Kotimaa

Poliisi saapuu selvästi aiempaa harvemmin hälytyspaikalle: Satojatuhansia tehtäviä hoidetaan nyt puhelimella tai jollain muulla tavoin

Tuore raportti kertoo isosta muutoksesta poliisin toiminnassa.

Poliisipartio saapuu nykyisin oleellisesti harvemmin hälytyspaikalle kuin vielä viime vuosikymmenellä. Tuoreen raportin mukaan poliisi luokittelee vuosittain kiireettömiksi tehtäviksi satojatuhansia sellaisia hälytyksiä, joihin se meni aiemmin paikan päälle mahdollisimman pian.

Nyt poliisi hoitaa nämä sadattuhannet tehtävät esimerkiksi saapumalla paikalle vasta myöhemmin, hoitamalla tehtävän puhelimitse tai kehottamalla kansalaista tekemään netissä rikosilmoituksen.

”Poliisin kenttäjohtajat joutuvat kovan paikan eteen tämän tästä suorittaessaan tehtävien tärkeysjärjestykseen asettamista ja tehdessään päätöksiä siitä, mille tehtäville partioita voidaan lähettää ja mille ei”, sanoo selvityshenkilö, Oulun apulaispoliisipäällikkö Antero Karnaranta.

Taustalla vaikuttaa muun muassa se, että poliiseja on vähemmän kuin ennen ja poliisin on siksi pakko priorisoida tehtäviä.

Karnaranta laati Poliisihallituksen pyynnöstä raportin poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan tilanteesta ja sen kehitystarpeista. Se julkaistiin maanantaina.

Muutos näkyy selvästi tilastoista.

Poliisin tehtävät luokitellaan kiireellisyyden perusteella A-, B- ja C-tehtäväksi. A-tehtäville poliisi menee lähtökohtaisesti heti pillit päällä, B-tehtäville se saapuu mahdollisimman pian, mutta C-tehtävät se hoitaa jollain muulla tavoin kuin menemällä tuoreeltaan paikan päälle.

A-tehtävien määrä on säilynyt suhteellisen vakaana, mutta aiemmin B-tehtävinä pidettyjä tapauksia hoidetaan nykyisin usein C-tehtävinä.

B-tehtävien määrä on vähentynyt runsaassa kymmenessä vuodessa noin 400 000:lla. Nyt ne hoidetaan C-tehtävinä, joiden määrä on vastaavasti kasvanut sadoillatuhansilla.

Kiireellisyyskriteerien muutos on mahdollistanut sen, että poliisin viralliset toimintavalmiusajat ovat säilyneet viime vuodet tavoitteiden mukaisina.

Toimintavalmiusaikaan lasketaan A- ja B-tehtävät mutta ei C-tehtäviä. Siten tilastoitavaan aikaan vaikuttaa enää noin puolet kaikista poliisitehtävistä.

Poliisin suorituskyky on säilynyt raportin mukaan kaupungeissa ja suurimmissa taajamissa vähintäänkin kohtuullisen hyvänä, mutta harvaan asutuilla alueilla poliisia joudutaan odottamaan pitkään eikä se saavu välttämättä lainkaan paikalle.

”Harvaan asutumpien alueiden valvonta- ja hälytyspalveluiden näkökulmasta tilanne on aina ollut haasteellinen. Vuosien mittaan tilanne on kuitenkin entisestään vain huonontunut. Hälytystehtävistä maaseudulle kohdentuu noin kolme prosenttia ja siellä asuu noin viisi prosenttia väestöstä. Usein poliisia joutuu siellä odottamaan kovin pitkään, aina se ei tule välttämättä paikalle ollenkaan”, Karnaranta sanoo.

Valtaosa harvaan asuttujen alueiden hälytystehtävistä on liikennetehtäviä.

HS uutisoi syyskuun lopussa poliisin kiireellisten A-tehtävien vasteajoista. Nykyisin harvaan asutulla seudulla asuva suomalainen voi kiireellisessä hätätilanteessa joutua odottamaan poliisia pahimmillaan jopa tunteja. Isoissa kaupungeissa poliisin vasteaika voi olla vain muutamia minuutteja.

Lue lisää: Enontekiöllä poliisia joutuu odottamaan kolme tuntia, mutta se ei ole ongelman kanssa yksin – kartta näyttää, kuinka kehno poliisitilanne on

Karnarannan mukaan poliisi jättää menemättä hälytyspaikalle sitä herkemmin, mitä kauempana se sijaitsee poliisiasemasta. Tulevaisuudessa poliisiasemien määrä vähenee nykyisestä, hän arvioi.

”Poliisiasemaverkko tulee mitä ilmeisimmin tulevina vuosina harvenemaan jo siksikin, että henkilöstön rekrytointivaikeudet ovat suuria siellä, mistä asukkaat muutoinkin vähenevät.”

Karnarannan raportti sisältää viitisenkymmentä toimenpidesuositusta poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan kehittämiseen. Raportti suosittaa muun muassa poliisien määrän lisäämistä pohjoismaiselle tasolle.

Nykyisin Suomessa on suhteessa vähemmän poliiseja kuin muissa Pohjoismaissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Helsinki ja Savukoski ääripäät


 Kaupunkien ja harvaan asuttujen alueiden välillä on suuri ero siinä, kuinka nopeasti poliisi saapuu hälytyspaikalle.

 Kiireellisissä A-tehtävissä ääripäitä olivat viime vuonna Helsinki ja Savukoski Lapissa. Helsingissä poliisi saapui paikalle keskimäärin viidessä minuutissa ja Savukoskella 71 minuutissa. Helsingissä A-tehtäviä oli 9 200 ja Savukoskella neljä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  4. 4

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  6. 6

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  7. 7

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää