Kotimaa

Etelä-Karjalassa jo lähes joka viides nainen kertoo polttavansa päivittäin: ”Tupakan tuonti Venäjältä on iso ongelma”

Suomalaisten tupakointi on vähentynyt viime vuosikymmeninä, mutta alueelliset erot ovat suuria.

Pubivisa päättyy ja asiakkaat virtaavat ravintola Old Cockin tupakkakoppiin odottelemaan tuloksia.

Lappeenrantalaisbaarin tupakoijista enemmistö on naisia, eikä se ole täällä ollenkaan tavatonta.

”Kyllä täällä aika paljon polttavat naiset, ja moni polttaa tupakkakopissa muutaman, vaikkei muuten polttaisikaan”, kertoo Salme Bragge, Old Cockin omistaja.

Suomalaisten aikuisten tupakoinnin lasku näyttää kokonaisuudessaan pysähtyneen, mutta alueelliset ja eri ihmisryhmien väliset erot ovat suuria.

Etelä-Karjalassa tupakointi on keskimääräistä yleisempää, mutta lisäksi ainakin viimeisimmän kyselytutkimuksen mukaan naiset polttavat siellä enemmän kuin missään muualla Suomessa. 20–64-vuotiaista Etelä-Karjalan naisvastaajista tupakkaa kertoi polttavansa päivittäin 18,5 prosenttia eli lähes joka viides. Koko Suomessa tupakkaa polttaa päivittäin 13 prosenttia naisista.

Tyypillisesti miehet polttavat naisia enemmän, mutta Etelä-Karjalassa naiset ovat viimeisimpien kyselytulosten mukaan kirineet myös miesten ohi.Etelä-Karjalan luvut eivät yllätä Old Cockin pubivisaan saapunutta Mari Vahtolaa. Moni hänen tutuistaan polttaa.

”Kyllä esimerkiksi mun kaveriporukasta naiset polttaa enemmän kuin miehet”, hän sanoo.

Syytä hän ei osaa arvailla. Vahtola kertoo tupakoivansa päivittäin, mutta erityisesti baarissa.

”Poltan 5–6 tupakkaa päivässä. Kun juon alkoholia niin enemmän.”

Keskiviikkona julkaistun uuden Tupakkatilaston aikuisia koskevat tiedot ovat vuoden 2018 FinSote-tutkimuksesta.

Tarkkoja maakuntakohtaisia päätelmiä tupakoinnista ja sen suunnasta on FinSoten perusteella vaikea tehdä, sillä riittävät alueelliset tiedot on kerätty vasta muutamilta vuosilta. Useimmat niissä näkyvät muutokset mahtuvat virhemarginaaliin samoin kuin miesten ja naisten tupakoinnissa alueittain havaittavat muutaman prosentin muutokset.THL:n asiantuntijan Otto Ruokolaisen mukaan tupakointi on Suomessa keskimäärin yleisempää idässä ja pohjoisessa kuin lännessä ja etelässä. Tähän voi vaikuttaa alueiden asukkaiden sosioekonominen asema –koulutustaso ja ammatti – mutta koko kuvaa se ei selitä.

”Taustalla voi olla kulttuurinen ero, joka ei selity vain tietyillä mittareilla”, Ruokolainen arvelee.

Etelä-Karjalan terveysammattilaiset ovat huomanneet maakunnan sijoittuvan tupakointitilastojen kärkipäähän, kertoo sairaanhoitaja Taija Turkia. Hän työskentelee Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskussairaalassa tupakoinninvieroitusohjaajana ja pitää myös vieroitusryhmiä niille, jotka haluaisivat lopettaa tupakoinnin.

Alueen terveysammattilaiset yrittävät parhaansa mukaan saada tupakointilukuja laskuun, Turkia kertoo. Kun vuonna 2017 selvisi, että Etelä-Karjalassa jopa 13 prosenttia äideistä polttaa tupakkaa raskautensa alkupuolella, asiaan puututtiin ja äitiysneuvoloihin hankittiin häkämittarit.

”Ilman muuta tätä pitäisi saada alaspäin. Tupakointi monesti liittyy muihinkin ongelmiin.”

Mistä mahdollinen ero muuhun Suomeen sitten johtuu? Turkia arvelee, että Etelä-Karjalassa näkyy vahvana naapurimaan vaikutus.

”Meillä on halpa Venäjän-tupakkaongelma.”

Suomessa tupakoinnin laskun syyksi on arveltu paitsi tapojen muutosta myös tupakkatuotteiden hinnannousua.Lue lisää: Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkärikäynnillä

Etelä-Karjalassa edullisia savukkeita liikkuu kuitenkin rajan yli siinä määrin, että muualla Suomessa tupakointia hillinnyt hinnannousu ei välttämättä vaikuta Etelä-Karjalassa yhtä tehokkaasti. Vaikutus saattaa olla jopa päinvastainen.

”Kun Suomessa askin hinta nousee, niin tuontitupakka tulee vain kannattavammaksi. Ja jos on kymmenen kartonkia kotona, motivaatio lopettaa ei ole kova”, Turkia sanoo.

”Näkisin, että Venäjältä tuonti on yksi iso ongelma täällä, vaikka maahantuontisääntöjä on kiristetty. Valtiolta tarvittaisiin tähän toimenpiteitä.”

Myös se, että ympärillä on paljon muita tupakoitsijoita, vaikeuttaa lopettamisaikeita selvästi, Turkia arvelee. Lappeenrannassa yleinen mielipide tupakoinnista näyttäisi kyllä muuttuvan muun Suomen tapaan yhä negatiivisemmaksi, mutta se voi toisaalta luoda häpeän tunnetta tupakoitsijalle. Silloin kynnys hakeutua vieroitusohjaukseenkin voi nousta.

”Aika monet sanovat, että heille tulee huonommuuden tunne, suorastaan häpeävät tapaansa ja tuntevat olevansa toisen luokan kansalaisia muiden silmissä.”

Turkia muistuttaa, että erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten asenteen pitäisi olla kannustava, ei syyllistävä.

”Toivoisin, että ihmiset enemmän hakeutuisivat vieroitukseen, mutta kynnys on monella iso.”

Tupakkatilaston mukaan tupakoinnin haluaisi lopettaa 63 prosenttia 20–64-vuotiaista päivittäin tupakoivista.

Sekä Turkia että ravintoloitsija Salme Bragge kertovat huomanneensa, että tupakoinnin lisäksi nuuskan käyttö näyttää yleistyvän. Koko maassa nuuskan käyttö ei ole viimeisimpien tietojen mukaan kasvanut, mutta Braggen mukaan yhä useammalla Old Cockin kävijällä on nuuskapussi huulessaan, myös naisilla.

”Se näkyy täällä jo ihan lattialtakin. Juuri yksi tyttö osti askin tupakkaa ja pyysi sytytintä, kun nuuskat olivat unohtuneet kotiin”, Bragge sanoo.

Turkia arvelee, että nuuskan käyttö jää monelle tavaksi ryhmäpaineessa, erityisesti varusmiespalveluksen tai joukkueurheilun kautta. Nuuska mielletään helposti vähemmän vaaralliseksi kuin tupakka.

”Kysyin eräältä valmentajalta, että ettekö anna nuuskalla etumatkaa vastustajille. Nikotiinihan vaikuttaa suorituskykyyn. Hän vastasi vain, että ei se haittaa, kun kaikki käyttää.”

Nuuskalla saatetaan myös korvata osa tupakoinnista. Niin on tehnyt myös Lappeenrannan torin kulmalle tupakalle tullut Marko Hämäläinen.

Lvi-asentajana työskentelevä Hämäläinen on polttanut 14-vuotiaasta asti, mutta vähentänyt nyt reilusti askista muutamaan tupakkaan päivässä. Tilalle on tullut nuuska ja purukumi.

“Vähensin töiden takia, siellä ei pysty ollenkaan polttamaan”, Hämäläinen sanoo.

Moni lappeenrantalainen työpaikka on muuttunut savuttomaksi viimeisen vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi Fazerin Lappeenrannan-tehdas muuttui kokonaan savuttomaksi vuonna 2010. Mutta on vähentämiseen ollut toinenkin syy, Hämäläinen lisää.

“Jos on mennyt naisen kanssa kahville, ei ne ole oikein tykännyt.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  7. 7

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  8. 8

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää