Kotimaa

Hallitus kaatui ja se on myös hyvä asia – Näin politiikan dramaattista viikkoa kommentoitiin Linnassa

Linnan juhlia vietettiin tänä vuonna poliittisesti poikkeuksellisissa tunnelmissa, sillä maan hallitus kaatui vain muutama päivä aiemmin.

rac
Linnan juhlia vietetään tänä vuonna poliittisesti poikkeuksellisissa tunnelmissa, sillä tällä viikolla hallituksesta erosi pääministeri Antti Rinne (sd) ja maan hallitus kaatui.

102-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan siis vain muutama päivä dramaattisten tapahtumien ja poliittisen kriisin jälkeen.

Monet vieraat uskoivat poliittisen tilanteen herättävän Linnan juhlissa keskustelua, mutta juhlapäivänä asiaan suhtauduttiin maltillisesti ja myös myönteisesti.

Filosofi Esa Saarisen mukaan hallituksen kaatuminen on hieno osoitus siitä, että Suomessa luottamus otetaan vakavasti.

”On sinänsä hienoa, että asiat että voivat tapahtua näinkin nopeasti ilman että siihen liittyy yltiödramatiikkaa, mitä toisessa tilanteessa voisi liittyä”, hän sanoi.

Hän muistutti, että puhetta siitä, että luottamus politiikkaan on horjunut, on ollut niin kauan kuin hän jaksaa muistaa. Osittain tämä johtuu siitä, että politiikan teot näkyvät ulospäin vain pieniltä osin.


Taloustieteilijä, tietokirjailija Sixten Korkmanin mukaan Suomen poliittinen järjestelmä on terve verrattuna moniin maihin, joissa poliitikot saavat valehdella.

Hän vertasi Antti Rinteen eroa Yhdysvaltoihin, jossa presidentti ”valehtelee joka päivä aika runsaasti, eikä kukaan näytä välittävän sen kummemmin”.

”Onhan se vähän erikoista, että jos epäillään että puhuu muunneltua totuutta, saa lähteä pois”, hän kommentoi Suomen tilannetta.

”Voi sanoa, että [pääministerin ero] on ankara seuraus, mutta kyllä pidän suomalaista politiikkaa paljon terveempänä. Vaaditaan sitä, että noudatetaan sovittuja pelisääntöjä.”

Linnan juhlissa vieraana olleen historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä viime viikkojen poliittiset tapahtumat ovat olleet ”pikku-uutisia” verrattuna 80 vuoden takaisiin tapahtumiin. Talvisodan syttymisestä tuli juuri kuluneeksi 80 vuotta.

”Tällä viikolla ei ole ollut kyse Suomen kansan elämästä ja kuolemasta”, hän sanoi.


Keskisarjan mukaan historia voisikin tarjota ”kipulääkettä” ja suhteellisuudentajua nykyhetkeen. Hänen mielestään viime aikoina paljon puheissa ollut luottamuspula ei vaikuta omissa silmissä kovin pahalta.

”Jos luottamus vähän rakoilee, toivottavasti meillä yksilöinä ja kansana riittää ainakin itseluottamusta”, hän sanoi.


Pääministerin tehtävistä eronnut Antti Rinne kertoi, että hänen kanssaan on haluttu keskustella illan aikana paljon. Hän ei kommentoinut HS:n haastattelussa suoraan hallituskriisiä vaan puhui vihapuheesta ja ”poliittisesta väkivallasta”.

Rinne sanoi olevansa huolissaan sosiaalisen median valheiden levittämisen ja ihmisten mustamaalaamisen vaikutuksesta keskusteluilmapiiriin.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni kunnallispolitiikasta kiinnostunut epäröi ehdolle lähtemistä, koska pelkää joutuvansa ”likamyrskyyn”.

”Viimeiset puoli vuotta minulla on ollut päivittäin kaksi tai kolme poliisia ympärilläni varmistamassa, ettei kukaan pysty tekemään minulle pahaa. Minusta tämä kertoo, että yhteiskunnassa on vihapuheiden perusteella olemassa sellaista riskiä, mitä demokratiassa ei pitäisi missään tapauksessa olla.”

Hänen mielestään poliitikkojen pitäisi mennä peilin eteen ja miettiä, miten toisista puhutaan.

”Olen huolissani eurooppalaisesta kehityksestä, missä Suomi ei ole mikään irrallinen saareke. Poliittinen väkivalta saattaa olla täälläkin totta, tai ainakin henkinen väkivalta.”


Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä Suomessa ollaan liikaa huolissaan ihmisten puhetavoista ja siitä, että keskustelu olisi epäsivistynyttä.

Hänen mukaansa suomalainen poliittinen kulttuuri on kuin ”seipään niellyttä”, ja jos Suomessa eduskunnassa puhuttaisiin samoin kuin esimerkiksi Euroopan parlamentissa, niin ”vahtimestarit kävisivät jo hakemassa edustajan salista pihalle”.

Halla-ahon mukaan suurin syy pääministerin eroon johtaneelle poliittiselle kriisille oli keskustan ”eksistentiaalinen kriisi”. Perinteisemmissä poliittisissa oloissa Rinteen tekemät virheet eivät olisi välttämättä johtanut pääministerin eroon.

”Voidaan puhua keskustan ja demarien kannatuspaniikista, jotka helposti ajavat vastakkainasetteluihin.”

Halla-ahon mukaan perinteiset puolueet ovat jääneet taistelemaan sellaisia taisteluja, jotka eivät ole relevantteja tavallisten äänestäjien silmissä.

”Antti Rinteen tapaus oli poikkeuksellinen sikäli, että hänet pakotettiin lähtemään. Ei se ihan tavanomaista suomalaisessa politiikassa ole.”


Tällä hetkellä hallituksen tehtäviä hoitaa Suomessa vanhan hallituksen muodostama toimitusministeristö. Se, kuka on Suomen uusi pääministeri, ratkennee sunnuntaina Sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa.

Ehdolla ovat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, joiden välille odotetaan tiukkaa kamppailua. Toinen ehdokkaista saattaa olla nimitetty pääministeriksi jo ensi viikolla.

Marin kertoi Linnan juhlissa saaneensa paljon yhteydenottoja, joissa on osoitettu tukea.

”Vastaanotto on ollut todella lämmin”, hän kertoo. ”Jotenkin tuntuu, että kaiken tämän vaikeuden keskellä on tästä jotain hyvääkin seurannut.”

Marinin mukaan kuluneen viikon tapahtumat ovat järkyttäneet, mutta nyt on katsottava eteenpäin. Tekisikö pääministerin tehtävä hänet onnelliseksi?

”Minut tekee onnellisemmaksi, että saan tehdä työtä tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan eteen”, Marin sanoo ja lisää, että pääministerin asema tarjoaisi siihen ”suuria mahdollisuuksia”.


Aiemmin työministerin tehtävistä kieltäytynyt Lindtman sanoi, että pääministeriehdokkaaksi ryhtymistä oli erittäin vähän aika pohtia.

”Päädyin siihen, että olen käytettävissä, koska Suomeen pitää saada nyt luottamusta ja vakautta”, hän sanoi.

”Kansalaiset odottavat, että Suomi-laiva saadaan vakautettua. Yhteistyöllä saadaan lisää luottamusta.”

Lindtmanille oli tärkeää, että myös puoliso Kaija Stormbom tuki päätöstä. Lindtman myönsi, että välillä on ollut hetkiä, jolloin on tarvittu puolison olkapäätä ja tukea.


Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kuvaili, että kotimaan politiikassa on ollut viime viikkoina ”aivan poikkeuksellinen draaman kaari”.

Suomen hallitus on nyt eronnut jo kahdesti vuoden sisällä, mutta Kulmuni ei usko sen kertovan mistään syvemmästä ongelmasta.

”Meille tämä [Rinteen ero] oli ennen kaikkea periaatteellinen asia”, hän kertoo. Hän sanoo haluavansa tehdä työtä sen puolesta, että uskottava ja toimintakykyinen hallitus saadaan mahdollisimman nopeasti.

”Toivottavasti se on seuraavan sukupolven punamulta, joka vie maata seuraavalle vuosikymmenelle”, hän sanoi.

Hän myönsi, että keskustan kannatus matelee alamaissa ja hänen tehtävänään on saada se paremmille urille.


Niin ikään keskeisessä osassa hallituskriisissä ollut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kuvaili Linnassa mennyttä viikkoa todella kiireiseksi viikoksi, jolloin on menty ”aamusta iltaan kriisin takia”.

”Onhan se ollut raskas kokemus, ja menee aikaa, että sitä voi arvioida”, Kurvinen sanoi.

Myös hän vertasi tilannetta talvisodan aikaan.

”Olen hirveän paljon miettinyt 80 vuoden takaisia aikoja ja omien isovanhempien vaiheita. Sisäpoliittiset kriisit ovat nyt aika pieniä verrattuna siihen. Kun suomalaiset kykenivät hoitamaan asiat silloin niin eiköhän mekin nyt pystytä.”


Myös hallituspuolue vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan menneet pari viikkoa ovat olleet ”aikamoisia”. Tilanne kertoo hänen mukaansa osittain siitä, että uutisoinnin nopeutunut tempo ja vaikutus poliittisten toimijoiden käytökseen on kasvanut.

”Keskustan osalta tyytymättömyyttä on varmasti ollut pidempään, tuskin luottamuksen menettäminen voi näin nopeasti tapahtua”, hän sanoi.

Anderssonin mukaan päättäjiltä on oikeus vaatia vastauksia ja asioiden selvittämistä, mutta politiikan ison kuvan ”pitäisi olla muissa asioissa kuin puolueiden ja yksittäisten ihmisten välisessä valtakamppailussa.”

”Minua on harmittanut kuluneen viikon aikana, että on oltu aika kaukana niistä aiheista, jotka liittyvät suomalaisten arkeen.”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi ennen Linnan ovien avautumista suhtautuvansa rauhallisesti hallituskriisiin.

”Onhan tässä vauhtia ollut, mutta ei siitä pidä säikähtää. On meillä ennenkin hallituksia vaihtunut”, Niinistö sanoi Yleisradion haastattelussa.

”Kun vähän ollaan huolestuneita, niin ryhdistäydytään.”

Niinistö pohti myös muun muassa sitä, miten luottamusta politiikkaan voitaisiin lisätä.

”Systeemin ei voi olettaa korjaavan itseään, vaan kaikki on ihmisestä kiinni. Olen varma, että tässä nyt havahdutaan.”

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoi, että illan aikana puhutaan politiikkaa.

”Poliittinen tilanne aiheuttaa keskustelua siitä, että onko tämä pysyvää, että meillä on jatkuvasti jokin kriisi käynnissä”, Orpo sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva kertoi suhtautuvansa kotimaan poliittiseen draamaan maltillisesti.

”Politiikka on vähän tällaista. Tänään on hieman kiireisempää, myöhemmin vähän tyvenempää”, Kanerva kommentoi poliittista tilannetta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  7. 7

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Taksilupien määrä on jopa kaksinkertaistunut isoissa kaupungeissa – kiistelty lakiuudistus on samanaikaisesti nostanut kyytien hintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää