Ulkomailla pakoillut entinen jengijohtaja Janne ”Nacci” Tranberg sai vankeutta veropetoksista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Ulkomailla pakoillut entinen jengijohtaja Janne ”Nacci” Tranberg sai vankeutta veropetoksista

Tranberg sai tuomion 18 rikoksesta mittavassa veropetosjutussa.

Janne Tranberg vuonna 2016. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Julkaistu: 9.1. 14:04, Päivitetty 9.1. 18:08

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut liivijengi Cannonballin päällystöön kuuluneen Janne ”Nacci” Tranbergin kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen veropetosjutussa.

Tapausta käsiteltiin tunnustamisoikeudenkäynnissä torstaina. Tranberg myönsi syytteet istunnossa.

Tranberg pakoili veropetosjutun oikeuskäsittelyä pitkään ulkomailla. Hänet otettiin kiinni Espanjan Aurinkorannikolla lokakuussa ja tuotiin myöhemmin syksyllä Suomeen.

Arvonlisäveropetoksissa on syytteiden mukaan kyse siitä, että verottajalta on haettu veronpalautuksia maksamattomista veroista. Viranomaiset ovat pitäneet Tranbergia veropetosvyyhdin pääarkkitehtinä.

Veropetosvyyhdissä on kaikkiaan viitisenkymmentä syytettyä, joiden joukossa on runsaasti Cannonballin jengiläisiä. Helsingin käräjäoikeus on jo aiemmin tuominnut syytettyjä törkeistä veropetoksista ja rahanpesurikoksista.

Vyyhdissä on tehty syyttäjän mukaan rikoksia yhteensä yli miljoonan euron edestä.

Tranberg myönsi ennen oikeudenkäyntiä syyllistyneensä rikoksiin ja osallistui syyteneuvotteluun.

Tranberg sai tuomion kaikkiaan 18 rikoksesta. Hän syyllistyi muun muassa 15 törkeään veropetokseen, joita hän teki vuosina 2014–2016 osana Cannonballin toimintaa.

Lisäksi hänet tuomittiin törkeästä petoksesta, rahanpesusta ja avunannosta veropetokseen.

Oikeuden puheenjohtaja kysyi oikeussalissa Tranbergilta, myöntääkö hän edelleen rikokset.

”Kyllä, puheenjohtaja”, Tranberg vastasi.

Syyteneuvottelun tarkoituksena on, että rikoksentekijä voi tunnustamalla rikoksen saada lievemmän rangaistuksen, jos pääsee syyttäjän kanssa sovintoon sopivasta tuomiosta. Pyrkimyksenä on tehostaa erityisesti laajojen ja vaikeasti selvitettävien talousrikoksien käsittelyä.

Käräjäoikeuden määräämä rangaistus oli syyttäjän tuomioesityksen mukainen. Myös Tranberg hyväksyi syyteneuvottelussa esitetyn rangaistuksen.

Tunnustaminen alensi rangaistusta noin neljänneksellä.

Veropetosvyyhti oli osa tapahtumasarjaa, joka johti rahariitoihin ja oli aiheuttaa koko jengin hajoamisen. Henkilövaihdosten seurauksena jengi kuitenkin pysyi kasassa.

Rahariidat henkilöityivät Tranbergiin. Hän joutui epäsuosioon jengissä.

Tranberg on kertonut toimittaja Pekka Lehtisen toimittamassa Wanted –Suomen etsityimmän rikollisen tarina -kirjassaan, että hänet erotettiin jengistä väkivaltaisesti.

Tranberg on epäiltynä myös laajassa huume- ja dopingvyyhdissä, joka on henkilöitynyt Tranbergin ohella liikemies Niko Ranta-ahoon.

Huume- ja dopingrikosepäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa. Oikeudenkäyntien on arvioitu alkavan Helsingin käräjäoikeudessa tammi–helmikuun vaihteessa.

Helsingin käräjäoikeus alkaa käsitellä petosjuttua, joka lietsoi Cannonball-jengiä väkivaltaan – pääarkkitehdiksi epäilty ”Nacci” Tranberg pakoilee yhä poliisia

Poliisi epäilee Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin liigan salakuljettaneen Suomeen 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia – Aineita myytiin Silkkitiellä pimeässä verkossa

Krp vahvistaa: Cannonballin entinen johtohahmo Janne ”Nacci” Tranberg on otettu kiinni