Kotimaa

Tuore väitös: Opettajakoulutuksen valinta suosii miehiä ja vanhempia hakijoita

Soveltuvuuskokeen merkitys korostuu, kun opettajankoulutukseen tulee ensi vuonna kokonaan valtakunnallinen yhteisvalinta.

Opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeet suosivat miehiä ja iäkkäämpiä hakijoita. Tämä käy ilmi Tampereen yliopistossa joulukuussa tarkastettavasta väitöskirjatutkija Ville Mankin väitöskirjasta.

Mankki tutki opettajankouluttajien muodostamia opiskelijavalintakriteereitä ja opettajankouluttajien suoriutumista soveltuvuuskokeen arvioitsijoina luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnassa.

Soveltuvuuskokeella on ollut suuri painoarvo opettajankoulutuksen haussa. Sen merkitys korostuu entisestään, kun ensi vuonna opettajankoulutuksessa siirrytään valtakunnalliseen yhteisvalintaan ja yhteiseen soveltuvuuskokeeseen.

Tulevaisuudessa yhteen soveltuvuuskokeeseen osallistumalla voi hakea usean eri yliopiston opettajankoulutukseen sekä useaan eri koulutukseen kunkin yliopiston sisällä.

Mankki havaitsi kokeessa arvioitsijoina toimivien opettajankouluttajien muodostavan piilokiintiöitä ja kohdistavan hakijoihin ristiriitaisia valintakriteereitä.

Vaikka korkeakoulutuksessa on jo pitkään mietitty ratkaisuja nuorimpien hakijoiden aseman parantamiseksi, opettajankouluttajat antoivat tutkimuksen mukaan korkeampia soveltuvuuskoepisteitä miehille ja iäkkäämmille hakijoille.

Iäkkäämmät ja kokeneemmat hakijat kykenevät antamaan itsestään valmiimman vaikutelman. Täten he kykenevät vakuuttamaan opettajankouluttajat selviytymisestään vaativassa ammatissa, Mankki arvioi.

Nuoremmat hakijat taas vaikuttavat tutkimuksen mukaan onnistuvan opettajankouluttajien vakuuttamisessa huomattavasti heikommin. Esimerkiksi 18–19-vuotiaiden riski joutua kokonaan soveltumattomaksi arvioiduksi oli yli kaksinkertainen iäkkäimpiin hakijoihin verrattuna.

Suomessa koulutusalat ovat sukupuolittuneet poikkeuksellisen voimakkaasti. Kasvatusaloilla miehiä on vain noin joka kuudes. HS kirjoitti ilmiöstä syyskuussa.

Lue lisää: Sukupuolittuneet polut

Miesten suosiminen voi Mankin mukaan johtua osittain siitä, että miehet erottautuvat naisvaltaisesta hakijajoukosta, minkä seurauksena he saavat korkeampia soveltuvuuskoepisteitä.

Toisaalta kun miesopettajien määrä erityisesti alemmilla koulutustasoilla on vähäinen, se saattaa Mankin mukaan ohjata opettajankouluttajia pyrkimykseen tukea mieshakijoiden valikoitumista opettajankoulutukseen.

”Mikäli miehiä kaivataan kouluun lisää, olisi piilokiintiöiden ylläpitämisen sijaan perustellumpaa pyrkiä purkamaan niitä esteitä, jotka vähentävät miesten halua hakeutua alalle”, hän toteaa.

Piilokiintiöt ovat Mankin mukaan ongelmallisia, sillä ne heikentävät hakijoiden yhdenvertaista kohtelua. Hakijan menestys riippuu jonkin verran myös siitä, millaisiin valintakriteereihin häntä arvioiva opettajankouluttaja tukeutuu.

Hän peräänkuuluttaa menetelmällisesti ja sisällöllisesti hallitumpaa ja kontrolloidumpaa sovelluskoetta.

”Tällöin epäolennaisille kriteereille, kuten iälle tai sukupuolelle, ei jäisi arvioinnissa tilaa”, Mankki sanoo.

Soveltuvuuskoetta on uudistettu Turun yliopistossa kansallisessa Ovet-hankkeessa rakennetun opettajan osaamisen mallin pohjalta.Malli kuvaa valmiin opettajan tietoja ja taitoja. Niissä on myös osa-alueita, joiden avulla voidaan arvioida, millaisia ominaisuuksia opettajaksi opiskelevalla tulisi olla, kertoo Helsingin yliopiston varadekaani Anu Laine.

Laine toimii valtakunnallisen kasvatusalan valintayhteistyöverkoston ohjausryhmän puheenjohtajana.

Eri yliopistoilla on aiemminkin ollut yhteisiä arvioitavia asioita, esimerkiksi motivoituneisuus, mutta ne eivät Laineen mukaan ole perustuneet samoihin kriteereihin.

”Jokainen yliopisto on tulkinnut niitä omilla tavoillaan”, Laine kuvaa.

Hän pitää huomionarvoisena sitä, että osaamisen malli on kehitetty tutkimusperusteisesti, jolloin myös kriteerit pohjaavat tutkittuun tietoon.

Mankin mielestä yhteinen soveltuvuuskoe antaa mahdollisuuksia tasapuolisen valinnan kehittämiseksi.

”Yhteinen soveltuvuuskoe kutsuu luokseen tasapuolista valintaa, joka perustuu yhdenmukaisiin kriteereihin. Ainakin mahdollisuuksia sen kehittämiseksi yhteistyössä on kuitenkin aiempaa enemmän.”

Kompetenssimallin siirtäminen opiskelijavalintakontekstiin ei kuitenkaan hänen mielestään ole aivan yksinkertaista, eikä se sinänsä poista piilokiintiöiden ongelmaa.

”Olennaista on, miten arvioitsijat lopulta osaavat tehtävänsä. Koulutuksen lisäksi heiltä vaaditaan myös omakohtaista reflektointia sekä omien sokeiden pisteiden tunnistamista.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin opettajankoulutuksen haku muuttuu ensi kesänä


 Vuonna 2020 opettajankoulutukseen tulee kokonaan valtakunnallinen yhteisvalinta. Kaikki opiskelijaksi valittavat etenevät joko todistusvalinnan tai valintakokeen kautta soveltuvuuskokeeseen.

 Hakijoista 60 prosenttia pääsee soveltuvuuskokeeseen suoraan todistusvalinnalla ja 40 prosenttia valintakokeen perusteella.

 Niin kutsuttu Vakava-koe kasvatusalan koulutusten yhteinen valintakoe. Koe on jatkossa kokonaan aineistopohjainen.

 Soveltuvuuskokeessa hakijoiden pisteet nollataan, jolloin soveltuvuuskoe lopulta ratkaisee, kuka saa opiskelupaikan.

 Yhteen soveltuvuuskokeeseen osallistumalla voi hakea usean eri yliopiston opettajankoulutukseen sekä useaan eri koulutukseen kunkin yliopiston sisällä.

 Yhteisvalinnassa ovat mukana Turun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto sekä Åbo akademi.

 Se kattaa luokanopettajan, erityisopettajan, käsityön ja kotitalouden aineenopettajan, varhaiskasvatuksen opettajan sekä ohjausalan koulutukset.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  2. 2

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  3. 3

   Koillis-Syyrian ”ulkoministeri”: Al-Holin leirillä lapsista tulee uusi suku­polvi Isisin terroristeja

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  6. 6

   Brexit vai sittenkin ei: Britannian vaalit koittavat torstaina, ja samalla ratkeaa myös EU-eron kohtalo

  7. 7

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  8. 8

   Musiikki on vahvasti osa Kati Bergmanin elämää – ”Läheisteni seuraaminen on suuri rikkaus”, hän sanoo puolisostaan J. Karjalaisesta ja muusikkopojastaan Väinöstä

  9. 9

   Kasvijuomat eivät ole tasavertaisia terveellisyyden suhteen – Asiantuntijat kertovat, mistä saa eniten proteiinia ja mikä on paras sydämen kannalta

   Tilaajille
  10. 10

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunmäessä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  4. 4

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  5. 5

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  6. 6

   Koko oppositio jätti välikysymyksen hallituksen toiminnasta al-Holiin liittyen, Halla-aho: ”Epäselvää ja salakähmäistä”

  7. 7

   Jussi Halla-aho ja Mikko Kärnä kiistelivät somessa al-Holin suomalaisten palauttamisesta, ja lopulta päätyivät karkeaan alatyyliin

  8. 8

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  9. 9

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  10. 10

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää