Kotimaa

Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

Talvisodan alussa lotat leipoivat rintamalle jopa 100 000 reikäleipää päivässä. Pielavedellä ollaan vielä kaukana siitä tahdista, mutta perinteisellä reseptillä leivottu leipä on jo leipomon tähti.

Saako sitä sota-ajan leipää enää mistään?

Kysymys esitettiin kuopiolaiselle Pirkko Nousiaiselle sotaveteraanien tilaisuudessa kevättalvella 2017. Elettiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Kuopion Lottaperinneyhdistyksessä pitkään toiminut Nousiainen oli tilaisuudessa kertomassa lottien sodan aikana tekemästä työstä.

Kysymyksen esittäjä oli entinen pikkulotta, nainen, joka oli elänyt lapsuuttaan talvi- ja jatkosodan aikaan. Hän kertoi, kuinka hän oli istunut sotarintamalta lomalle tulleen isän sylissä ja kaivanut isän sotilaspuvun taskusta ruisleivän palan.

”Tämä nainen sanoi, että mikään ei ollut niin ihanaa kuin se leipä. Tietysti siinä tilanteessa oli aika monta muutakin asiaa kuin leipä: isän syli, se turvallisuus ja tunnelma. Tämä nainen kysyi, että voisiko sitä leipää vielä jostain saada”, Nousiainen kertoo.

Kysymys mielessään hän meni illalla nukkumaan.

Isän sotilaspuvun taskusta löytynyt kovettunut leipäpala oli sota-aikana lottien rintamalle leipomaa ruisleipää. Se oli ohutta reikäleipää, joka vanhetessaan kuivui ja kovettui. Siten se säilyi pilaantumattomana viikkoja, kuukausia.

Kuiva ja kova leipä pehmitettiin uudelleen kastamalla sitä vedessä, teessä tai kahvin korvikkeessa.


Talvisodan sytyttyä 80 vuotta sitten Lotta Svärd -järjestö huolehti armeijan liikkuvien joukkojen ja evakuoitujen siviilien muonituksesta. Puolustusministeriön pyynnöstä lottajärjestö huolehti myös armeijan leivän leipomisesta ja toimittamisesta rintamalle.

Lottien leipäurakasta tulikin valtava. Talvisodan alkuvaiheessa lotat leipoivat yli 100 000 kiloa leipää päivässä. Talvisodan edetessä päivittäinen leipämäärä vakiintui noin 80 000 kiloon.

Lotat tekivät leipiä pääasiassa kotitalouksissa. Leipomispaikoiksi oli valittu isoja taloja, joissa oli isot leivinuunit.

Leivät tehtiin tarkkojen ohjeiden mukaisesti. Leivän piti olla ohutta, hapanta ja rukiista tehtyä reikäleipää, joka oli muodoltaan neliskulmaista. Leivistä tehtiin neliöitä, jotta ne voitiin pakata mahdollisimman tehokkaasti leipiä varten hankittuihin pahvilaatikoihin. Niihin mahtui 17 kiloa leipää.

”Laatikot pakattiin junavaunuun, ja pakkaukset oli suunniteltu tarkasti junavaunun mukaan. Kerrotaan, että vaunun tila oli niin tarkkaan käytetty, ettei laatikoiden väliin olisi satanenkaan mahtunut”, Pirkko Nousiainen sanoo.


Nousiaisen mukaan vanikaksi kutsuttuja sotaleipiä leivottiin eniten Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa, joka oli perinteistä reikäleipä-Suomea. Savossa, pyöreän ja pehmeän ruisleivän alueella, leivottiin reikäleivän lisäksi myös oman perinteen mukaisia leipiä. Niitä ei kuitenkaan toimitettu eturintamalle asti, koska ne eivät olleet säilyvyydeltään ohuen reikäleivän veroisia.


Kysymys sotaleivän saatavuudesta muhi Pirkko Nousiaisen mielessä yön yli. Aamulla hän soitti lottaperinneyhdistyksessä toimivalle ystävälleen Leena Savolaiselle. Naiset päättivät ottaa talvisodan leivän uudelleen tekoon. Se olisi täydellinen tuote lottaperinneyhdistykselle itsenäisyyden juhlavuonna.

Naiset kertoivat ajatuksistaan Pielavedellä toimivan Leipomo Puustellin yrittäjälle Pekka Savolaiselle. Tämä innostui asiasta.

Kymmenen henkeä työllistävässä leipomossa alettiin valmistautua sota-ajan reikäleivän tekoon perinteisen reseptin mukaisesti. Leipää varten teetettiin alkuperäisten muottien mukaiset neliskulmaiset metallimuotit. Leipä pakattiin paperipussiin, johon painettiin myös tietoa leivän historiasta.


Reikäleivän halkaisusta leipomo ja lottaperinneyhdistys kävivät keskustelua. Sodan aikaan leipää ei halkaistu, mutta nyt se päätettiin halkaista, jotta viipaleleipiin tottuneiden nykysuomalaisten olisi helpompi sitä käyttää.


Toukokuussa 2017 lottaperinneyhdistys pääsi esittelemään Pielavedellä leivottuja tuoreita talvisodan leipiä.

Leipomo hioi vielä kesän aikana leipomistaan, sillä ohuesta täysrukiisesta leivästä tahtoi tulla heti tuoreeltaan liian kova.

”Pelkästä ruisjauhosta on aika haasteellista saada koostumus, että se olisi kohtuullisen helposti syötävissä. Jos pakkaus olisi ollut muovipakkaus, siellä leipä olisi pehmentynyt, mutta se haluttiin nimenomaan paperiseen pakkaukseen”, Pekka Savolainen sanoo.

”Taikina-aineiden suhteita, paistolämpötiloja ja -aikoja muokattiin ennen kuin saatiin siitä meidän mielestä sopiva tuote.”


Talvisodan leivän historia kiinnosti ihmisiä, ja täysrukiinen leipä myös maistui hyvältä. Kuopion Lottaperinneyhdistys vei maistiaisia tasavallan presidentillekin.

Ihmiset alkoivat kysellä leivän perään. Syksyllä 2017 leipomo haki leivän nimelle, Talvisodan leipä, tuotesuojan ja alkoi tarjota leipää myyntiin myös kauppoihin.

Nyt, kaksi vuotta Suomen 100-vuotisjuhlavuoden jälkeen, talvisodan leipää leivotaan yhä Pielavedellä aamuyön tunteina kuutena päivänä viikossa. Leipää myydään pohjoissavolaisissa kaupoissa, ja sitä tilataan leipomosta eri puolille maata etenkin juhlapäivien aikaan.

Reilun kahden vuoden aikana talvisodan leipää on leivottu Pielavedellä kymmeniätuhansia kappaleita. Se on leipomon suosituin ruisleipä, ja se hätyyttelee jo leipomon ykkösleivän, kauraleivän, suosiota. Talvisodan leivän suosio yllätti leipomoyrittäjänkin.

”Leivän suosiossa isossa osassa on se ajatus ja perinne. Pakkaus johtaa ajatukset sota-aikaan. Mutta kun sitä on syöty, seuraava leipä ostetaankin jo sen takia, että leipä on hyvän makuinen. Sen takia menekki on säilynyt”, Savolainen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  7. 7

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  10. 10

   Taksilupien määrä on jopa kaksinkertaistunut isoissa kaupungeissa – kiistelty lakiuudistus on samanaikaisesti nostanut kyytien hintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää