Kotimaa

Commodore 64 viitoitti tietä teknisille lahja­toiveille, ja nyt älypuhelimet ja niiden tykötarpeet ovat jo joulupukin kirjeiden peruskauraa

Kansallisarkiston kirjepinoista vyöryvät eri aikakausien lelubrändit. Listojen tekemistä ruokkivat lelukuvastot, jotka valtasivat markkinat 1980-luvulla.

Tamagotchit, Turtlesit ja Bratzit – eri vuosikymmenten lelubrändit vyöryvät joulupukin kirjeistä, jotka on varastoitu pitkinä hyllymetreinä Kansallisarkistoon Ouluun.

Täältä löytyy kattava otos pukin saamista kirjeistä 1990-luvulta lähtien. Kaikkiaan Joulupukin pääpostiin napapiirille on vuodesta 1985 tullut 20 miljoonaa kirjettä paristasadasta maasta.

Viime vuonna innokkaimpia kirjeenlähettäjiä olivat puolalaislapset, joilta tuli peräti 100 000 kirjettä. Länsimaista, kuten Britanniasta, kirjeiden lähettäminen on hiipunut. Samoin on käynyt Suomessa.

Pukki sai silti vielä viime vuonna suomalaislapsilta noin 25 000 perinteistä kirjettä.Joulu on vuoden kuluttamisen huipentuma, ja se näkyy lasten toivomuskirjeissä. Lelulistat ovat usein pitkiä ja täynnä hittileluja.

Toista oli 1950-luvulla, jolloin pukille kirjoittamisen perinne otti vauhtia. Pukille osoitettuihin kirjeisiin vastasivat aluksi vapaaehtoiset postivirkailijat.

”Ostolelut olivat vielä 1950-luvulla harvinaisia. Lähinnä kaupunkien vauraissa porvarisperheissä niitä annettiin”, kertoo espoolaisen lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Ensimmäisiä ostoleluja tuolloin olivat esimerkiksi katselulaite View-Master ja Afrikan tähti -peli, joka lanseerattiin 1951.

Maaseudulla lelut olivat kotitekoisia. Lapset saivat itse nikkaroituja puuautoja, -nukkeja ja -hevosia. Lahjapakettien määrä oli toista kuin tänä päivänä.

”Ostolelut alkoivat yleistyä 1960-luvulla. Kimble tuli 1967 ja Legot ja Barbit saapuivat markkinoille myös. Silloin ne olivat vielä luksustuotteita”, Rassi kuvaa.

Kun Vaasan yliopiston markkinoinnin yksikön tutkijat analysoivat joulupukin kirjeitä kymmenen vuotta sitten, he saivat toiveiden määräksi keskimäärin 5,2. Niistä suurin osa oli brändinimettyjä.

Tutkijat nimesivät kirjoittajat ”tavarataivaan tahtojiksi”. Usein kirjeet vaikuttivat enemmän tilauslistoilta kuin toivomuskirjeiltä, ja moni oli liittänyt lelukuvaston sivunumerotkin mukaan.

Pienessä vähemmistössä olivat joulupukin valitsema yllätyslahja tai joulun ihmettä odottavat lapset. Jotkut toivovat ”hyvää elämää äidille ja isälle” tai vaikkapa isän syövän paranemista.

Uusimmat kirjeet Joulupukin arkistossa ovat viime joululta. Niissä suurin ero 1990-luvulta tähän päivään näkyy teknologisissa lahjatoiveissa.

Kannettavat tietokoneet, peliasemat ja kuulokkeet sekä puhelimet ja niiden tykötarpeet ovat tämän ajan lasten perustoiveita. Toiveissa vilahtelevat myös aktiivisuusrannekkeet, urheilukellot ja Polaroid-kamerat.

1990-luvun kirjeissä pukilta pyydettiin kasetti- tai cd-soitinta, korvalappustereoita tai tietokonepelejä. Omaa tietokonetta uskalsi tahtoa hyvin harva. Yksi kirjoittaja aneli pukkia järjestämään asiat niin, että perheen tietokone siirretään isän ja äidin huoneesta lapsen huoneeseen.

Teknisten lahjojen ensimmäinen suuri hitti oli Commodore 64 -tietokone.

”Siitä kaikki lähti ja se oli 1980-luvulla yksi suosituimpia poikien joululahjatoiveita. Samoihin aikoihin tulivat elektroniikkapelit”, kertoo Rassi.

Lelukuvastoja oli 1980-luvun lopulla jo monilla tavarataloilla, ja niiden myötä lapset alkoivat väsätä toivelistoja.

”Lelubrändien määrä oli 1980-luvulla jo mittava ja lahjamäärätkin aika suuria. Kaikki tietysti toivoivat sitä yhtä tiettyä persikka-Barbieta tai Kaalimaan kakaraa”, Rassi kuvaa.


Lelubrändien nimet kuvastavat aikaa joulupukin saamissa kirjeissä. Osa elää vain yhden sesongin, mutta jotkut pysyvät listoilla vuosikymmenestä toiseen.

Uusimmissa kirjeissä lapset kirjoittavat aiempaa enemmän myös aineettomista joulutoiveistaan, kuten joulurauhasta ja yhteisestä ajasta. Jotkut pyytävät yhdessä tekemisen lahjakortteja tai rahaa hyväntekeväisyyteen. Aika moni toivoo lunta ja lumileikkejä.

Monet näistä aineettomien toiveiden listoista on lähetetty kouluista, joissa niitä on tehty opettajien johdolla.

Lumileikit olivat vielä 1960–1970-luvuilla isompienkin lasten arkea. Pulkat ja kelkat kuuluivat toivelahjoihin.

”Stigan rattikelkka tai minisukset olivat tuohon aikaan suosikkitoiveita, samoin kuin pöytäjääkiekkopeli, joka alkoi ilmestyä pukinkonttiin noihin aikoihin”, sanoo Rassi.

Monella lelubrändillä on pitkä historia, mutta joidenkin hittituotteiden syklit ovat Rassin mukaan lyhentyneet entisestään 2000-luvulla.

”Esimerkiksi jokin robottikoira voi nousta leluksi, jonka kaikki haluavat ja joka loppuu kaupoista joulun alla. Puolen vuoden päästä sitä ei välttämättä muista enää kukaan”, Rassi luonnehtii.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kirjeitä talletetaan Kansallisarkistoon


 Kirjeiden määrä on vähentynyt, koska kirjeet länsimaista vähenevät.

 Vastauskirjeiden määrä on vähentynyt Postin säästöjen myötä. Vastauksia lähetetään noin 10 000 ja vain suomeksi tai englanniksi.

 Kirjeistä arkistoidaan vuosittain 4 000–6 000 Kansallisarkistoon.

 Joulupukin virallinen osoite on Joulupukin Pääposti, Tähtikuja 1, 96930 Napapiiri.

Lähde: Posti

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää