Kotimaa

Tuore väitös: Opettajakoulutuksen valinta suosii miehiä ja vanhempia hakijoita

Soveltuvuuskokeen merkitys korostuu, kun opettajankoulutukseen tulee ensi vuonna kokonaan valtakunnallinen yhteisvalinta.

Opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeet suosivat miehiä ja iäkkäämpiä hakijoita. Tämä käy ilmi Tampereen yliopistossa joulukuussa tarkastettavasta väitöskirjatutkija Ville Mankin väitöskirjasta.

Mankki tutki opettajankouluttajien muodostamia opiskelijavalintakriteereitä ja opettajankouluttajien suoriutumista soveltuvuuskokeen arvioitsijoina luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnassa.

Soveltuvuuskokeella on ollut suuri painoarvo opettajankoulutuksen haussa. Sen merkitys korostuu entisestään, kun ensi vuonna opettajankoulutuksessa siirrytään valtakunnalliseen yhteisvalintaan ja yhteiseen soveltuvuuskokeeseen.

Tulevaisuudessa yhteen soveltuvuuskokeeseen osallistumalla voi hakea usean eri yliopiston opettajankoulutukseen sekä useaan eri koulutukseen kunkin yliopiston sisällä.

Mankki havaitsi kokeessa arvioitsijoina toimivien opettajankouluttajien muodostavan piilokiintiöitä ja kohdistavan hakijoihin ristiriitaisia valintakriteereitä.

Vaikka korkeakoulutuksessa on jo pitkään mietitty ratkaisuja nuorimpien hakijoiden aseman parantamiseksi, opettajankouluttajat antoivat tutkimuksen mukaan korkeampia soveltuvuuskoepisteitä miehille ja iäkkäämmille hakijoille.

Iäkkäämmät ja kokeneemmat hakijat kykenevät antamaan itsestään valmiimman vaikutelman. Täten he kykenevät vakuuttamaan opettajankouluttajat selviytymisestään vaativassa ammatissa, Mankki arvioi.

Nuoremmat hakijat taas vaikuttavat tutkimuksen mukaan onnistuvan opettajankouluttajien vakuuttamisessa huomattavasti heikommin. Esimerkiksi 18–19-vuotiaiden riski joutua kokonaan soveltumattomaksi arvioiduksi oli yli kaksinkertainen iäkkäimpiin hakijoihin verrattuna.

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Kasvatusaloilla miehiä on vain noin joka kuudes. HS kirjoitti ilmiöstä syyskuussa.

Lue lisää: Sukupuolittuneet polut

Miesten suosiminen voi Mankin mukaan johtua osittain siitä, että miehet erottautuvat naisvaltaisesta hakijajoukosta, minkä seurauksena he saavat korkeampia soveltuvuuskoepisteitä.

Toisaalta kun miesopettajien määrä erityisesti alemmilla koulutustasoilla on vähäinen, se saattaa Mankin mukaan ohjata opettajankouluttajia pyrkimykseen tukea mieshakijoiden valikoitumista opettajankoulutukseen.

”Mikäli miehiä kaivataan kouluun lisää, olisi piilokiintiöiden ylläpitämisen sijaan perustellumpaa pyrkiä purkamaan niitä esteitä, jotka vähentävät miesten halua hakeutua alalle”, hän toteaa.

Piilokiintiöt ovat Mankin mukaan ongelmallisia, sillä ne heikentävät hakijoiden yhdenvertaista kohtelua. Hakijan menestys riippuu jonkin verran myös siitä, millaisiin valintakriteereihin häntä arvioiva opettajankouluttaja tukeutuu.

Hän peräänkuuluttaa menetelmällisesti ja sisällöllisesti hallitumpaa ja kontrolloidumpaa sovelluskoetta.

”Tällöin epäolennaisille kriteereille, kuten iälle tai sukupuolelle, ei jäisi arvioinnissa tilaa”, Mankki sanoo.

Soveltuvuuskoetta on uudistettu Turun yliopistossa kansallisessa Ovet-hankkeessa rakennetun opettajan osaamisen mallin pohjalta.Malli kuvaa valmiin opettajan tietoja ja taitoja. Niissä on myös osa-alueita, joiden avulla voidaan arvioida, millaisia ominaisuuksia opettajaksi opiskelevalla tulisi olla, kertoo Helsingin yliopiston varadekaani Anu Laine.

Laine toimii valtakunnallisen kasvatusalan valintayhteistyöverkoston ohjausryhmän puheenjohtajana.

Eri yliopistoilla on aiemminkin ollut yhteisiä arvioitavia asioita, esimerkiksi motivoituneisuus, mutta ne eivät Laineen mukaan ole perustuneet samoihin kriteereihin.

”Jokainen yliopisto on tulkinnut niitä omilla tavoillaan”, Laine kuvaa.

Hän pitää huomionarvoisena sitä, että osaamisen malli on kehitetty tutkimusperusteisesti, jolloin myös kriteerit pohjaavat tutkittuun tietoon.

Mankin mielestä yhteinen soveltuvuuskoe antaa mahdollisuuksia tasapuolisen valinnan kehittämiseksi.

”Yhteinen soveltuvuuskoe kutsuu luokseen tasapuolista valintaa, joka perustuu yhdenmukaisiin kriteereihin. Ainakin mahdollisuuksia sen kehittämiseksi yhteistyössä on kuitenkin aiempaa enemmän.”

Kompetenssimallin siirtäminen opiskelijavalintakontekstiin ei kuitenkaan hänen mielestään ole aivan yksinkertaista, eikä se sinänsä poista piilokiintiöiden ongelmaa.

”Olennaista on, miten arvioitsijat lopulta osaavat tehtävänsä. Koulutuksen lisäksi heiltä vaaditaan myös omakohtaista reflektointia sekä omien sokeiden pisteiden tunnistamista.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin opettajankoulutuksen haku muuttuu ensi kesänä


 Vuonna 2020 opettajankoulutukseen tulee kokonaan valtakunnallinen yhteisvalinta. Kaikki opiskelijaksi valittavat etenevät joko todistusvalinnan tai valintakokeen kautta soveltuvuuskokeeseen.

 Hakijoista 60 prosenttia pääsee soveltuvuuskokeeseen suoraan todistusvalinnalla ja 40 prosenttia valintakokeen perusteella.

 Niin kutsuttu Vakava-koe kasvatusalan koulutusten yhteinen valintakoe. Koe on jatkossa kokonaan aineistopohjainen.

 Soveltuvuuskokeessa hakijoiden pisteet nollataan, jolloin soveltuvuuskoe lopulta ratkaisee, kuka saa opiskelupaikan.

 Yhteen soveltuvuuskokeeseen osallistumalla voi hakea usean eri yliopiston opettajankoulutukseen sekä useaan eri koulutukseen kunkin yliopiston sisällä.

 Yhteisvalinnassa ovat mukana Turun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto sekä Åbo akademi.

 Se kattaa luokanopettajan, erityisopettajan, käsityön ja kotitalouden aineenopettajan, varhaiskasvatuksen opettajan sekä ohjausalan koulutukset.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kobe Bryantin turmakopterin lentäjän viimeiset radiokeskustelut julki: ”Hän halusi lentää yhä matalammalla”

  2. 2

   Näissä ammateissa tienataan yli 6000 euroa kuussa – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi parkkihalli seisoo Töölössä lähes tyhjillään, mutta omistaja ei taivu: ”Hintoja ei tulla muuttamaan”, sanoo toimitusjohtaja

  4. 4

   Proteiiniruuan suosiminen näkyy jätevesissä, ja seuraukset ovat Itämerelle synkät

  5. 5

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  6. 6

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  8. 8

   Kannattaako Suomen vesi­huoltoa yksityistää? ”Näimme mitä tapahtui sähkön siirto­verkkojen kanssa”, sanoo Aalto-yliopiston professori

  9. 9

   ”Skimmaaminen” loppui kuin seinään: Tankkaajat oppivat välttämään kylmäasemien urkintalaitteita ja viimeisen niitin teki mobiilimaksu

  10. 10

   Surun lamauttamia ihmisiä kohdellaan työpaikoissa eri tavoin: Kun aviomies nukkuu saattokodissa, Satu, 46, voi ottaa esiin työläppärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  4. 4

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  5. 5

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  6. 6

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  7. 7

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  8. 8

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  9. 9

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  10. 10

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää