Kotimaa

Onko tässä Suomen seuraava hävittäjä? ”Luftwaffen selkärankana” toimivaa Eurofighteria kehumaan tuotiin neljän maan suurlähettiläät

Eurofighter Typhoon aloitti hävittäjäehdokkaiden viikon mittaiset testilennot. Se on monen maan luottomalli, mutta ei enää ihan uusi.

Ilmassa väreili suuren yleiseurooppalaisen veljeyden henki, kun Pirkkalassa alkoi perjantaina viiden hävittäjäehdokkaan testilennot.

Ensimmäisenä ilmaan pääsi Eurofighter Typhoon, monen Euroopan maan monivuotisen yhteistyön tulos.

Taifuunia kehumaan ja miljardikauppoja kärkkymään olivat Pirkkalaan tulleet jopa valmistajamaiden eli Britannian, Saksan, Italian ja Espanjan suurlähettiläät, joiden viesti oli selvä: Typhoon olisi Suomelle paras valinta ja sitä se on ollut heidän maidensa ilmavoimillekin.


Esimerkiksi Saksan suurlähettiläs Detlef Lingemann kertoi monikymmenpäiselle mediaryhmälle, että kone on Luftwaffen selkäranka, jolla on käyttöikää pitkälle 2050-luvun jälkeen. Britannian suurlähettiläs Tom Dodd puolestaan muistutti, että kone ei ole vain brittien hanke eikä brexitillä ole vaikutusta koneen kehitykseen.

Suurlähettiläät korostivat nimenomaan eurooppalaista yhteishenkeä ja yhteistyötä, mikä Suomen kannattaisi heidän mielestään valinnassaan huomioida. Samoin moni mainitsi, että konemalli on jo taisteluissakin testattu, kun sillä on lennetty muun muassa Libyassa.

Itse konemallia yksi valmistajista BAE Systems kehui kestäväksi, monipuoliseksi, luotettavaksi, monenlaisia asejärjestelmiä kantamaan pystyväksi hävittäjäksi, jota myös kehitetään edelleen. Euroopan lisäksi niitä on käytössä esimerkiksi Saudi-Arabiassa ja Kuwaitissa, kaikkiaan niitä on tehty jo useita satoja kappaleita.

Valmistajan pääkoelentäjä Steve Formosa kertoi lentäneensä koneella vuodesta 2006 lähtien. Hänen mukaansa se on toimiva ratkaisu myös Suomen oloihin, vaikka sitä käytetään myös hiekkaisemmissa maissa. Pirkkalassa oli vaihteeksi talvisempi keli perjantaina, kun pakkanen painui viiteen asteeseen.


Formosa kertoi, että kone on helppo lennettävä sekä muutenkin helposti operoitava laite ja se toimii niin ilmaherruudessa kuin ilmataisteluissakin.

Suomalaista mediaa kiinnosti erityisesti se, miten Typhoon selviäisi suomalaisessa kriisiajan maantietukikohdassa, jossa huolto on vaikeata, kiitotie lyhyt ja minuutit ratkaisevia. Varsinaista kokemusta vastaavasta tilanteesta konetyypillä ei ole.

Pirkkalaan on tuotu testilentoja varten yksi- ja kaksipaikkainen versio, joita esitteli hangaarien edustalla toinen koelentäjä Dudley Piers. Hän kehui konetta ketteräksi ja nopeasti tehtävään lähteväksi malliksi. Hän myös kertoi, että konetyyppi on käytössä parhaillaan Baltian ilmatilan valvomistehtävissä.


Mikään uutuusmalli ei ole kyseessä, ensilento sillä on tehty jo 1990-luvulla. Brittien Royal Air Force on ilmoittanut luopuvansa Typhoonista 40-luvulla, jonka jälkeen sen korvaa uuden sukupolven hävittäjä Tempest.

Typhoon aloitti nyt Pirkkalassa oman viikon koelentojaksonsa, jonka aikana Ilmavoimat testaa, miten hyvin valmistajan ilmoittamat numerot pitävät paikkansa. Koneilla lennetään päivisin pääosin Pohjanmaan ilmatilassa, mutta Ilmavoimien mukaan niistä ei pitäisi aiheutua haittaa asukkaille.

Operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen kertoi tilaisuudessa, että hankkeen maksimihintalappu on kymmenen miljardia ja sen yli ei saa mennä. Summalla pitää saada kaikki tarvittava koneiden lisäksi.

Suomi tekee ensi vuonna päätöksen noin 10 miljardin euron hävittäjähankinnasta. Hankinta on yksi Suomen suurimmista julkisista hankinnoista. Hävittäjähankinnan vaatimalla rahamäärällä pyörittäisi esimerkiksi kaksi vuotta Helsingin kaupungin toimintaa. HS esittelee seuraavien viikkojen aikana jokaisen hävittäjäehdokkaan.Seuraavaksi, runsaan viikon päästä Pirkkalassa esittäytyvät ranskalainen Dassault Rafale ja kuun lopussa Ruotsin Gripen E. Helmikuussa ovat vuorossa yhdysvaltalaiset tarjokkaat eli Super Hornet ja F-35.

Jokainen valmistaja voi esitellä konettaan kahden tunnin ajan lennoston tiloissa. Ilmavoimat ei aio kommentoida koneita koko HX Challenge -testijakson aikana, jolloin nykyisille Horneteille haetaan seuraajaa Suomen oloissa.

Uusien hävittäjien on määrä olla toimintavalmiudessa 2025–2030, jolloin ne alkavat korvata Horneteja. Valtioneuvosto päättää ensi vuonna, minkä mallin viidestä tarjokkaasta Suomi valitsee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Hävittäjätarjokkaiden esittelyaikataulu:


 Eurofighter Typhoon 9.–17.1.2020

 Dassault Rafale 20.–28.1.2020

 Saab Gripen 29.1.–6.2.2020

 Lockheed Martin F-35 7.–17.2.2020

 Boeing F/A-18 Super Hornet 18.–26.2.2020

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Vantaan Peltolan koulussa on todettu tuberkuloositapaus

  4. 4

   Keskustan Kulmuni: Euroopan pitäisi rakentaa oma käyttöjärjestelmä ja www-selain

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää