Korkeakoulujen yhteishaku mullistuu täysin tänä keväänä – keskiviikkona alkaa haku Taideyliopistoon ja vieraskielisiin koulutuksiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Korkeakoulujen yhteishaku mullistuu täysin tänä keväänä – keskiviikkona alkaa haku Taideyliopistoon ja vieraskielisiin koulutuksiin

Ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea syksyllä 2020 alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.

Keskiviikkona 8. tammikuuta alkavassa ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea esimerkiksi Taideyliopiston koulutuksiin.

Keskiviikkona 8. tammikuuta alkavassa ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea esimerkiksi Taideyliopiston koulutuksiin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 7.1. 16:33, Päivitetty 8.1. 13:49

Korkeakouluihin hakeminen uudistuu tänä keväänä. Korkeakouluihin järjestetään kolme yhteishakua, joista ensimmäinen alkaa keskiviikkona.

Ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen syksyllä 2020 alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin.

Hakukohteita ensimmäisessä yhteishaussa on 265 ja opiskelupaikkoja on tarjolla noin 4 700. Haussa olevat koulutukset näkyvät Opintopolku.fi-sivustolla.

Ammattikorkeakoulujen koulutusten hakukohteita on 116, joista alemman korkeakoulututkinnon hakukohteita on 81 ja ylemmän korkeakoulututkinnon hakukohteita 35.

Yliopistokoulutusten hakukohteita 149, joista kandi- tai kandi- ja maisteri-yhdistelmähakukohteita 53 ja pelkkiä maisterihakukohteita 96.

Ensimmäisessä yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen koulutukseen. Hakukohteiden järjestyksellä ei ole merkitystä.

Hakijalle voidaan tarjota useampaa opiskelupaikkaa. Hän voi kuitenkin ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.

Haku päättyy 22. tammikuuta kello 15. Tulokset julkaistava viimeistään perjantaina 5. kesäkuuta. Korkeakoulut voivat kuitenkin julkaista tuloksia omaan tahtiinsa jo tammikuun lopusta alkaen.

Hakijan on otettava opiskelupaikka vastaan viimeistään 10. heinäkuuta.

Paikan vastaanotto on sitova, eikä sitä voi peruuttaa tai muuttaa. Jos hakija ottaa paikan vastaan esimerkiksi kevään ensimmäisestä yhteishausta, kevään toisen yhteishaun ja erillishaun hakukohteet peruuntuvat.

Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin haetaan maaliskuussa.

Yli puolet opiskelupaikoista täytetään tällöin ylioppilastutkinnon arvosanojen ja ammattikorkeakouluissa ylioppilastutkinnon arvosanojen ja ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella.

Valintakokeesta ja todistusarvosanoista saataviin yhteispisteisiin perustuvasta valinnasta luovutaan, mutta pelkkään valintakokeeseen perustuen valintoja järjestetään kuten ennen uudistustakin.

Mahdolliset yhteishaun lisähaut järjestetään aikavälillä 3.8.–26.8.2020. Korkeakoulu päättää lisähaun kestosta.

Oikaisu 8.1.2020 klo 13.49: Jutun otsikossa Taideyliopisto oli kirjoitettu virheellisesti monikkomuotoon.

Korkeakoulujen yhteishakujen hakuajat vuonna 2020

Kevään ensimmäinen yhteishaku 8.1.–22.1.2020.

Kevään toinen yhteishaku 18.3.–1.4.2020.

Mahdolliset kevään yhteishaun lisähaut järjestetään aikavälillä 3.8.–26.8.2020.

Syksyn yhteishaku 2.9.–16.9.2020.

Mahdolliset syksyn lisähaut järjestetään 30.11.–11.12.2020.