Kotimaa

HS-analyysi: Venäjä jatkaa pelottelun ja alistamisen tiellä – Tuoreen tutkimuksen päätelmät ovat suora­viivaisia ja naapurien kannalta levottomuutta herättäviä

Ruotsalaisen puolustustutkimuslaitoksen tuore raportti ennustaa Venäjän pysyvän naapureitaan häiriköivänä pullistelijana.

Naapureiden on syytä varautua siihen, että Venäjä käyttää armeijaansa ulkopoliittisen kunnianhimonsa välineenä seuraavan vuosikymmenen aikana, varoittaa ruotsalaisen tutkimuslaitoksen Totalförsvarets forskningsinstitutin (FOI) viime viikolla julkaistu tutkimus.

Kymmenen tutkijan yhteistyönä tekemässä raportissa tutkija Fredrik Westerlund arvelee, että Venäjä on jatkossakin merkittävä toimija kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa.

Westerlundin päätelmät ovat suoraviivaisia ja naapurien kannalta levottomuutta herättäviä: Venäjä ei olisi pelkästään aktiivinen toimija vaan myös aktiivinen häirikkö.

”Voimme odottaa Venäjän aggressiivisen ulkopolitiikan ja piittaamattomuuden kansainvälisestä oikeudesta jatkuvan. Voimme myös odottaa toistuvaa asevoiman käyttöä suurvallan kunnianhimon ylläpitämiseksi ja Venäjän etujen turvaamiseksi ulkomailla, etenkin Euroopassa.”

Westerlund pitää todennäköisenä, että Venäjän intoa käyttää avointa uhkailua tai peiteltyjä toimia muita valtioita vastaan rajoittaa vain naapurimaiden sotilasvoiman kasvu.

Edessä näyttäisi siis olevan kiristyvien välien ja kilpavarustelun aika. Tosin molemmista on näkynyt merkkejä jo usean vuoden ajan.

FOI on Ruotsin puolustusministeriön alainen arvostettu tutkimuslaitos, joka tekee erityisesti Ruotsin puolustushallintoa palvelevaa tutkimusta. FOI:n palveluksessa on noin 900 ihmistä, joiden joukossa on niin yhteiskunta- kuin luonnontieteilijöitäkin.

Viime viikolla ilmestynyt raportti Russian Military Capability in a Ten-Year Perspective – 2019 on jo yhdeksäs FOI:n Venäjän sotilaallista voimaa analysoiva tutkimus. Ensimmäinen ilmestyi 20 vuotta sitten.

Raportissa on analysoitu hyvin systemaattisesti Venäjän asevoimien nykytilaa, taistelukykyä useilla mahdollisilla sotanäyttämöillä, turvallisuuspolitiikkaa, taloutta, sotilasmenoja ja aseistautumista.

Tutkimus perustuu pelkästään avoimiin lähteisiin, joten se on voitu julkistaa kokonaan. Tutkimuksessa todetaan kuitenkin, että julkisten tietojen hankkiminen Venäjän asevoimista on viime vuosina vaikeutunut: julkisen tiedon määrää on vähennetty.

Tutkijat kirjoittavat olevansa tietoisia julkisiin lähteisiin liittyvistä riskeistä, kuten siitä, että vaarana on lähteä mukaan Venäjän propagandaan eli toistaa maan haluamaa viestiä.

Venäjän asevoimiin liittyvä propaganda onkin mennyt viime vuosina varsin hyvin läpi länsimaisessa mediakirjoittelussa. Kriittiset ja epäilevät tuomaat ovat olleet selvässä vähemmistössä.

Itse asiassa monille voi tulla yllätyksenä, että Venäjän sotilasmenot ovat supistuneet vuodesta 2017 lähtien. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin mukaan Venäjän sotilasmenot vähenivät 19 prosenttia vuonna 2017 ja 3,5 prosenttia vuonna 2018.

Venäjä on ollut erittäin aktiivinen luodakseen asevoimistaan modernin kuvan varsinkin sen jälkeen kun maa lähti uudella tarmolla kehittämään armeijaansa noin kymmenen vuotta sitten. Vuoden 2008 Georgian sota oli tuolloin paljastanut Venäjän asevoimien ongelmat.

FOI:n raportti ei poikkea yleisnäkemykseltään monista muista Venäjää luotaavista tutkimuksista ja selvityksistä. Maan ulkopolitiikan uskotaan jatkuvan aggressiivisena ja sisäpolitiikan sortavana.

Venäjän poliittisen ja sotilasjohdon katsotaan näkevän maailman nollasummapelinä, jossa yhden voitto on aina toisen häviö. Venäjä haluaa esiintyä suurvaltana, jolla on omat etupiirinsä.

Niin sanottuja värivallankumouksia pidetään lännen vallanvaihtoihin tähtäävinä juonina. Sellaista ei sallittaisi Venäjällä.

FOI:n raportti arvioi, että sisäpoliittisesti Venäjällä on kuitenkin edessään vaikeita vuosia. Syitä ovat yhden ikääntyvän henkilön ympärille rakentuvan johtamisjärjestelmän aiheuttama epävarmuus ja hauraus sekä kansan tuntema syvä epäluottamus poliittiseen eliittiin.

Raportti arvioi, että Venäjän asevoimat on jo nostettu tasolle, joka vastaa ulkopoliittista kunnianhimoa aiempaa uskottavammin. Armeijan reformi on onnistunut, eikä käynnissä olevaan uudistustyöhön ole tulossa merkittäviä muutoksia.

Sen sijaan Venäjä jatkaa armeijauudistustensa vakiinnuttamista. 2020-luvulla on todennäköisesti edessä vain asteittaista suorituskyvyn eli aseellisen kyvykkyyden kasvattamista.

Venäjän asevoimat kärsivät rekrytointivaikeuksista. Armeija joutuu kilpailemaan yhä pienemmästä terveiden miesten ikäluokasta, koska Venäjän väestön tiedetään 2020-luvulla vähenevän miljoonilla ihmisillä.

Vaikka esimerkiksi sopimussotilaiden osuutta asevoimien miehistöstä on pyritty lisäämään, Venäjän armeija koostuu jatkossakin varusmiehistä ja sopimussotilaista.

Tavoitteeksi asetettuun miljoonan miehen armeijaan ei ole päästy eikä ehkä päästäkään. Pakollinen asepalvelus mahdollistaa kuitenkin teoriassa ison reservin, josta voidaan mobilisoida sota-aikana jopa pari miljoonaa miestä. Reservin todellinen käyttökelpoisuus on kuitenkin arvoitus.

Raportti myös huomauttaa, että vaikka Venäjän asevoimat pääsisivätkin ensi vuonna modernin kaluston tavoitteeseen, 70 prosenttiin, 30 prosenttia kalustosta olisi yhä vanhaa ja suurelta osin peräisin neuvostoajalta.

Vanhan kaluston päivittämistä ja uuden hankintaa pitää siis jatkaa.

Venäjän armeijan taisteluvoiman arvellaan kasvaneen viime vuosikymmenellä niin paljon, että armeija kykenee nyt aikaisemmasta poiketen käymään yhden pienehkön paikallisen sodan sijaan yhtä isoa alueellista sotaa.

FOI:n raportti epäilee, ettei samanlaista suorituskyvyn kehittymistä ole tiedossa seuraavien kymmenen vuoden aikana.

”Kaiken kaikkiaan arvioimme, että vuoteen 2029 asti Venäjän taisteluvoima pysyy luultavasti suurin piirtein sillä tasolla, joka mahdollistaa yhden alueellisen sodan käynnistämisen”, kirjoittavat tutkijat Johan Norberg ja Martin Goliath.

Esimerkiksi kyky käydä yhtä aikaa kahta alueellista sotaa vaatisi todella merkittävää asevarustelun lisäämistä. Näin olisi varsinkin sellaisessa tilanteessa, että toista sotaa varauduttaisiin käymään Uralin länsipuolella ja toista itäpuolella.

Uusia liikenneyhteyksiä, sotasatamia ja ilmavoimien lentotukikohtia pitäisi rakentaa silloin niin paljon, ettei Venäjällä uskota olevan niihin varaa.

Mahdotonta se ei kuitenkaan olisi. Venäjän yksinvaltainen poliittinen järjestelmä mahdollistaa asevarustelun joustavan lisäämisen riippumatta maan taloudellisesta tilanteesta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  4. 4

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  5. 5

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  7. 7

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Kapakkakierros kerran viikossa tulee 40 vuodessa maksamaan noin 300 000 euroa – ihmiselämän suuret päätökset ovat pieniä

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  8. 8

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää