Kotimaa

EU:n ulkopuolelta ei saa enää tuoda hedelmiä tai muita kasveja ilman terveys­todistusta – netti­tilauksetkin jäävät viikonlopusta lähtien tulliin

Kasvien maahantuontiehtoja tiukennetaan, koska kasvintuhoojien leviämistä halutaan estää tehokkaammin.

Joulumatkalaisia odottaa ensi lauantaista lähtien lentokentillä ja muilla raja-asemilla uusi sääntö: kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta kiristyy merkittävästi.

Lakimuutos vaikuttaa niin Venäjällä evääksi pakattuihin kurkkuvoileipiin, Thaimaan-lomalta tuotuihin mangoihin kuin Yhdysvalloista tilattuihin orkideoihinkin. Käytännössä nämä ja näiden kaltaiset tuotteet jäävät lauantaista lähtien rajalla viranomaisten käsiin, kertoo Ruokaviraston kasvinterveysyksikön jaostopäällikkö Sanna Välimäki.

Välimäen mukaan erilaisten kasvituotteiden tuonti on ollut tähän asti hyvin yleistä, ja uudistus vaikuttaa siten suoraan moneen tavalliseen kansalaiseen.

”Uudistus voi tulla yllätyksenä joululomilla, ja se aiheuttaa sitten helposti pahaa mieltä”, Välimäki arvelee.

Suomeen tuodaan tuoreita kasveja ja kasvituotteita erityisesti Venäjältä, jonne suuntautuu paljon joululiikennettä.

”Olen kuullut tullista ja rajalta, että lähes joka kulkuneuvossa on joku omena tai kurkkuvoileipä, se on aivan jokapäiväistä”, Välimäki sanoo.

”Ja kuinka moni on käynyt vaikka Thaimaassa ja tuonut sieltä mangon? Myönnän itsekin tehneeni niin ennen työtäni Ruokavirastossa. Se on ollut ihan normaalia käytäntöä.”

Tähän asti hedelmiä, leikkokukkia ja siemeniä on saanut vapaasti tuoda matkatavaroissa lomalta tai tilata netistä pienissä erissä omaan käyttöön, kunhan ne eivät ole olleet maahantuontikiellossa. Yrityksiltä on sen sijaan vaadittu todistusta kasvien terveydestä.

Uusi lainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta EU:n ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Terveystodistus vaaditaan muun muassa taimille, ruukkukasveille, pistokkaille, kylvösiemenille ja leikkokukille. Listalta löytyvät myös tuoreet hedelmät, marjat, vihannekset ja juurekset.

Vain banaaneja, ananaksia, taateleita, kookoksia ja meille vieraampia durian-hedelmiä saa yhä kuljettaa ilman todistusta. EU on todennut näiden tuotteiden kasvintuhoojariskit niin alhaisiksi, ettei vaatimuksia tarvita.

Käytännössä uusi lainsäädäntö tarkoittaa, että kasvituotteiden tuonti yksityiskäyttöön loppuu lähes kokonaan, Välimäki toteaa.

”Itse katsoisin, että näin siinä tulee käymään.”

Maahantuontiin oikeuttavan kasvinterveystodistuksen voi toki halutessaan hankkia, mutta se maksaa. Itse todistuksen hinnan määrittelee lähettäjämaan viranomainen.

”Yksittäiselle erälle tulee sen verran hintaa ja vaivaa, että kannattaa miettiä, saisiko vastaavan vaikka Euroopan sisältä.”

Voit tarkistaa uudet tuontisäännöt Ruokaviraston sivulta.

Taustalla on yritys hillitä kasvintuhoajien leviämistä. Välimäen mukaan yksityinen tuonti on tunnistettu EU:ssa yhdeksi suurimmista kasvintuhoajien leviämisväylistä.

Lihatuotteita alettiin valvoa tehostetusti, kun afrikkalainen sikarutto viime ja tänä vuonna tartutti sikoja vauhdilla ympäri maailmaa. Kasvinterveystodistuksen vaatimiseen ei johtanut mikään yksittäinen tuholainen tai virus, mutta riskit ovat kasvaneet pitkään.

”Matkailuhan on lisääntynyt. Kun myös matka-ajat lyhenevät ja ilmastonmuutoksen myötä meilläkin on ollut tosi leutoa, monet tuholaiset säilyvät hengissä ja menestyvät.”

Suomen talvessa kovin moni tuholainen ei tietenkään menesty, Välimäki myöntää. Lainsäädäntö on kuitenkin EU-maiden yhteinen, ja sillä suojellaan koko kauppa-alueen kasvintuotannon terveyttä.

”Ei täällä tarkisteta sitrushedelmiä siksi, että ne olisivat erityinen uhka meidän sitrustuotannollemme, mutta Etelä-Euroopan maissa sitrusten suojelu on tärkeää”, Välimäki sanoo.

Vastaavasti Etelä-Euroopassa noudatetaan yhteistä lainsäädäntöä myös silloin, kun se on meille tärkeämpää kuin heille.

Lakimuutos tuo Suomeen Australiasta tutut tiukemmat rajatarkastukset. Rajatarkastusasemille tulee roskikset, joihin matkustaja voi heittää kielletyt tuotteet ennen tarkastuksia.

Tulli alkaa valvoa uutta sääntöä heti lauantaina. Jos kasvinterveystodistusta ei ole hankkinut etukäteen, kaikki viikonloppuna tai sitä myöhemmin saapuvat kasvilähetykset voivat jäädä viranomaisten käsiin. Lähetyksen voi joko luovuttaa valtiolle itse, tai sitten tulli takavarikoi sen ja tekee virallisen päätöksen maahantuonnin estämisestä. Todistuksen hankkiminen on ostajan tehtävä.

”Yleensä se, joka myy verkossa, ei sano, että tuotteelle tarvitsee todistuksen. Se on ostajan vastuulla. Sitten on ikävä yllätys, kun tuote jää tulliin”, Välimäki varoittaa.

Jälkikäteen kasvinterveystodistusta ei ole mahdollista hankkia.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  2. 2

   Idyllisessä peltomaisemassa seisoo surkea näky: Upea mökkialue rapistui Espoossa rötiskökyläksi, jota asukkaatkin välttelevät

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Kuvat kertovat hävityksestä: Puisto muuttui kaatopaikaksi Helsingissä

  6. 6

   Miten vaarallinen Kiinasta leviävä koronavirus on? HS kokosi vastaukset neljään keskeiseen kysymykseen

  7. 7

   Nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä ja pääsee äärimmäisen häpeän tasolle – Miksi seksuaalikasvattaja hehkuttaa sitä?

   Tilaajille
  8. 8

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  9. 9

   ”Ajattelin, etteivät hyytymiset koske minua” – Lehti kasvoi ja uudistui, mutta sitten päätoimittaja Ville Pernaalle iski raju työuupumus

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  2. 2

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää