Kotimaa

Vanhuksille ei löydy ulkoiluttajia – pitäisikö vapaaehtoisillekin maksaa palkkioita?

Vanhusten ulkoilu romahtaa talvikuukausina. Omaiset ja vapaaehtoiset ovat itsekin iäkkäitä eivätkä lähde ulkoiluttamaan. Vapaaehtoisista on pulaa, ja alalla mietitään jo, voisiko heille maksaa palkkioita.

Vielä kymmenen vuotta sitten oululainen Seppo Hanni hiihti ja luisteli. Nyt hän viettää suuren osan ajastaan hoivakoti Mäntykodissa eikä pääse ulos niin paljon kuin haluaisi.

”En ole pitkään aikaan kävellyt montakaan kilometriä, ja se on harmi. Ulkona olo parantaisi oloa kaikin puolin”, sanoo Hanni, 72.

”En tiedä, mitä hoitajat juoksevat pakoon. Ulkoilu ei vain ole tärkeää.”

Oululaisessa Mäntykodin hoivakodissa ikäihmisten ulkoilu vähenee talvikuukausina, kuten käy muissakin laitoksissa kautta Suomen. Vaikka tilanne on muina vuodenaikoina parempi, talvikuukausina Mäntykodissakin oleskellaan enimmäkseen sisällä.

Toiminnanjohtaja Nina Hynninen ottaa Hannin palautteen mielellään vastaan ja uskoo, että parantamisen varaa on.

”Heikommanlaisesti käymme ulkona talvella”, Hynninen sanoo.


Hoivakotien todellisuus on kaukana Ikäinstituutin tavoitteesta. Sen mukaan ulos pääseminen on mahdollistettava jokaiselle ikäihmiselle joka päivä riippumatta siitä, onko tämän toimintakyvyssä vajauksia.

”Joka päivä myös talvella”, sanoo Ikäinstituutin liikunnan toimialapäällikkö Katja Borodulin.

Siitä, kuinka paljon ikääntyneet ulkoilevat, tiedetään Borodulinin mukaan hyvin vähän. Koska ihmiset asuvat yhä pidempään kotona yksin, ulkoilu voi vähentyä ihan käytännön syistä. Heikko tasapaino tai muistisairaudet voivat tehdä ulos lähtemisestä yksin jopa vaarallista.

Silti myös heillä pitäisi olla mahdollisuus siihen.

”Pelkkä neljän seinän sisällä oleskelu mökkihöperöittää itse kunkin, sen tietää jokainen.”

Borodulin korostaa, ettei ulkoilun tarvitse olla kaikille erityisen liikunnallista.

”Riittää, että saa viettää hetken aikaa ulkona, ja olisipa ihanaa, jos siihen liittyisi vielä luontokosketus.”

Mäntykodin Hynnisen mukaan syyt talven vähäiselle ulkoilulle ovat konkreettisia.

”Meidän asukkaamme käyttävät apuvälineitä, kuten pyörätuolia tai rollaattoria, ja lenkkeily on niiden kanssa raskasta talvisin.”

Talvella ulkoilu riippuu yleensä siitä, jaksavatko omaiset tai vapaaehtoiset lähteä viemään.

”Omaiset ovat usein itsekin iäkkäitä, eivätkä he jaksa talvella lähteä, ja sama koskee vapaaehtoisia. Hekin ovat usein ikääntyneitä ja ulkoilevat mieluummin keväällä, kesällä ja syksyllä”, Hynninen kuvaa.

Ulkoilun fyysisiä esteitä on monessa paikassa yritetty voittaa konkreettisella avulla: hoivakoteihin on hankittu riksapyöriä, joita käytetään useimmiten kesäkuukausina.

Mutta nyt sellaisen kyytiin pääsee Hanni, ja tiimivastaava Mikko Otsamo lähtee polkemaan. Mäntykodissa on käytössä Oulun ainoa ikäihmisten ulkoiluun tarkoitettu riksa, joka talvikuukausina on lähinnä varastossa.


Mäntykodin pitkäaikaisosaston asukas Jussi Holmi, 87, puolestaan aloittaa lintujen bongaamisen heti, kun hänet tuodaan pihalle rullatuolissaan.

”Olen tehnyt ikäni metsätöitä ja tottunut olemaan ulkona”, Holmi sanoo. Hänkin pääsee nykyään talvisin ulos vain harvoin.

Hynninen ymmärtää omaisia ja vapaaehtoisia siinä, että vanhuksen ulos vieminen talvella voi olla fyysinen ponnistus pukemisineen.

”Aina ikäihminen itsekään ei halua ulos, mutta toki hän on tyytyväinen ulkoilun jälkeen, jos hänet on ulos houkuteltu”, Hynninen pohtii.

Ulkoilu on hankaloitunut myös siksi, että vapaaehtoisten määrä vanhushuollossa vähenee koko ajan.

Kansalaisareena ry:n ja Taloustutkimuksen mittauksissa suomalaisten tekemän vapaaehtoistyön määrä väheni vuodesta 2015 vuoteen 2018.

Taustalla on Borodulinin mukaan yhteiskunnallinen murros.

”Ennen asioita tehtiin talkootyöllä, kun nyt se on enemmän palkkioperusteista. Aito vapaaehtoishenki on vähenemässä”, hän sanoo.”

Tämä näkyy erityisesti liikuntaseuroissa, joissa on paljon ammattimaisemmin järjestettyä toimintaa.

”Perinteinen vapaaehtoisuuteen perustuva järjestötoiminta ei ole vielä suuntautumassa tällaiseen palkalliseen tilanteeseen.”

Hynninen näkisi tervetulleena sen, että vapaaehtoisille voitaisiin maksaakin jotain. Mäntykodissa työskentelee osa-aikaisena vapaaehtoistyön koordinaattori, joten miksei myös vapaaehtoisille voisi maksaa.

”On eri asia, olisiko järjestöillä vapaaehtoisten palkkioihin resursseja”, Hynninen pohtii.

Vanhustyön keskusliiton senioritoiminnan vastaava ohjaaja Anu Lintilä arvioi, ettei järjestöissä ole rahaa palkkioiden maksuun.

”Tulohan on silloin myös verotettava, jos sellaista alettaisiin maksaa”, Lintilä muistuttaa.

Kiitoksena saadut ruokailut ja kahvit sekä kulukorvaukset ovat Lintilän mielestä eri asia.

”Ne taas kuuluvat vapaaehtoistoimintaan, ja niitä eri tahot tarjoavat resurssiensa mukaan.”

Vapaaehtoistoiminta on Hynnisen havaintojen mukaan muuttunut yhä enemmän pop up -tyyppiseksi.

”Saamme tanhupiirin tai musiikkiryhmän esiintymään. Sitoutuneita, pitkäaikaisia auttajia sen sijaan on vähän.”

Pula vapaaehtoisista näkyy myös Vanhustyön keskusliitossa.

”Vapaaehtoisille juttukavereille ja ulkoiluttajille olisi todellakin runsaammin tarvetta kuin heitä joukkoihin löytyy”, kuvaa Lintilä.

Monen ikäihmisen kannalta tilanne on harmillinen, koska kaikki halukkaat eivät koskaan saa välttämättä ystävää.

”Toisaalta tiedämme, että yksinäisyys on erittäin haitallista ikäihmisen hyvinvoinnin kannalta”, Lintilä muistuttaa.

Ulkoiluun Borodulin kannustaisi yhä enemmän myös vanhusten kanssa toimivaa hoitohenkilöstöä – talvellakin. Hänen mukaansa on yleensä palvelutalon toimintakulttuuriin liittyvä asia, miten ulkoilu nähdään osana päivärytmiä.

”Vaikka joutuukin näkemään eri tavalla vaivaa, ulkoilu tuo sekä omaan että asiakkaiden arkeen uudenlaista jaksamista.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Aikaa joululahjaksi


  Vanhustyön toimijat kannustavat antamaan vapaaehtoistyötä joululahjaksi.

  ”Lahjoita hetki omaa aikaasi ja joulupaketillinen vapaaehtoisuutta vuonna 2020”, mainostaa esimerkiksi oululainen Mäntykoti Facebook-sivullaan.

  Aikalahja voi olla myös ystävä-, harrastus- tai työporukan aikaa. Esimerkiksi työpäivän virkistyspäiväksi voi valita auttamispäivän vanhusten parissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsissa on kehitetty huippuvahva nuuska vain Suomen markkinoille, epäilee päihdejärjestö – ”Se on halpaa, liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät, onko Helsingin koronaviruspotilas ollut lähikontaktissa useampaan kuin kahteen ihmiseen – Suomessa on otettu näytteet 30 henkilöltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää