Oikeus hylkäsi Ylen toimittajan hakeman lähestymiskiellon kahdelle MV-lehden aktiiville - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Oikeus hylkäsi Ylen toimittajan hakeman lähestymiskiellon kahdelle MV-lehden aktiiville

Oikeuden mukaan kaksikon toiminta on ollut häiritsevää ja aiheuttanut pelkoa. Kokonaisharkinnan perusteella oikeus kuitenkin hylkäsi hakemuksen.

Toimittaja Jessikka Aro Euroopan parlamentin Suomen-toimiston järjestämässä Saharov-seminaarissa Helsingissä joulukuussa 2018. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 10.1. 15:38, Päivitetty 10.1. 16:37

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Ylen toimittajan Jessikka Aron lähestymiskieltohakemuksen. Aro haki lähestymiskieltoa kahdelle MV-lehden aktiiville.

Aro katsoi hakemuksessaan, että mies ja nainen olivat vainonneet häntä ainakin vuodesta 2019 lähtien. He olivat seuranneet Aroa hänen esiintymistilaisuuksiinsa ja oikeudenkäyntiin. He ovat myös videoineet ja levittäneet halventavaa ja yksityiselämän piiriin kuuluvaa tietoa julkisuuteen.

Hakemuksen mukaan on odotettavissa, että mies ja nainen tekevät Aron terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai häiritsevät häntä muuten vakavasti.

Hakemuksen mukaan kaksikko on ilmaissut toimintansa motiiviksi koston, koska Aro teki vuonna 2016 MV-lehden perustajasta Ilja Janitskinista tutkintapyynnön.

Mies ja nainen vastustivat oikeudessa kiellon määräämistä.

Käräjäoikeus päätti olla myöntämättä lähestymiskieltoa perjantaisessa ratkaisussaan.

Käräjäoikeus kuitenkin toteaa, että miehen ja naisen toiminta häirinnyt Aroa vakavasti sekä aiheuttanut hänelle pelkoa ja ahdistusta. Se puoltaisi oikeuden mukaan lähestymiskiellon määräämistä.

”Toisaalta käräjäoikeus toteaa, että [miehen] ja [naisen] kirjamessuilla tekemä ja Toimittajat ilman rajoja -yhdistyksen tilaisuudessa yrittämä fyysinen ja välitön häirintä ei ole luonteeltaan ollut kovin vakavaa, eikä asiassa ole perusteltua aihetta olettaa, että välitön häirintä muuttuisi vakavammaksi”, käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan.

Oikeuden mukaan ennakkosensuurin kiellon vuoksi lähestymiskiellolla ei voida kieltää ennalta kaksikkoa lähettämästä Arosta verkkoviestejä yleisön saataville.

”Julkaistuihin viesteihin on mahdollista puuttua jälkikätisesti sananvapauslaissa tarkoitetuin tavoin”, oikeus toteaa.

Käytännössä lähestymiskiellolla voitaisiin kieltää kaksikon osallistuminen joihinkin tilaisuuksiin, joissa Aro esiintyy. Oikeuden mukaan olisi kuitenkin vaikea tulkita, kieltäisikö lähestymiskielto kaksikon osallistumisen esimerkiksi yleisönä julkiseen oikeudenkäyntiin.

”Joka tapauksessa videokuvaamalla oletettavasti tapahtuva häirintä sinänsä ei ole todennäköisesti kovin vakavaa ja siihen on mahdollista etukäteen varautua tai se on estettävissä tilaisuuksissa, joissa edellytetään ilmoittautumista. Nämä seikat puhuvat lähestymiskiellon määräämistä vastaan”, oikeus toteaa.

Kokonaisharkinnan perusteella oikeus hylkäsi lähestymiskieltohakemuksen. Ratkaisuun on mahdollista hakea muutosta ylemmissä oikeusasteissa.

Toimittaja Aro on asianomistajana MV-lehden oikeudenkäynnissä, joka on kesken Helsingin hovioikeudessa.

Osana rikoskokonaisuutta MV-lehden perustaja Ilja Janitskin tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa Aroon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Johan Bäckman puolestaan sai tuomion Aron vainoamisesta sekä törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan vihakampanjalla vaikutettiin vakavasti Aron mahdollisuuksiin elää normaalia elämää Suomessa. Tarkoitus oli tuhota Aron uskottavuus, koska hän on toimittajana tutkinut Venäjän informaatiovaikuttamista.

Jessikka Aron kirja kuvaa hyvin Venäjän vaikutus­operaatioita maailmalla, mutta esittää myös hataria väitteitä trolli­armeijasta – Toimittaja itse joutui pakenemaan vainoa ulkomaille

Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

Jessikka Aro sai juttuidean, ja siitä alkoi viiden vuoden kujanjuoksu – Kuka masinoi verkon synkimmät voimat Aron kimppuun?

”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

Seuraa uutisia tästä aiheesta