Kotimaa

Metsälain muutos heikensi luonnonsuojelua, ja Espoon kokoinen alue arvokasta luontoa jäi ilman lainsuojaa – ”Tämä on skandaali”, sanoo WWF

Lakimuutos on johtanut siihen, että metsälain määrittelemiä erityisen tärkeitä elinympäristöjä on poistettu suojelun piiristä. Luonnonvarakeskuksen mukaan tämä heikentää metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamista.

Vuonna 2014 toteutettu metsälain uudistus ei ole onnistunut täyttämään tavoitetta luonnon monimuotoisuuden parantamisesta.

Erityisen tärkeiksi, lailla suojeltaviksi määritellyt elinympäristökohteet ovat päinvastoin vähentyneet selvästi. Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan tämä heikentää metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamista.

Luken tiistaina julkistaman Metsälain ja metsätuholain muutosten arviointi -raportin mukaan Suomen metsäkeskus on poistanut rekistereistään yli 30 000 hehtaaria erityisen tärkeitä elinympäristöjä, muun muassa monimuotoisuuden kannalta tärkeitä purojen ja lähteiden rantametsiä sekä soita ja reheviä lehtoja. Niissä elää poikkeuksellisen rikas eliölajisto.

Ympäristöjärjestö WWF tyrmistyi tiedoista, joiden mukaan suuri määrä aiemmin suojeltuja luontokohteita on jäänyt vaille lainsuojaa. Metsälakiin tehdyt muutokset mahdollistavat nyt hakkuut näillä luontoarvoiltaan erityisen tärkeillä alueilla.

”Tämä on skandaali”, sanoo WWF:n metsäasiantuntija Panu Kunttu.

”Kyseessä on lähihistorian suurin heikennys lakisääteiseen metsien monimuotoisuuden turvaamiseen.”

Luke julkisti tiistaina arvioinnin metsälain uudistuksesta. Maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta tehdyn selvityksen mukaan osa lakimuutoksen tavoitteista on saavutettu mutta ennen kaikkea monimuotoisuuden edistämistä koskevat vaikutukset ovat jopa tavoitteiden vastaisia.

Uudistusten tavoitteina oli muun muassa lisätä metsänomistajien valinnanvapautta, parantaa metsätalouden kannattavuutta sekä turvata monimuotoisuutta ja metsien terveyttä.

”Näyttää siltä, että metsälain ja metsätuholain muutokset ovat pääosin onnistuneita ja ne ovat tuottaneet halutun suuntaisia muutoksia. Raportti antaa kuitenkin aihetta lisäpohdintaan etenkin monimuotoisuuden edistämisen osalta”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö, metsäneuvos Marja Kokkonen tiedotteessa.

Metsälaissa määritellään erityisen tärkeät elinympäristöt, joiden ominaispiirteet on säilytettävä tai joita on vahvistettava. Näiden niin sanottujen metsälakikohteiden edellytykseksi määriteltiin lakimuutoksessa aiemmasta poiketen pienialaisuus tai vähäinen merkitys metsätalouden kannalta.

Tärkeät elinympäristöt, jotka on säilytettävä, määriteltiin lakimuutoksen jälkeen uudestaan. Uuden määritelmän mukaan kohteet ovat pienialaisia, ja siksi ne ovat nyt paljon pienempiä kuin aikaisemmin.

Monimuotoisuuden kannalta tärkeitä elinympäristöjä ovat esimerkiksi puronvarret. Niitä suojellaan uuden tulkinnan mukaan useita tuhansia hehtaareita vähemmän kuin vielä kaksi vuotta sitten.


Metsälain muutoksen vaikutukset monimuotoisuuteen ovat Luken mukaan toistaiseksi osin epäselvät. Puulajimuutoksia ei ole havaittavissa, ja heikkotuottoisten soiden uudistamisvelvoitteen poiston vaikutukset näkyvät vasta vähitellen.

Selvityksen mukaan metsälakikohteiden väheneminen heikentää metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamista.

”Tältä osin lakimuutoksen vaikutuksia metsäluontoon tulisi selvittää tarkemmin kuin mitä tässä arvioinnissa on ollut mahdollista tehdä”, sanoo Luken tutkija Juha Siitonen.

”Kyseessä on merkittävä pinta-ala suhteessa siihen, mitä muussa metsiensuojelussa on saatu aikaan. Lisäksi mukana on monimuotoisuuden kannalta arvokkaita kohteita. Niitä ovat muun muassa pienvedet, etupäässä purot ja niiden lähiympäristöt, rehevät lehtolaikut ja luonnontilaiset korvet”, Siitonen sanoo.

Kokonaisuutena metsälain vaikutuksia monimuotoisuuteen ei Luken mukaan voida vielä arvioida, sillä muutokset näkyvät luonnossa vähitellen.

WWF tyrmistyi suojeltavien listalta poistettujen luontokohteiden määrästä. Erityisen tärkeistä elinympäristöistä rekisteriä pitävä Suomen metsäkeskus on poistanut rekistereistään yli 30 000 hehtaaria arvokkaita luontokohteita.

”Hehtaarimäärä, jolta on kadonnut lainsuoja, vastaa Espoon maapinta-alaa. Tieto on tyrmäävä, ja se yllätti täysin. Tämä on paha takaisku monimuotoisuuden suojelulle”, metsäasiantuntija Kunttu sanoo.

Kuusi vuotta sitten tehty metsälain uudistus oli WWF:n mielestä monilta osin epäonnistunut. Uudistuksen yhteydessä erityisen tärkeiden elinympäristöjen kriteerejä kiristettiin, ja ympäristön kannalta haitalliset seuraukset nähdään nyt.

”Jo ennen lain uudistamista laaja tutkijaryhmä varoitti metsälain uudistuksen olevan valtava heikennys luonnon kannalta. Nyt tämä heikennys on konkretisoitunut karmealla tavalla, kun näiltä luontohelmiltä on viety lain turva”, Kunttu sanoo.

”Nyt pitäisi pistää homma poikki ja aidosti turvata erityisesti tärkeät elinympäristöt. Prosessi on keskeytettävä niin, että yhtään kohdetta ei enää poisteta.”

Vuonna 2014 voimaan tullutta metsälain muutosta valmistelivat laaja-alaiset työryhmät, ja valmistelun aikana maa- ja metsätalousministeriö tilasi laajan asiantuntija-arvion. Arvioinnin mukaan lakimuutos nopeuttaisi entisestään luonnon köyhtymistä talousmetsissä.

Ympäristöministeriö, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi jättivät esityksestä eriävät mielipiteet luonnon monimuotoisuuden turvaamisen kannalta. Pelkona oli, että suojeltavien kohteiden määrä vähenee ja pinta-ala pienenee. Luken selvityksen mukaan näin on nyt käynyt.

Suomen metsissä elävistä lajeista yli 800 on uhanalaisia. Määrä on kasvanut viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi ennen yleinen hömötiainen on uhanalaistunut 2000-luvulla. Sen elinympäristöt ovat kaventuneet metsätalouden seurauksena.

Lisäksi lähes 80 prosenttia metsätyypeistä on arvioitu uhanalaisiksi. Uhattuina ovat esimerkiksi lehdot, vanhat kangasmetsät ja korvet.

Oikaisu 14.1. kello 16.03: Jutun alussa mainittiin ensin virheellisesti, että suojelun piiristä on siirretty 303 000 hehtaaria metsälakikohteita. Oikea pinta-ala on yli 30 000 hehtaaria. Oikaisu 14.1. kello 21.55: Jutun grafiikassa mainittiin ensin virheellisesti, että lehto- ja ruohokorpien määrä oli vuonna 2017 33 359 hehtaaria. Oikea pinta-ala on 3 359 hehtaaria. Oikaisu 15.1. kello 9.59: Grafiikassa mainittiin ensin virheellisesti, että metsälain erityisen tärkeitä elinympäristöjä oli vuonna 2017 yhteensä 77 354 hehtaaria. Oikea pinta-ala on 107 355 hehtaaria.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Harvey Weinsteinin asianajaja yllätti valamiehistön yli 20 vuotta vanhoilla nauhoilla, joita David Letterman -fani oli säilyttänyt kotonaan

  3. 3

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  4. 4

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  7. 7

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  8. 8

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  10. 10

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää