Kotimaa

Eteläpohjalaiskunta teetti miljoonilla puurakennuksen, mutta korkein tarjous huutokaupassa oli 61 000 euroa – talo myytiin vihdoin salaisella hinnalla

Kurikan Jurvassa sijaitsevan uniikin puurakennuksen osti paikkakuntalainen kalustealan yritys.

Kurikan kaupunki löysi ostajan alun perin miljoonia euroja maksaneelle Nikkarikeskukselle, jota on yritetty saada kaupaksi pitkään. Pohjalaisen puurakentamisen taidonnäytteen osti paikkakuntalainen kalustealan perheyritys E J Hiipakka, joka siirtää kiinteistöön toimisto- ja näyttelytilansa.

Kaupungin tavoite oli löytää uniikille kiinteistölle pääkäyttäjä, jolla olisi valmis liikeidea sekä halua investoida ja kehittää toimintaansa. Kurikan Toimitilat oy:n mukaan sellainen löytyikin läheltä.

”Ainutlaatuinen rakennus löysi arvoisensa ostajan, paikkakunnalla pitkään toimineen yrityksen. Kiinteistö on kaivannut pääkäyttäjää, jolla on uskoa tulevaisuuteen. Talo tulee nyt siihen käyttötarkoitukseen, johon se alun perin rakennettiin”, sanoo Kurikan Toimitilojen toimitusjohtaja Tapio Ketonen.

Kurikan Toimitilojen hallitus on Ketosen mukaan tyytyväinen myös hintatasoon, jota hän ei kuitenkaan kerro. ”On se selvästi korkeampi kuin huutokaupassa.”

E J Hiipakan toimitusjohtaja Kari Hiipakkakaan ei kerro kauppahintaa. ”Hinta on se, jonka ostaja ja myyjä ovat sopineet. Emme aio kertoa sitä julkisuuteen”, hän sanoo.

Yhtiö tarvitsee Hiipakan mukaan lisää tilaa kasvavalle toiminnalleen. Nikkarikeskuksen oston myötä yhtiö voi laajentaa tehdastaan.

”Nikkarikeskukseen siirretään toimisto- ja näyttelytilat. Kiinteistö soveltuu erinomaisesti tähän käyttöön. Toimistohuoneita on riittävästi, ja isoa aulaa hyödynnetään näyttelytilana”, Hiipakka kertoo.

Kun toimisto- ja näyttelytilat siirretään Nikkarikeskukseen, nykyisiä toimisto- ja varastotiloja muutetaan kokoonpanotiloiksi.

Kaupan avulla yritys voi Hiipakan mukaan kasvaa ja kehittää toimintaansa Kurikan Jurvassa, jonne saadaan ”mahdollisesti” myös uusia työpaikkoja.

Nikkarikeskuksessa on nykyisin vuokralla noin kymmenen yritystä. Hiipakan mukaan tiloja tarjotaan jatkossakin vuokrattaviksi, erityisesti kalustealan yrityksille. Myös auditoriota on tarkoitus vuokrata.

”Ensisijaisesti kartoitamme omat tarpeemme. Vuokraamme niitä tiloja, joita emme tarvitse”, Hiipakka kertoo.

E J Hiipakka on Kurikan jurvalainen kalusteteollisuuden yritys, joka myy materiaaleja ja tarvikkeita kalusteteollisuuteen. Lisäksi yhtiöön kuuluu levykalustetehdas, jossa valmistetaan kodin huonekaluja sekä levykomponentteja keittiö- ja projektikalusteisiin.

Työntekijöitä on 42, ja liikevaihto on noin 7,2 miljoonaa euroa. Yritys on perustettu 1951.


Pohjanmaan Nikkarikeskus, jota kutsutaan myös Sellaksi, valmistui Kurikan Jurvaan vuonna 2004. Rakennuksen pääsuunnittelijaksi valittiin arkkitehtikilpailun kautta Mauri Mäki-Marttunen. Rakennuksen tuli kuvastaa alueen puunkäytön osaamista mahdollisimman monipuolisesti.

Puuarkkitehtonisesti uniikin talon rakentaminen maksoi kaupungille kolmisen miljoonaa euroa.

Rakennus tehtiin esittelemään seudun puusepäntaitoja ja huonekaluteollisuutta. Nikkarikeskuksesta tuli pohjalaisen kirvesmiestaidon ja puurakentamisen taidonnäyte, näyteikkuna ja koulutuskeskus.

Talossa on käytetty puuta rakenteiden lisäksi myös sisä- ja ulkopuolen pintamateriaaleina. Taloon on käytetty vaaleita suomalaisia puulajeja, ja monet viimeistellyt yksityiskohdat on suunniteltu oppilastyönä. Yksikään talon pilareista ei ole saman mittainen.

Tilat on kalustettu paikallisten huonekalunvalmistajien tuotteilla. Taloa hallitseva aula- ja näyttelytila on 15 metriä korkea ja kokonaispinta-ala 2 160 neliömetriä.

Koulutukset hiipuivat joitakin vuosia sitten, ja tänä syksynä kaupunginhallitus antoi kiinteistölle myyntiluvan. Kiinteistöstä tuli kaupungille rasite, sillä tappiota tuottaneen kiinteistön ylläpitokustannukset ovat noin satatuhatta euroa vuodessa.

Tänä syksynä kiinteistö oli myynnissä huutokauppasivustolla viikkokausia, mutta suurin ostotarjous oli vain 61 000 euroa. Saman verran Kurikassa maksaa rivitalokaksio. Joulukuun alussa Kurikan Toimitilojen hallitus päätti olla myymättä kiinteistöä tarjotulla hinnalla ja jatkaa myyntiä muulla tavalla.

Oikaisu 21.12. kello 9.22: Toisin kuin uutisessa kerrottiin, kaupunginhallitus antoi kiinteistölle myyntiluvan tänä syksynä, ei vuoden 2018 alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusivuotiaana vankileirille, ja nyt hän palasi sinne, missä vauvoja nääntyi nälkään ja ihmisiä katosi öisin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  3. 3

   Kovaääninen voimarouva vei nuoren Jyrki Kataisen lontoolaiseen pubiin ja pyysi tilaamaan savuviskit – Sen jälkeen mikään ei ollut enää ennallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Eipäs tulla Britanniaan vetelehtimään – suomalaisenkin maahanmuuttajan pitää kohta kerätä pisteitä, ja siitä tulee nöyryyttävä kokemus

  5. 5

   Pankkien lainahanat taloyhtiöille kiristyivät äkillisesti: Hyvätkin talot voivat jäädä ilman remonttirahaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  2. 2

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää