Kotimaa

Instrumentarium jakoi työntekijät värikasteihin ja vihjaili irtisanomisilla – Toimitusjohtaja Pasi Anttila: ”Pyydän anteeksi henkilöstöltämme”

Puheenjohtaja Juri Aaltosen mukaan toimihenkilöliitto Erto on saanut Instru Optiikan tilaisuuksista lukuisia yhteydenottoja.

Instru optiikka on syyllistynyt ”hävyttömään” ja todennäköisesti myös laittomaan toimintaan koulutustilaisuuksissaan, ilmoittaa toimihenkilöliitto Erto. Liitto edustaa esimerkiksi optikoita.

Taloussanomat kertoi lauantaina Instru optiikan koulutustapahtumasta, jossa työntekijät luokiteltiin julkisesti vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Vihreitä kehuttiin, kun taas punaisia työntekijöitä uhattiin jopa irtisanomisella.

Erton puheenjohtajan Juri Aaltosen mukaan liitto on saanut tilaisuuksista lukuisia yhteydenottoja, ja toiminta vaikuttaa niiden perusteella ”ilmeisen” laittomalta. Liitto oli alkanut tutkia tapahtumia jo ennen kuin asiasta uutisoitiin.

Instru optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila pahoittelee tapahtunutta yrityksen tiedotteessa. Hän on tiedotteen mukaan pyytänyt lauantaina anteeksi koko yrityksen henkilökunnalta.

”Pyydän anteeksi ryhmäjaon toteutusta ja kovia sanavalintojani tilaisuuksissa, ja otan virheistä opikseni, Anttila sanoo tiedotteessa.

Anttila kertoo ymmärtävänsä henkilöstölle aiheutuneen mielipahan, joka johtuu huonoista sananvalinnoista ja tilaisuuksissa käytetyistä esimerkeistä. Valinta toteuttaa ryhmäjako tällä tavalla oli epäonnistunut, Anttila myöntää.

Yrityksessä teetetään heti vuoden alussa henkilöstökysely, jossa kerätään palautetta myös koulutustilaisuuksista. Yrityksen johto on ehdottanut liitoille ja luottamusmiehille tapaamista heti tammikuulle.

”Aiheen käsittelyä tullaan jatkamaan sisäisesti. Tulemme käymään edelleen aiheesta avointa vuoropuhelua henkilöstöä kuunnellen. Meille jokainen työntekijä on tärkeä”, Anttila päättää tiedotteen.

Työntekijöiden kertoman mukaan Anttila sanoi Savoy-teatterissa pidetyssä tilaisuudessa, ettei toivo joidenkin ihmisten jatkavan yhtiössä, ja että nämä voivat olla luottamusmiehiin yhteydessä.

”Nyt meni osalla luu kurkkuun, ja niin pitikin mennä. Toivoisin, että osa teistä ymmärtäisi hakeutua itse vaikka Silmäasemalle töihin”, Anttila vahvistaa Taloussanomille sanoneensa.

Työntekijät kertovat Taloussanomille, että punaisten ryhmä marssitettiin lavan yli puhutteluun. Eri väriryhmissä olleet työntekijät kertovat Taloussanomille olevansa hämmästyneitä tai järkyttyneitä tapahtumista. Yksi kutsuu tilannetta ”julkiseksi nöyryytykseksi”.

Anttila on vahvistanut tilaisuuden luonteen ja sanomisensa. Hän kertoo Taloussanomille, että viestinä oli panna ”stoppi huonolle käytökselle”. Kriteerit, joilla työntekijät jaettiin ryhmiin, jäivät kuitenkin työntekijöille osin epäselviksi.

Anttila antoi myös ymmärtää, että menettelyllä oli luottamusmiesten tuki sekä Pamista että Ertosta. Tämän Pam ja Erto kieltävät täysin.

Puheenjohtaja Aaltosen mukaan työnantajan toiminta rikkoo todennäköisesti ainakin työturvallisuuslakia. Ertolla on selvitys kesken asian viemisestä työsuojeluviranomaisten käsittelyyn.

”Nöyryyttäminen ja alistaminen on lailla kielletty. Kun muistaa vielä taustaksi sen, että mielenterveydelliset syyt ovat merkittävin työkyvyttömyyden syy, niin tällainen vain pahentaa tilannetta”, Aaltonen sanoo.

Liiton mukaan Anttilan kovat puheet näyttävät lisäksi ainakin joltain osin olevan toteutumassa. Ainakin yksi niin sanottuun punaiseen ryhmään Savoyn tilaisuudessa osoitettu optikko on tilaisuuden jälkeen irtisanottu.

”Tutkimme asiaa vielä, mutta irtisanominen näyttää olevan jatkumoa Anttilan keskustelutyylille ja ilmiselvästi laiton.”

Erton tiedotteen mukaan ”Instru optiikan Roadshow-nimellä kulkevan tilaisuuden tyyli ja toteutus ovat olleet asiattomia, eikä työnantajan nöyryyttävälle ja asiattomalle toiminnalle ole Erton tai luottamusmiesten hyväksyntää”.

Aaltonen ei osaa sanoa, miksi Anttila kuvittelee, että hänen toiminnallaan on liiton tuki. Liitto kertoo esimerkiksi ilmoittaneensa Savoyssa järjestetyn tilaisuuden jälkeen Anttilalle, etteivät luottamusmiehet hyväksy väriluokittelua, minkä jälkeen värit olisi poistettu käytöstä. Luokitteluun on kuitenkin käytetty esimerkiksi numeroita.

Liiton mukaan kymmenestä järjestetystä Roadshow-tilaisuudesta kahteen on osallistunut luottamusmies. Erton optikoita edustava luottamusmies osallistui kahdeksanteen tilaisuuteen, jonka jälkeen häntä kiellettiin osallistumasta jäljellä olleisiin kahteen tilaisuuteen, liitto kirjoittaa.

Erton mukaan luottamusmiehet ovat sopineet Instru optiikan johdon kanssa keskusteluista asian selvittämiseksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  3. 3

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  4. 4

   Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

  5. 5

   Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet voimistuvat yöksi, yli 10 000 ihmistä vailla sähköä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää