”Poika joutui johtajan puheille, minulle tilattiin sterilisaatio” – 16-vuotias Kaija Miettinen oli yksi tuhansista suomalaisista pakkosteriloiduista - Kotimaa | HS.fi

”Poika joutui johtajan puheille, minulle tilattiin sterilisaatio” – 16-vuotias Kaija Miettinen oli yksi tuhansista suomalaisista pakkosteriloiduista

1900-luvun alussa myös pohjoismaissa levisi pelko, että perinnölliset sairaudet ja turmiolliset elämäntavat tuhoaisivat länsimaisen kulttuurin. Suomessa oli vuoteen 1970 asti voimassa laki, joka salli kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden steriloinnit vastoin heidän tahtoaan.

Kaija Miettinen, 71, opiskeli 60-luvulla kehitysvammaisten nuorten koulukodissa Perttulassa. Hänet steriloitiin ”vajaamielisenä”, kun hän oli 16-vuotias.

26.12.2019 2:00 | Päivitetty 27.12.2019 7:33

Kun Kaija Miettinen aloitti 1950-luvulla kansakoulun Perttulan keskuslaitoksessa, hänelle oli luvassa aikansa edistyksellisintä erityisopetusta. Nykyisessä Hämeenlinnassa sijaitsevan koulukodin tavoite oli opettaa lievästi kehitysvammaisille nuorille tiedot ja taidot, joiden avulla he voisivat itse huolehtia itsestään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat