Kotimaa

Nyt Ruotsista tuodaan muitakin kuin isoja diesel-autoja: Lempääläläismies haki vähän ajetun Teslan ja moni muu lataushybridin

Autoalan Tero Kallio sanoo, että käytettyjen laajan tuonnin vuoksi Suomi menettää töitä ja verorahoja.

Dieselinkatkuisessa käytettyjen autojen tuonnissa näkyy pieni pala orastavaa vihreää, sillä ladattavien hybridien ja sähköautojen osuus on tänä vuonna kasvanut kovasti. Niiden määrät ovat vielä pieniä kokonaislukuihin nähden, mutta suunta on selvästi ylöspäin.

Tänä vuonna käytettyjä henkilöautoja tuodaan yli 45 000, joista ladattavia hybridejä on noin 5 500 ja täyssähköisiä runsaat 400. Sama ilmiö näkyy myös uusien autojen kaupassa, hybridien suosio kasvaa.


Ruotsi on kiilannut Saksan ohi suomalaisten ykköstuontimaana, mutta dieselin suosio on pysynyt jo vuosia. Tosin tänä vuonna ensi kertaa moneen vuoteen käytettyjen dieselautojen tuontimäärä ei kasva.

”Valitettavasti Suomi on lipumassa muiden Itä-Euroopan maiden joukkoon, joka hakee Länsi-Euroopasta käytettyjä autoja. Vaikka pistokehybridien määrä on tänä vuonna noussut, niin noin 50 prosenttia on edelleen diesel-autoja”, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ry:stä, joka on uusien autojen maahantuontiyritysten ja autoteollisuuden yhdistys ja näin siis ”kärsivä” osapuoli voimistuneessa käytettyjen autojen tuonti-ilmiössä.

Hän sanoo hieman provosoiden, että Suomi osaltaan puhdistaa länsinaapurinsa hengitysilmaa tuomalla vanhempia diesel-autoja sieltä. Samalla Suomi on muiden Itä-Euroopan maiden kanssa vastaanottavana maana hiilivuodolle.

Vähän käytetyn auton hakeminen Ruotsista houkuttaa Kallion mukaan nyt kolmesta syystä: Ruotsin kruunun arvo suhteessa euroon, Ruotsin käytettyjen autojen markkinoilla oleva ylitarjonta ja kotimainen autoverotus, joka suosii käytettynä tuotuja autoja suhteessa kotimaasta hankittuun uuteen autoon nähden.

”Kansantalousnäkökulmasta katsoen kun auto ostetaan ulkomailta käytettynä, siitä aikanaan maksettua arvonlisäveroa ei koskaan Suomeen saada. Me laskimme, että arvonlisäverotappio Suomelle oli viime vuonna vähän yli sata miljoonaa ja tänä vuonna enemmän.”

Käytettynä tuotujen autojen keskihinta on noussut jo 22 000 euroon, kun taas Suomessa ostetun käytetyn auton keskihinta on 3 600 euroa. Tuontiauto on siis lähempänä uuden auton hintaa, joka on keskimäärin vähän yli 30 000 euroa.

Suomalaisten selvä suosikkituontiauto on yhä siis iso diesel-auto, varsinkin Mersu, mutta nyt uudempana kasvavana ilmiönä tuonnissa näkyy muutaman vuoden ikäisten lataushybridien suosio.

”Käytettyinä tuotujen autojen hiilenmustassa kokonaiskuvassa tämä on hyvä valonpilkahdus, jos ajattelee vain päästöjen kannalta. Mutta olisihan se kansantaloudellisesti ja meidän alamme kannalta parempi, että se pistokehybridi ostettaisiin käytettynä tai uutena Suomesta. Silloin alvi, raha ja työpaikat jäisivät Suomeen”, Kallio sanoo.

Sähköauto Teslan tuontiluvut ovat lähes kaksinkertaistuneet vuosittain, ja niitä on esimerkiksi tänä vuonna tuotu käytettynä Suomeen noin 200. Se on tuonnin kokonaisluvuissa hyvin pieni osa ja omanlaisensa ääriesimerkki, mutta kertoo siitä, mihin hintaan naapurissa on tarjolla yhtä vuosikymmenen käänteentekevimmistä autoista.

Yksi sellaisen tuojista on lempääläläinen Jani Penttilä, joka haki vuoden 2016 Teslan Tukholmasta pari kuukautta sitten. Apuna hänellä oli ruotsalainen yhden miehen autonvälitysfirma, jonka apu oli tärkeää.

”Hintaansa nähden sain paremmat varusteet ja juuri sellaisen mallin kuin halusin. Suomessa nämä ovat ylihinnoiteltuja muuhun Eurooppaan verrattuna”, Penttilä sanoo.


”Säästö oli vähintään tuhansia euroja. Etu Ruotsista tuonnissa on myös se, että saa mukaan myös talvirenkaat ja talvipaketin.”

Mistään halvasta hankkeesta ei tietenkään voida puhua. Auto (malli S 90D) maksoi 64 000 euroa, jonka päälle tulevat vielä hakukulut, noin 300 euroa, ja autovero, arviolta alle 3 000 euroa. Suomessa vastaavista malleista pyydetään hänen mukaansa 75 000–80 000 euroa. Hän haki auton itse laivalla Tukholmasta, jossa välittäjä luovutti auton.

Penttilän ex-leasing-Teslalla oli ajettu 68 000 kilometriä ja siinä on vielä tehdastakuuta jäljellä. Talviaikaan yhdellä latauksella voi ajaa noin 350 kilometriä.

Haussa kannattaa suosia välittäjää, jolla on suosituksia esimerkiksi suomalaisilta ostajilta, Penttilä vinkkaa, tai vakavaraista merkkiautoliikettä. Muuten voi tulla orpo tunne, kun ensin maksaa kymmeniätuhansia euroja vieraan firman tilille ja sitten alkaa jännittää, onko satamassa sittenkään ketään vastassa auton kanssa.

Sähköautoihin liittyvä ikuisuuskysymys on se, miten kauan auton kallein osa eli akut kestävät. Penttilä kertoo, että Teslassa akuilla ja moottoreilla on kahdeksan vuoden takuu ja jossain vaiheessa ne tulevat käyttöikänsä päähän.

”Sitten on täysin tilanne auki, mitä autojen arvolle tapahtuu sen jälkeen. Se on tavallaan riski, mikä on otettava.”

Hän uskoo kuitenkin, että kysyntään syntyy tarjontaa eli esimerkiksi yksityisiä pajoja, jotka vaihtavat akkuja ja moottoreita, jos valmistaja itse ei sitä tarjoa.

Hän on ajanut autolla jo noin 4 500 kilometriä ja sen aikana ladannut sitä pääosin työpaikallaan, jossa se maksaa 20 euroa kuussa. Maksullisiin kauppojen parkkipaikoilla tehtyihin latauksiin on kulunut alle 50 euroa.

Jonkin verran hän on käyttänyt hyväkseen myös ilmaista valmistajan tarjoamaa Supercharger-pistettä Akaassa, mikä kuuluu vielä tähän vuosimalliin ikuisesti.

Kustannukset ovat siis huomattavasti halvemmat kuin isolla dieselillä ajettaessa, mutta hän uskoo, että toisaalta arvonalenema saattaa olla nopeampi kuin dieseleillä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Viisi suosituinta käytettynä tuotua tammi–lokakuussa


  1. MB C-sarja, diesel.

  2. MB E-sarja, diesel.

  3. Mitsubishi Outlander, PHEV, lataushybridi.

  4. Volvo V60, diesel.

  5. BMW 5-sarja, diesel.

  Suosituimmat bensiinimallit ovat MB C-sarja ja BMW 3-sarja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  4. 4

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  9. 9

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää