Kotimaa

Monet suomalaisnaiset kokevat raskaussyrjintää: tutkimus selvitti, miten työn ja perheen yhdistäminen onnistuu Suomessa

Tilastokeskus kysyi suomalaisilta alle 15-vuotiaiden lasten vanhemmilta, miten perheen perustaminen sopii yhteen töiden kanssa.

Onnistuuko työn ja perheen yhdistäminen Suomessa?

Enimmäkseen kyllä, mutta ongelmia ja suoranaista syrjintääkin esiintyy, selviää Tilastokeskuksen torstaina julkaisemasta tutkimuksesta. Lisäksi miesten ja naisten kokemukset eroavat toisistaan.

Tilastokeskuksen johtajan Marjo Bruunin mukaan tällaisia tietoja ei ole aiemmin julkaistu, ja ne valottavat tärkeää ja ajankohtaista kysymystä. Viime aikoina on käyty paljon keskustelua työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmista, ja niitä on jopa arveltu syyksi Suomen vauvakatoon.

”Juuri ajankohtaisesti pohditaan, sopiiko kaksivuotiaan äiti pääministeriksi”, Bruun sanoo tutkimuksen julkistamistilaisuudessa. Sdp:n liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin on ollut viime päivinä mukana pääministeriveikkauksissa.

Työn ja perheen yhteensovittaminen 2018 -tutkimukseen on haastateltu alle 15-vuotiaiden lasten vanhempia. Kysymykset esitettiin Eurostatin työvoimatutkimuksen yhteydessä yli 13 000 vastaajalle.

Näyttää siltä, että työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuu suomalaisvanhempien mielestä tällä hetkellä melko hyvin, tiivistää yliaktuaari Tarja Nieminen tutkimusta käsittelevässä artikkelissaan. Samaan aikaan suurin osa vanhemmista oli törmännyt ainakin jonkinlaisiin ongelmiin.

Valtaosa suomalaisvanhempien kokemista hankaluuksista liittyi työaikaan: vastaajat mainitsivat pitkät työpäivät, vaativan tai uuvuttavan työn ja ennustamattomat tai vaikeat työajat tekijöiksi, joiden vuoksi perhearki ei aina suju.

Vastaavasti työn ja perheen sovittaminen koettiin keskimääräistä helpommaksi silloin, kun työajat olivat itselle sopivat. Vaikeinta oli vuorotyötä tekevillä, joista alle neljännes (24 prosenttia) sanoi yhteensovittamisen onnistuvan.

Eniten vanhempien arvioihin yhteensovittamisen onnistumisesta vaikuttivat vanhempien koulutustausta, lasten määrä ja työmuoto. Ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa olevista 38 prosenttia piti yhteensovittamista erittäin onnistuneena, mutta korkea-asteen tutkinnon suorittaneista vain 29 prosenttia. Myös useampi lapsi ja vuorotyö vaikeuttivat työn ja perheen tasapainottamista.

Perhevapaiden käyttö on hyvin sukupuolittunutta, ja äidit käyttävät edelleen vapaista selvästi suurimman osan. Miehistä 25 prosenttia ei käyttänyt isyysvapaata lainkaan ja 30 prosenttia käytti vain heti lapsen syntymän jälkeen yhtä aikaa äidin kanssa pidettävän osan vapaista. Nekin isät, jotka pitävät isyysvapaata, ovat vapaalla keskimäärin äitejä lyhyemmän ajan.

Suomalaisisät ovat Pohjoismaiden pohjakastia isyysvapaiden käytössä.

Lue lisää: Raportti: Suomalaisisät käyttävät vähiten isyysvapaita Pohjoismaissa – isien mielestä lastenhoito menee kodeissa tasan, äitien mielestä ei

Uuden tutkimuksen mukaan naiset jäävät lisäksi miehiä useammin hoitamaan sairastunutta lasta kotiin ja lyhentävät työaikaansa lasten hoitamisen takia selvästi miehiä useammin.

Tästä huolimatta miesvastaajat kokivat töissä joustamisen hieman naisia helpommaksi. Isät kokivat mahdollisuutensa vaikuttaa työn alkamis- ja päättymisaikoihin, työnpäivän pituuteen, työn ajoittumiseen sekä lomien ja vapaiden ajoittumiseen parempina kuin naiset.

Miehet uskoivat myös naisia useammin voivansa järjestää vapaapäivän hoitaakseen sairastunutta lasta – vaikka toimivat niin käytännössä harvemmin.

”Sukupuolten välistä eroa kannattaisi selvittää vielä lisätutkimuksella”, Nieminen sanoo.

Hänen mukaansa miesten ja naisten välisiin eroihin vaikuttanee ainakin se, että naisvaltaisilla aloilla on enemmän sellaisia työpaikkoja, joissa on vähemmän joustomahdollisuuksia.

”Tulokset ovat loogisia, jos miettii, minkä tyyppisiä töitä on eri aloilla.”

Kuntatyöntekijöillä kuten sairaanhoitajilla, opettajilla tai poliiseilla vaikutusmahdollisuudet ovat huonommat kuin vaikkapa toimistotyöntekijöillä tai paljon vapautta nauttivilla yrittäjillä.

Kun yksityisellä sektorilla ja valtion työpaikoissa noin puolet työntekijöistä arvioi, että heillä on vähintään melko paljon mahdollisuuksia vaikuttaa työpäivänsä pituuteen, kuntatyöntekijöistä näin koki vain noin joka viides. Kuntatyöntekijöillä oli myös keskimäärin muita vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, milloin he pitävät vapaapäiviä tai lomia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös raskaussyrjintää eli lasten hankkimisen vaikutusta urakehitykseen. Tasa-arvovaltuutetun mukaan raskaussyrjintä on merkittävä ongelma Suomessa, mutta tähän mennessä sitä ei ole tutkittu väestötasolla.

Tyypillisiä syrjintätilanteita ovat sellaiset, joissa määräaikaista sopimusta ei jatketa raskauden vuoksi. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan määräaikaisen työsuhteen jatkamatta jättäminen koski väestötasolla noin 11 000 naista, ja noin 17 000 vaihtoi työpaikkaa tai työtehtävää, koska työhön palattaessa työtehtävät olivat muuttuneet tai hävinneet tai tilalle oli palkattu toinen henkilö.

Monen naisen työtilanne oli muuttunut perhevapaiden jälkeen ilman, että tuore äiti olisi sitä itse halunnut: yhteensä neljännes niistä äideistä, joilla työtilanne muuttui perhevapaiden jälkeen, koki sen vastentahtoisesti. Väestötasolla tämä koskisi yhteensä noin 42 000 naista.

”Lukuja ei voi verrata mihinkään, koska tätä ei ole aiemmin tutkittu, mutta raskaussyrjintään on perinteisesti ollut nollatoleranssi”, kommentoi artikkelin kirjoittanut yliaktuaari Marianne Keyriläinen.

Äideistä 77 prosenttia jatkoi lapsen hankkimisen jälkeen samassa työpaikassa, isistä puolestaan 93 prosenttia. Lähes kaikki isät jatkoivat myös samoissa tehtävissä. Raskauden tai perhevapaiden perusteella tapahtuva syrjintä näyttää siis koskettavan erityisesti naisia. Yli kuukauden isyysvapaalla olleita miehiä oli aineistossa kuitenkin niin vähän, että heidän perusteellaan ei voi tehdä selkeitä päätelmiä.

Naisista kielteisimmin perhevapaan vaikutuksen urakehitykseen kokivat korkeakoulutetut vastaajat. Suurin osa tilastokeskuksen tutkimukseen vastanneista äideistä kuitenkin koki, ettei lasten hankkiminen ollut vaikuttanut heidän työuraansa.

”Vastausten yleinen positiivisuus oli minusta yllättävää”, Keyriläinen sanoo.

Hän arvelee tuloksen johtuvan osittain vastaajajoukosta: mukana analyysissä ovat vain vastaushetkellä työlliset, jolloin esimerkiksi raskauden myötä työelämästä työttömäksi siirtyneet eivät näy siinä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää