaliskuun 2019 jälkeen”, Sinkkonen sanoo.

Viranomaisten mukaan Silkkitie ja muut verkkokaupat ovat lisänneet huomattavasti huumeiden tarjontaa Suomessa etenkin suurten kaupunkien ulkopuolelle ja myös alaikäisille.

Laittomien aineiden ja muiden tuotteiden kauppaa tehtiin Silkkitiellä nimimerkkien avulla. Silkkitien kauppapaikalla oli sen toiminta-aikana noin 400 000 nimimerkkiä. Toteutuneita kauppatapahtumia oli noin puoli miljoonaa, ja myynnissä oli 78 000 eri tuotetta.

Myynti kohdistui pääosin Suomeen. Vastaavia palvelinalustoja on pystytty sulkemaan globaalisti vain muutamia, muun muassa Saksassa.

Tulli, keskusrikospoliisi ja poliisilaitokset ovat aloittaneet useita suomalaisiin myyjiin ja ostajiin kohdistuvia esitutkintoja. Poliisilaitokset ympäri Suomen tutkivat tuhansia rikosepäilyjä, jotka liittyvät Silkkitien huumausainekauppaan.

”Tutkintaurakka on valtava joka puolella Suomea. Tällä hetkellä useimmissa laitoksissa käydään läpi Tullilta saatua materiaalia ja lajitellaan tutkittavia juttuja muun muassa niiden laajuuden ja laadun mukaan. Joissain laitoksissa tutkinnoissa on päästy pidemmälle ja on tehty kuulusteluja ja muita toimenpiteitä”, sanoo keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jari Räty.

Osassa rikosepäilyistä on kyse yksittäisistä kauppatapahtumista, mutta joissakin puolestaan yli sadantuhannen euron myyntituotoista. Osa ostetuista huume-eristä on niin suuria, että poliisi epäilee aineiden päätyneen jälleenmyyntiin.

Suhteellisesti eniten rikosepäilyjä on poliisin selvittelyssä Sisä-Suomen ja Oulun poliisilaitosten alueilla.

”Tämä kertoo osaltaan huumausainemarkkinoiden muutoksesta. Nettikaupan yleistymisen myötä huumausaineiden käyttö on yleistynyt myös maaseudulla ja pienissä kunnissa, kun huumeita on mahdollista tilata netistä kotiovelle. Aiemmin huumekauppa oli keskittynyt pääasiassa suuriin kaupunkeihin”, Räty sanoo.

Silkkitien käyttäjiä on ollut kaikkialla Suomessa. Heidän ikäjakaumansa on viranomaisten mukaan 15–83 vuotta. Koko kauppapaikan liikevaihto oli noin viisikymmentä miljoonaa euroa.

Tulli on tutkinut jo aiemmin vuosina 2014–2019 noin kolmeakymmentä Silkkitien myyjää. Silkkitiehen liittyvissä tapauksissa on tähän mennessä tuomittu vankeusrangaistuksia yhteensä noin sata vuotta.

Tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vangittiin Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli, jonka nimi pulpahti HS:n tietojen mukaan esiin kyseiseltä palvelimelta. Vanhempaa konstaapelia epäillään törkeästä doping-rikoksesta useiden vuosien ajalta.

Lue Lisää: Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli vangittiin törkeästä dopingrikoksesta epäiltynä – HS:n tietojen mukaan nimi löytyi pimeän verkon kauppapaikan palvelimelta

Vanhemman konstaapelin epäillään ajautuneen dopingaineiden myyntiin oman käytön kautta. Viranomaiset eivät tiistaina tai keskiviikkona suostuneet kuitenkaan ottamaan kantaa käytännössä mihinkään tutkinnan yksityiskohtiin kuten esimerkiksi muiden epäiltyjen määrään.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa ei myöskään tullut ilmi uusia yhteiskunnallisesti merkittäviä toimijoita, jotka viranomaisten haaviin olisivat jääneet palvelintakavarikon jälkeen. Palvelimella on kuitenkin massiivinen määrä nimiä, joten yhteiskunnallisesti kiinnostavat löydökset eivät rajoittune vain yhteen vanhempaan konstaapeliin.

HS:n tietojen mukaan palvelimelta tehtyjen löydösten takia voi tulla vielä julkisuuteen esimerkiksi muita virkamiehiä koskevia rikosepäilyjä. Iso osa rikosprosesseista on vasta alkanut ja osa materiaalista on yhä seulomatta.

Viranomaiset ovat toistaiseksi selvittäneet palvelimen tiedoista vajaan 6 000 ostajan ja myyjän nimet. Reilulla puolella näistä epäillyistä ei ole lainkaan aiempaa huumerikostaustaa.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin mukaan mahdollisuuksien mukaan on syytä korostaa esimerkiksi hoitoonohjauksia ja vastaavaa huumeiden käyttämistä vähentäviä toimia. Toimiin ja rangaistuksiin toki vaikuttaa myös epäiltyjen tausta.

Syyttäjälaitoksessa asian kimpussa on kaikkien aikojen suurin syyttäjäryhmä, jossa on yhteensä 22 henkilöä.

Sivuston kautta on liikkunut jonkin verran myös tuliaseita, mutta pääpaino on huume-, doping- ja lääkeaineissa.

Toisin sanoen viranomaiset näyttävät löytäneen massiivisesta tietokannasta huumekaupan kolkan, jossa on hyvin paljon perinteisen huumerikollisuuden ulkopuolella toimivia henkilöitä.

"Se, että on tuhansienkin henkilöiden tiedot ja kauppatapahtumat ovat selvillä on poikkeuksellinen tilanne. Yleensä huumausainerikollisuus on piilorikollisuutta", Räty sanoo.

Rätyn mukaan isojen huume-erien maahantuonneista vastaa Suomessa pääosin järjestäytynyt rikollisuus, vaikka netti on muuttanut myyntipuolta käyttäjille. Erilaiset rikollisliigat ovat toimittaneet suurempia määriä aineita esimerkiksi maastokätköihin, ja näitä huumeita on myyty myös Silkkitiellä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää