Kotimaa

Kasvissyöjä saattoi saada armeijan leirillä ateriaksi pelkkää perunaa, mutta kasvisruoan määrää lisännyt uudistus poikii arvostelua varusmiehiltä

Pari perunaa pakissa ei riitä, entinen varusmies kertoo. Sotilaskodeissa taas yllätyttiin kasvispäivien vaikutuksesta.

Kasvissyöjällä ei välttämättä aina ole helppoa armeijassa. Tästä kertoo HS:iin yhteyttä ottanut, runsas vuosi sitten kotiutunut varusmies, joka hämmästeli joitakin tarjotun ruuan erikoisuuksia ja ajoittaista suoranaista nälkää.

”Aika monta kysymystä heräsi ainakin kasvisruuan saatavuudesta. Aina ruokaa ei ollut ollenkaan saatavilla, ja silloin kun ruokaa oli, saattoi se olla todella yksipuolista. Esimerkkinä nyt vaikka keitetyt perunat margariinilla tai keitettyä pastaa ilman kastiketta. Lisäksi hieman ihmetystä herätti kasvisruokavalion kutsuminen allergiaksi ja ihan yleisesti asenteet kasvisruokaa kohtaan”, mies kertoo.

Hänen kokemuksensa sijoittuvat aikaan juuri ennen syksyä 2018, jolloin Puolustusvoimat ryhtyi käytäntöön, jossa varusmiehille tarjotaan varuskuntaravintoloissa joka viikko kaksi kasvisruoka-ateriaa. Tämä herätti pienen kohun tuolloin, mutta ainakin tämän kasvissyöjän armeijakokemus kertoo, että enemmän ongelmia saattaa olla nimenomaan kasvissyöjällä.

Hän haluaa pysyä nimettömänä, koska saattaa vielä palata Puolustusvoimien palvelukseen. Hän myös kuvasi palveluksensa aikana esimerkkejä tarjotusta ruuasta varuskunnan ruokalassa ja maastoleireillä. Ongelma tiivistyi varsinkin leireillä, joissa energiantarvekin on korostunut.

”Usein varsinaista kasvisruokaa ei ollut tarjolla, joten ruuaksi tarjottiin esimerkiksi pelkkiä perunoita, jos muilla oli tarjolla perunoita jauhelihakastikkeella. Välillä, jos ruuaksi oli esimerkiksi keittoa, josta lihaa oli mahdotonta erottaa, tarjottiin kasvissyöjille näkkileipää. Välillä toki oli kantahenkilökunnan jäseniä, jotka näkivät vaivaa, että kasvisruokaa saatiin leirille, mutta vastaavasti usein oli päiviä, jolloin ruokaa ei ollut saatavilla”, hän kertoo.

”Silloin kuin kasvisruokaa tuli [maastoleirillä], se jätti välillä toivomisen varaa. Henkilökohtaisesti sain kyllä hyvin kaiken kasvisruuan syötyä, mutta jos päivän ainoa lämmin ateria aamupuuron lisäksi olivat pinaattiletut perunamuusilla, oli jaksaminen välillä koetuksella”, hän kertoo.

Hän kertoo, ettei pitänyt ruuan laatua ongelmana, vaan sitä, ettei ruokaa aina ollut ja nimenomaan siis leirillä. Viiden päivän leiristä selvisi parhaiten, jos mukana oli myös omaa syötävää.

”Ongelmat alkoivat siitä, että vaikka virallisesti kasvissyöjät olivat Puolustusvoimiin varmasti tervetulleita, oli käytäntö hyvin toisenlainen. Itse kävin puhumassa ongelmista niin varusmieskouluttajille, ruokahuollosta vastanneelle vääpelille kuin komppanian päälliköllekin, mutta ongelmat jatkuivat siitä huolimatta koko palveluksen ajan”, mies kertoo.

”Puolustusvoimista toki löytyy ihmisiä, jotka haluavat taata kaikille varusmiehille luvatut neljä ateriaa päivässä. Vastaavasti sitten löytyy kouluttajia, jotka eivät varusmiesten ongelmista, saatikka kasvissyönnistä, välitä.”

Hän kertoo kerran joutuneensa jättämään maastoleirin kesken ja käymään terveyskeskuksessa olon heikennyttyä, kun ruokaa ei tullut kolmeen päivään.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo, että varuskuntaoloissa erikoisruokavaliota noudattavien tilanne hoituu hyvin, mutta haasteita on nimenomaan kenttäoloissa.

”Erityisruokavaliot ovat lisääntyneet paljon ja haaste on tunnistettu. Ongelmia on ollut, kun joukot liikkuvat. Asia on tunnistettu Puolustusvoimissa ja yhdessä Leijona Cateringin kanssa siihen yritetään saada parannusta”, Arhippainen sanoo.

Kasvisruoka puhuttaa armeijassa myös toiselta kantilta. Kaikki varusmiehet eivät innostu puolitoista vuotta sitten tehdystä, kasvisruuan määrää lisänneestä uudistuksesta.

Varusmiesliitto saa kasvisruuasta paljon palautetta ja suuri osa palautteesta on sen mukaan negatiivista. Se liittyy lähinnä ruuan makuun ja siihen, ettei se täytä. Positiivinen palaute puolestaan liittyy usein ilmastovaikutuksiin ja kestävyyteen.

”Varusmiesliitto kannustaa ilmastovaikutusten pienentämiseen ruuan suhteen jatkossakin, mutta ruuan on tässä tapauksessa oltava maukasta, ravinteikasta ja täyttävää. Palautteen perusteella tällä hetkellä näin ei tilanne kaikkialla ole”, kertoo Varusmiesliiton tuore puheenjohtaja Topi Korpinen. Hänen mukaansa ruuan laatuun ja makuun tulee kiinnittää enemmän huomiota.

Puolustusvoimien ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin mukaan mielipiteitä kasvisruuasta on ollut puolesta ja vastaan. Se selvittää varusmiesten tyytyväisyyttä ruokaan tasaisin väliajoin.

”Kyselyissä kasvisruoka ei ole noussut esiin mitenkään korostuneesti. Tyytyväisyys kasvisruokaan on niissä jopa ihan vähän noussut”, sanoo kehitysjohtaja Petri Hoffren. Hänen mukaansa nyt ei ole suunnitelmia, että kasvisruuan määrä tästä vielä nousisi.

Mitä tulee jo kotiutuneen kasvissyöjä-varusmiehen tapaukseen, Hoffren sanoo, että Leijona Catering pystyy tuottamaan täysipainoista vegaaniruokaa ainakin varuskuntien ravintoloissa, joissa on esimerkiksi Leijonan ammattikokit. Sen sijaan haasteita saattaa olla nimenomaan leirioloissa, joissa useimmiten varusmieskeittäjät valmistavat ruuan täysin toisenlaisissa oloissa.

Leijonan ruokalistoilla on kaksi kasvisruoka-ateriaa viikossa, mutta niitä ei siis tarjota samana päivänä. Kasvisruokaa syödään myös maastossa. Sen yleisimpiä versioita ovat pinaattiletut, kasviskiusaus ja porkkanapihvit. Hoffrenin mukaan kasvispäivä ei ole mikään säästökampanja, sillä esimerkiksi härkäpapuvalmiste härkis voi olla kalliimpaa kuin liha.

”Kasvisruoka on suurin piirtein samanhintaista kuin liharuoka. Kustannussäästötalkoista ei ole kyse”, Hoffren sanoo.

Sotilaskodeissa sen sijaan yllätyttiin kasvisruokapäivien vaikutuksesta. Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti kertoo, että sotilaskodeissa arvioitiin etukäteen kasvisruokapäivien näkyvän suolaisten välipalojen kuten sämpylöiden ja pizzapalojen lisääntyneessä myynnissä.

Toisin kävi. Myyntiä seurattiin muutama kuukausi uudistuksen jälkeen ja ilmeni, että sotilaskodeissa ei myyty tällaisia tuotteita tavallista enempää kasvisruokapäivien aikana.

”Osittain ehkä vaikutti se, etteivät molemmat päivän aterioista olleetkaan kasvista. Ruokalista meni niin, että joko lounas tai päivällinen olivat kasvista. Ehkä vaikutus olisi ollut toisenlainen, jos koko päivän ateriat olisivat olleet kasvista”, Mustalahti pohtii.

”Itse pääsin tutustumaan kasvisruokiin syksyllä pidetyn Kaakko19-harjoituksen yhteydessä ja kaikki harjoituksen aikana varuskuntaravintolassa syömäni kasvisateriat olivat niin hyviä ja herkullisia, että nyt ajattelen sen johtuvan tästä”, hän lisää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kommentti: Tuore HS-gallup ei lupaa hyvää hallitusyhteistyölle

   Tilaajille
  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  7. 7

   Disco Ensemblen, Lapkon ja Children of Bodomin jäsenet muodostivat uuden superyhtyeen

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Guantánamon vankilaan julmia kuulustelu­tekniikoita kehittänyt psykologi puolusti oikeudessa kidutusta: ”Amerikkalaisten henki oli tärkeämpää kuin terroristien epämukavuus”

  10. 10

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää