Kotimaa

Ohjaaja Dome Karukoski muisteli ensimmäisiä Linnan juhliaan: ”Se meni vähän huonommin se ilta” – Näyttelijä Oona Airola kertoo, että somehyökkäykset ovat tehneet hänestä varovaisemman

Knihtilä kertoo näyttelemisen olevan kummallekin suuri osa elämää. Karukoskella ei puolestaan ole kiire uusien projektien pariin.

rac
Elokuvaohjaaja Dome Karukoski muisteli itsenäisyyspäivän vastaanotolla ensimmäisiä Linnan juhliaan, jotka eivät päättyneet kovin hyvin.

”Tein sen amatöörivirheen, että otin boolia tosi monesta kulhosta olettaen, että ne maistuvat varmaan erilaiselle. Se meni vähän huonommin se ilta”, Karukoski kertoi vuoden 2009 Linnan juhlistaan.

Syy ei hänen mukaansa ollut niinkään juomien määrässä, vaan siinä, että Linnassa on niin kuuma, että juomat nousevat helposti päähän. Tällä kertaa aikomuksena oli juoda enemmän vettä.

”Ihmiset eivät ymmärrä, että täällä on 82 astetta lämmintä ja jos otat muutamankin lasin, se nousee päähän saman tien”, Karukoski selvensi.

Tolkien-elokuvan vastikään ohjannut Karukoski kertoo, että takana on yksi hänen elämänsä parhaimmista vuosista.

”Tällaisena lepsämäläisenä kloppina pääsin kokeilemaan Hollywood-elokuvaa. Nyt olen työtön työnhakija, mutta ei siinä mitään, se oli mahtava kokemus”, Karukoski naurahtaa.

Ohjaaja kertoo, että Tolkien oli raskas projekti eikä toistaiseksi ole kiire aloittaa uutta. Tällä hetkellä Karukoski kirjoittaa muutamia tv-sarjoja, jotka kiinnostavat häntä aihepiiriltään.

”Enkä vuonna 2021 sitten seuraavan kerran kuvataan. Nyt puhalletaan ulos ja analysoidaan, kuka mä oon, mitä oon tehnyt ja miten haluaisin olla parempi ihmisenä ja taiteilijana.”

Hallitusdraamaa Karukoski ei ole ehtinyt seurata kovin paljon, koska saapui Suomeen vasta torstaina itsenäisyyspäivää juhlimaan.

Paljon ulkomailla aikaa viettävä mies kuitenkin vertaa Suomen tilannetta esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Britanniaan, joissa keskustelu on hyvin polarisoitunutta.

”Suomi on niin pieni ja yhtenäinen valtio, että toivoisin, että keskustelukulttuuri olisi yhtenäisempi ja hyvään pyrkivä”, hän sanoo.

”Yhdysvalloissa huomaa, että ihmiset on masentuneita, koska [keskustelutapa] ei aja enää valtion vaan poliitikkojen asiaa.”

Karukoski kertoo olevansa hyvin ylpeä ja iloinen siitä, että on saanut kutsun Linnan juhliin, vaikka juhlat ovatkin aikamoista ”hurlumheitä”.

Juhlan hengen mukaisesti vanhassa puvussaan linnaan saapunut mies toivoo, että muistamme, mistä olemme kansana lähteneet.

”Emme saa kadottaa yhtenäisyyden kulttuuria. Meidän pitää olla vähän niin kuin yhteinen maajoukkue koko ajan”, hän toteaa.

Näyttelijä Oona Airola oli ensimmäistä kertaa Linnassa. Airola sai parhaan naispääosan Jussi-palkinnon aiemmin tänä vuonna roolityöstään Oma maa -elokuvassa.

Airolan mukaan Linnassa on vallinnut rento tunnelma. Hän toivoi pääsevänsä juttelemaan illan aikana sellaisten ihmisten kanssa, joiden juttusille hän ei helposti pääsisi muualla.

Airola kertoi olevansa huolestunut syrjäytyneistä ihmisistä ja keskustelun kärjistymisestä sosiaalisessa mediassa.

”Kyllä olen huolissani tällä hetkellä Suomen tilasta, olen huolissani, että meillä on yhä enemmän ja enemmän syrjäytyneitä ihmisiä, yksinäisyys on sellainen asia, mistä me ei kauheasti puhuta. Ihmisillä on todella paljon surua ja murhetta ja pelkoa suhteessa tulevaisuuteen tällä hetkellä.”

”Toivoisin, että löytäisimme rakentavampaa keskustelua eikä niin hyökkäävää, mitä ehkä sosiaalinen media helposti antaa. Some antaa helposti alustan hyökkäävälle keskustelulle. Toivon, että voitaisiin keskustella pehmeämmin ja inhimillisemmin”, Airola sanoi.

Airola kertoi itsekin tulleensa varovaisemmaksi sosiaalisen median suhteen. Hän sanoo puhuvansa lähinnä töistään nykyään sosiaalisessa mediassa.

”Saatan saada hyökkäyksiä. Oivalsin, ettei se olekaan sellainen alusta, jossa kannattaa kauheasti ilmaista mielipiteitä. Puhun asioista nykyään asioina enkä mielipiteinä”, Airola sanoi.

Airolan pitkän valkoisen puvun on suunnitellut Anne-Mari Pahkala.


Pitkän linjan näyttelijöillä Tommi Korpelalla ja hänen puolisollaan näyttelijä Elina Knihtilällä on Linnan juhlissa paljon tuttuja. He povaavat illasta hauskaa.

”Nyt alkaa tää jonotus hälvenemään, alkaa rentoutumaan tunnelma”, Korpela sanoo.

Knihtilä saapui Linnaan keltaisessa Katri Niskasen mekossa.

”Olen pitkään haaveillut siitä, että Katri Niskanen tekisi minulle puvun. Olen tosi iloinen, tässä on tosi miellyttävä olla.”

Kummallakin on työn alla uusia produktioita. Knihtilä on professorina taideyliopiston teatterikorkeakoulussa, mutta osallistuu samalla Meduusan huone -näytelmään kansallisteatterissa sekä keväällä uuden tv-sarjan tekoon. Korpela puolestaan harjoittelee Q-teatterissa Milja Sarkolan Pääomani-näytelmää.


Miten sujuu elämä ja arki kahden tunnetun näyttelijän taloudessa?

”Musta on aika hienoa, että voi jakaa niitä keskeisiä kysymyksiä”, Knihtilä sanoo. Näyttelijyys on kuitenkin itselleni niin iso osa identiteettiä, että on hyvä, että kotona on toinenkin, joka ymmärtää sitä.”

Korpela kehuu Knihtilää näyttelijänä mutta erityisesti tämän työtä professorina.

”Kunnioitan suuresti, ei minusta olisi semmoiseen. Olen tosi ylpeä hänestä.”

Yhteistä elämää on takana pian 30 vuotta. Vuosipäiviä pari ei ole ehtinyt viettää, mutta Linnan juhlien jatkoja on tiedossa ehkä useammatkin.

”Meille tuli kutsu Helsingin kaupungin pormestarin jatkoille, niin ihan mielenkiinnosta varmaan ainakin siellä mennään käymään. En osaa sanoa, mitä sitten tapahtuu”, Knihtilä sanoo.

”Elokuva-alalta ja teatterista hyviä ystäviä myös kutsuttu, niin varmaan ystävien seurassa. Mutta nähdään, ketä tässä tavataan illan aikana.”


Näyttelijä Martti Suosalo ja hänen vaimonsa ohjaaja Virpi Suutari odottivat myös illalta ystävien tapaamista ja lisäksi ”glamöröösiä tunnelmaa”. Pari on ollut Linnan juhlissa useasti.

Suosalo ja Suutari kertovat tavanneensa 90-luvulla Helsingin Sanomien kesätoimittajien juhlissa.

”Hän oli yksinäinen cowboy Manalan baaritiskillä. löysin hänet, ja sillä tiellä olemme edelleen”, Suutari kertoo.

Työ on suuri osa Suosalon ja Suutarin kotielämää, mutta se ei Suosaloa haittaa.

”Sitä ei voi oikeasti sanoa työksi, vaan se on intohimoista yhdessäoloa työn puitteissa”, Suosalo sanoo.

”Ohjaajan työ voi olla yksinäistä. Silloin on tärkeää, että on joku, kenen kanssa spekuloida näitä juttuja”, Suutari lisää.

Linnasta pari suuntaa jatkoille, joilla esiintyy heidän poikansa Iivari Suosalo. Hän soittaa Roope Salminen ja Koirat -yhtyeen kanssa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  5. 5

   Italian koronavirus­tartuntojen määrä kasvaa: Venetsian karnevaali keskeytettiin, kouluja ja museoita kiinni

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää