Kotimaa

Ohjaaja Dome Karukoski muisteli ensimmäisiä Linnan juhliaan: ”Se meni vähän huonommin se ilta” – Näyttelijä Oona Airola kertoo, että somehyökkäykset ovat tehneet hänestä varovaisemman

Knihtilä kertoo näyttelemisen olevan kummallekin suuri osa elämää. Karukoskella ei puolestaan ole kiire uusien projektien pariin.

rac
Elokuvaohjaaja Dome Karukoski muisteli itsenäisyyspäivän vastaanotolla ensimmäisiä Linnan juhliaan, jotka eivät päättyneet kovin hyvin.

”Tein sen amatöörivirheen, että otin boolia tosi monesta kulhosta olettaen, että ne maistuvat varmaan erilaiselle. Se meni vähän huonommin se ilta”, Karukoski kertoi vuoden 2009 Linnan juhlistaan.

Syy ei hänen mukaansa ollut niinkään juomien määrässä, vaan siinä, että Linnassa on niin kuuma, että juomat nousevat helposti päähän. Tällä kertaa aikomuksena oli juoda enemmän vettä.

”Ihmiset eivät ymmärrä, että täällä on 82 astetta lämmintä ja jos otat muutamankin lasin, se nousee päähän saman tien”, Karukoski selvensi.

Tolkien-elokuvan vastikään ohjannut Karukoski kertoo, että takana on yksi hänen elämänsä parhaimmista vuosista.

”Tällaisena lepsämäläisenä kloppina pääsin kokeilemaan Hollywood-elokuvaa. Nyt olen työtön työnhakija, mutta ei siinä mitään, se oli mahtava kokemus”, Karukoski naurahtaa.

Ohjaaja kertoo, että Tolkien oli raskas projekti eikä toistaiseksi ole kiire aloittaa uutta. Tällä hetkellä Karukoski kirjoittaa muutamia tv-sarjoja, jotka kiinnostavat häntä aihepiiriltään.

”Enkä vuonna 2021 sitten seuraavan kerran kuvataan. Nyt puhalletaan ulos ja analysoidaan, kuka mä oon, mitä oon tehnyt ja miten haluaisin olla parempi ihmisenä ja taiteilijana.”

Hallitusdraamaa Karukoski ei ole ehtinyt seurata kovin paljon, koska saapui Suomeen vasta torstaina itsenäisyyspäivää juhlimaan.

Paljon ulkomailla aikaa viettävä mies kuitenkin vertaa Suomen tilannetta esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Britanniaan, joissa keskustelu on hyvin polarisoitunutta.

”Suomi on niin pieni ja yhtenäinen valtio, että toivoisin, että keskustelukulttuuri olisi yhtenäisempi ja hyvään pyrkivä”, hän sanoo.

”Yhdysvalloissa huomaa, että ihmiset on masentuneita, koska [keskustelutapa] ei aja enää valtion vaan poliitikkojen asiaa.”

Karukoski kertoo olevansa hyvin ylpeä ja iloinen siitä, että on saanut kutsun Linnan juhliin, vaikka juhlat ovatkin aikamoista ”hurlumheitä”.

Juhlan hengen mukaisesti vanhassa puvussaan linnaan saapunut mies toivoo, että muistamme, mistä olemme kansana lähteneet.

”Emme saa kadottaa yhtenäisyyden kulttuuria. Meidän pitää olla vähän niin kuin yhteinen maajoukkue koko ajan”, hän toteaa.

Näyttelijä Oona Airola oli ensimmäistä kertaa Linnassa. Airola sai parhaan naispääosan Jussi-palkinnon aiemmin tänä vuonna roolityöstään Oma maa -elokuvassa.

Airolan mukaan Linnassa on vallinnut rento tunnelma. Hän toivoi pääsevänsä juttelemaan illan aikana sellaisten ihmisten kanssa, joiden juttusille hän ei helposti pääsisi muualla.

Airola kertoi olevansa huolestunut syrjäytyneistä ihmisistä ja keskustelun kärjistymisestä sosiaalisessa mediassa.

”Kyllä olen huolissani tällä hetkellä Suomen tilasta, olen huolissani, että meillä on yhä enemmän ja enemmän syrjäytyneitä ihmisiä, yksinäisyys on sellainen asia, mistä me ei kauheasti puhuta. Ihmisillä on todella paljon surua ja murhetta ja pelkoa suhteessa tulevaisuuteen tällä hetkellä.”

”Toivoisin, että löytäisimme rakentavampaa keskustelua eikä niin hyökkäävää, mitä ehkä sosiaalinen media helposti antaa. Some antaa helposti alustan hyökkäävälle keskustelulle. Toivon, että voitaisiin keskustella pehmeämmin ja inhimillisemmin”, Airola sanoi.

Airola kertoi itsekin tulleensa varovaisemmaksi sosiaalisen median suhteen. Hän sanoo puhuvansa lähinnä töistään nykyään sosiaalisessa mediassa.

”Saatan saada hyökkäyksiä. Oivalsin, ettei se olekaan sellainen alusta, jossa kannattaa kauheasti ilmaista mielipiteitä. Puhun asioista nykyään asioina enkä mielipiteinä”, Airola sanoi.

Airolan pitkän valkoisen puvun on suunnitellut Anne-Mari Pahkala.


Pitkän linjan näyttelijöillä Tommi Korpelalla ja hänen puolisollaan näyttelijä Elina Knihtilällä on Linnan juhlissa paljon tuttuja. He povaavat illasta hauskaa.

”Nyt alkaa tää jonotus hälvenemään, alkaa rentoutumaan tunnelma”, Korpela sanoo.

Knihtilä saapui Linnaan keltaisessa Katri Niskasen mekossa.

”Olen pitkään haaveillut siitä, että Katri Niskanen tekisi minulle puvun. Olen tosi iloinen, tässä on tosi miellyttävä olla.”

Kummallakin on työn alla uusia produktioita. Knihtilä on professorina taideyliopiston teatterikorkeakoulussa, mutta osallistuu samalla Meduusan huone -näytelmään kansallisteatterissa sekä keväällä uuden tv-sarjan tekoon. Korpela puolestaan harjoittelee Q-teatterissa Milja Sarkolan Pääomani-näytelmää.


Miten sujuu elämä ja arki kahden tunnetun näyttelijän taloudessa?

”Musta on aika hienoa, että voi jakaa niitä keskeisiä kysymyksiä”, Knihtilä sanoo. Näyttelijyys on kuitenkin itselleni niin iso osa identiteettiä, että on hyvä, että kotona on toinenkin, joka ymmärtää sitä.”

Korpela kehuu Knihtilää näyttelijänä mutta erityisesti tämän työtä professorina.

”Kunnioitan suuresti, ei minusta olisi semmoiseen. Olen tosi ylpeä hänestä.”

Yhteistä elämää on takana pian 30 vuotta. Vuosipäiviä pari ei ole ehtinyt viettää, mutta Linnan juhlien jatkoja on tiedossa ehkä useammatkin.

”Meille tuli kutsu Helsingin kaupungin pormestarin jatkoille, niin ihan mielenkiinnosta varmaan ainakin siellä mennään käymään. En osaa sanoa, mitä sitten tapahtuu”, Knihtilä sanoo.

”Elokuva-alalta ja teatterista hyviä ystäviä myös kutsuttu, niin varmaan ystävien seurassa. Mutta nähdään, ketä tässä tavataan illan aikana.”


Näyttelijä Martti Suosalo ja hänen vaimonsa ohjaaja Virpi Suutari odottivat myös illalta ystävien tapaamista ja lisäksi ”glamöröösiä tunnelmaa”. Pari on ollut Linnan juhlissa useasti.

Suosalo ja Suutari kertovat tavanneensa 90-luvulla Helsingin Sanomien kesätoimittajien juhlissa.

”Hän oli yksinäinen cowboy Manalan baaritiskillä. löysin hänet, ja sillä tiellä olemme edelleen”, Suutari kertoo.

Työ on suuri osa Suosalon ja Suutarin kotielämää, mutta se ei Suosaloa haittaa.

”Sitä ei voi oikeasti sanoa työksi, vaan se on intohimoista yhdessäoloa työn puitteissa”, Suosalo sanoo.

”Ohjaajan työ voi olla yksinäistä. Silloin on tärkeää, että on joku, kenen kanssa spekuloida näitä juttuja”, Suutari lisää.

Linnasta pari suuntaa jatkoille, joilla esiintyy heidän poikansa Iivari Suosalo. Hän soittaa Roope Salminen ja Koirat -yhtyeen kanssa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  4. 4

   Kolmen kotkan nokkima peura pelastettiin ilmatyynyalukseen Lappajärvellä

  5. 5

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  6. 6

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  9. 9

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää