Kotimaa

Kolme lasta tappanut mökkipalo herätti asiantuntijat: Vuokra­mökkien turvallisuudessa on puutteita, ja nyt asiaa yritetään korjata uusilla ohjeilla

Monessa palvelussa tietoa mökin paloturvallisuudesta on vaikeasti tai puutteellisesti saatavilla.

Vuokramökkien ja loma-asuntojen paloturvallisuutta parannetaan uusilla ohjeilla. Ohjeista vastaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK). Ohjeiden avulla mökkiä tai asuntoa lyhytaikaisesti vuokraava voi varmistaa, että asunnon paloturvallisuusasiat ovat kunnossa. Ohje palvelee sekä vuokranantajaa että vuokralaista.

Taustalla on Kittilän Levillä huhtikuussa sattunut mökkipalo, jossa kolme alaikäistä lasta kuoli.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) antoi turman seurauksena suosituksia vuokramökkien turvallisuuden parantamiseksi. OTKESin mukaan vuokramökkien paloturvallisuudessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota poistumisturvallisuuteen ja sähköasennuksiin sekä ohjeistukseen.

Lomamajoitus ja kausimökit ovat paloturvallisuuden kannalta haastavia, sillä omistaja viettää niissä tyypillisesti vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Asuntoja voidaan vuokrata Airbnb:n tai Booking.comin kaltaisten alustojen tai välityspalvelujen kautta.

Mökin tai loma-asunnon omistajan velvollisuus on huolehtia palovaroittimen toimintakunnosta ja riittävyydestä sekä sähkölaitteiden kunnosta, ohjeistaa vuokraajaa laitteiden turvallisesta käytöstä sekä toiminnasta mahdollisen hätätilanteen varalta, kertoo SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta.

Käytännössä useissa tapauksissa näiden selvittäminen jää kuitenkin pitkälti vuokraajan kontolle. Esimerkiksi monessa majoitus- tai vuokramökkipalvelussa tietoa paloturvallisuudesta on vaikeasti tai puutteellisesti saatavilla.

”Saatetaan kertoa esimerkiksi, että palovaroitin on, mutta sivustolta ei selviä, onko sellainen jokaisessa huoneessa”, Telaranta kuvaa.

Airbnb-asunnoista tehdyn kansainvälisen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Tanskassa palovaroitin oli vain noin puolessa ja häkävaroitin vain viidessä prosentissa palvelussa tarjolla olevissa loma-asunnoissa. HS ei tavoittanut Airbnb:n edustajia kommentoimaan asiaa.

Suomessa vuokramökkien ja loma-asuntojen välittäjät ovat Levin tapauksen jälkeen tiukentaneet ehtojaan paloturvallisuuden osalta.

Esimerkiksi Suomen suurimpiin kuuluva vuokramökkien ja loma-asuntojen välittäjä Lomarengas on jo tiukentanut ohjeistustaan paloturvallisuudesta, kertoo toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

Lomarengas esimerkiksi edellyttää jatkossa, että palovaroitin on kaikissa asuintiloissa. Aiemmin kyseessä oli suositus.

”Olemme ohjeistaneet mökin omistajia. Varmaan jonkinlainen siirtymäaika tässä kuitenkin menee ennen kuin voidaan edellyttää, että se kaikkialla varmasti toteutuu.”

Lomarenkaalla on välitettävänään yli 4 000 mökkiä ja loma-asuntoa ympäri Suomen. Tavallisesti mökin omistajat vastaavat mökin siivouksesta tai huollosta.

Osa on saattanut ostaa mökkitalkkaripalvelun, jossa Lomarenkaan huoltomiehet käyvät tarkistamassa, että mökki on kunnossa ennen vuokrausta.

Lomarenkaan mökeistä löytyy huoneentaulu ja mökkikansio, joissa on hälytyskeskuksen numero, mökin sijainti sekä ohjeita hätätilanteen varalle.

Olkkola muistuttaa myös, että vaikka kiinteistössä olisivat paloturvallisuusasiat kunnossa, mökin vuokraajalla on myös vastuu omasta toiminnastaan.

”Mökille usein kuuluu avotuli tai vähintään kynttilät, joten on myös vuokraajan on muistettava paloturvallisuus niiden käytössä”, hän sanoo.

Myös Destination Lapland on lähettänyt mökin omistajille kirjeen, jossa pyydetään selvitystä paloturvallisuudesta. Destination Lapland vuokraa Ylläksellä noin 400 loma-asuntoa.

Yhtiö huolehtii välittämiensä mökkien vuokraamisesta, huollosta sekä siivouksesta. Kausihuoltoon kuuluu myös palovaroittimien testaus. Tätä edellyttävät jo monet kansainväliset isot matkanjärjestäjät, Kuru kertoo.

Mökkien kirjo aiheuttaa kuitenkin haasteita, kertoo toimitusjohtaja Mauri Kuru.

Esimerkiksi osa mökeistä on rakennettu ennen kuin tarkempi lainsäädäntö sähköasennuksista on tullut voimaan ja siten esimerkiksi mökkien sähkötarkastuspöytäkirjoja ei ole saatavilla.

”Olemme nyt kiertäneet mökkejä ja tarkastaneet niitä myös paloturvallisuuden osalta. Uskon, että siinä menee tämä kevät ennen kuin saadaan kaikki tarkistettua.”

Kurun mielestä kaikille yrityksille ja toiminta-alustoille on hyvä saada yhtenäiset ohjeet, joiden avulla kaikki osalliset voivat parantaa turvallisuutta. Kuru toivoisi selkeämpiä ohjeita esimerkiksi palovaroittimien testaamiseen.

”Olisi myös hyvä, että jollain lailla olisi myös dokumentoitu, miten palovaroittimien vaihdot ja testaus on tehty ja millä aikavälillä”, Kuru sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Muista nämä asiat mökkiä vuokratessasi


 Selvitä etukäteen, onko mökissä palovaroitin jokaisessa makuuhuoneessa, alkusammutusvälineet, sähkö- ja kaasulaitteiden käyttöohjeet, tulisijan käyttöohjeet, tarkat osoitetiedot sekä onko pelastussuunnitelma tai muu turvallisuusohjeistus laadittu.

 Kun saavut mökille, tee ensimmäiseksi turvatarkastus. Tarkista, mitä reittejä mökistä pääsee hätätilanteessa ulos. Tarkista palovaroittimen toiminta painamalla testipainiketta. Jos huomaat puutteita, ota välittömästi yhteyttä mökin tai asunnon vuokraajaan.

 Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa.

 Ole tarkkana sähkö- ja kaasulaitteiden kanssa. Jos mökissä on kaasulaitteita tai tulisijoja, tulisi olla myös häkävaroitin. Varmistu sähkölaitteiden ja johtojen turvallisuudesta.

 Varaudu toimimaan tulipalotilanteessa ja huolehdi, että muutkin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan.

Lähde: SPEK

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Katso, tienaatko yhtä paljon kuin kollega – HS:n palkkakone kertoo 346 ammatin palkat

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  5. 5

   Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

  6. 6

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  7. 7

   Onko koronavirus pahempi kuin tavallinen influenssa ja kuinka monta ihmistä yksi sairastunut voi tartuttaa? Tämä viruksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  9. 9

   Koronavirukseen on kuollut 106, tartuntoja yli 4 500 – Saksassa todettiin ensimmäinen tartunta

  10. 10

   Tubettaja Mandimai menetti ”aika kivoja summia”, kunnes kollegat tulivat väliin – Nyt hän kääntää suursuosiotaan euroiksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  4. 4

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  5. 5

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  6. 6

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  8. 8

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää